Ga verder naar de inhoud

TB-0224-2019: Beslissing 8 oktober 2019

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Paleisverbod
  • Vervalsing
  • Hoorrecht
  • Motivering
  • Evenredigheid

Aan de advocaat werd bij beslissing van de stafhouder van 30.08.2019 een verbod opgelegd het gerechtsgebouw te betreden, wegens 2 authentieke processen-verbaal van verhoor van het CVGS te hebben vervalst door het bewerken van de pdf-kopie, terwijl die niet voor de advocaat bestemd was, en waarbij de naam van de optredende advocaat werd verwijderde en door de naam van betrokken advocaat werd vervangen.

Deze vervalste kopie werd overgemaakt aan het BJB voor het verkrijgen van een vergoeding.

De advocaat haalt aan dat de stafhouder hem niet zou gehoord hebben, en het hof leidt uit zijn motivering af dat hiermee bedoeld wordt dat de stafhouder hem niet formeel zou hebben verhoord omtrent de mogelijkheid van het opleggen van de opgelegde bewarende maatregel.

Krachtens artikel 473 Ger. W. bestaat de verplichting om de advocaat te horen pas van zodra om een verlenging van de eerste termijn verzocht wordt, en dat is nu nog niet aan de orde.

In casu werd de advocaat overigens wel gehoord omtrent de beweerde feiten, gaf de advocaat deze feiten toe, en besliste de stafhouder pas na deze gesprekken, maar nog vóór de aanvang van het nieuwe gerechtelijk jaar, dat de boven vermelde bewarende maatregel zich opdrong.

Huidige beroepsprocedure betreft geen strafonderzoek, maar louter een maatregel die genomen werd om te vermijden dat nadeel zou toegebracht worden aan derden of aan de eer van de Orde. Geen enkel regelgevende bepaling geeft aan de betrokken advocaat op het ogenblik dat de initiële bewarende maatregel genomen wordt het recht om ook zijn inzichten aan de stafhouder mede te delen omtrent diens plicht de rechten van derden en de eer van de Orde te bewaken.

In de gegeven omstandigheden is er hoegenaamd geen schending van art. 6 EVRM.

Ook uit art. 41 van het handvest van 12 december 2007 betreffende de grondrechten van de Europese Unie kan de advocaat geen groter hoorrecht putten dan zich in casu in concreto heeft voorgedaan.

De advocaat haalt aan dat de bestreden beslissing onvoldoende gemotiveerd is, gekoppeld aan het feit dat er geen mogelijk nadeel aan derden kan toegebracht worden.

De Tuchtraad van beroep oordeelt hierover als volgt:

De voorwaarden van art. 473 Ger. W., nl. dat te vrezen is dat de latere beroepswerkzaamheid van de betrokken advocaat nadeel kan toebrengen aan derden of aan de eer van de Orde, moeten niet cumulatief aanwezig zijn. De stafhouder is gerechtigd om een paleisverbod op te leggen wanneer slechts de vrees bestaat dat nadeel zou toegebracht worden aan de eer van de Orde.

In casu kon de stafhouder in alle redelijkheid aannemen dat er wel degelijk grote vrees bestaat dat nadeel zou berokkend worden aan de eer van de Orde indien deze advocaat, die erkend heeft dat hij bewust hem toegezonden documenten vervalst heeft door de naam van de rechthebbende te verwijderen en zijn eigen naam in de plaats te zetten, toch gewoon en onmiddellijk zijn beroepswerkzaamheden in de gerechtsgebouwen zou verder zetten.

De rechtbanken mogen van advocaten immers verwachten dat zij volstrekt rechtschapen zijn, zodat de eer van de Orde zeker bedreigd kan zijn indien advocaten waarvan vaststaat dat zij bewust valsheden gepleegd hebben naar een overheid toe, gewoon op dezelfde wijze als voorheen voor de rechtbanken mogen pleiten.

De Tuchtraad van beroep oordeelt dat de beslissing om in dergelijke situatie een paleisverbod op te leggen niet kennelijk onredelijk is. In casu is de beslissing ook voldoende gemotiveerd nu ook duidelijk verwezen wordt naar de eer van de Orde.

De advocaat haalt een schending aan van art. 49 van het Handvest van 12 december 2007 betreffende de grondrechten van de Europese Unie. Volgens hem is de genomen maatregel niet evenredig met het strafbaar feit.

De Tuchtraad van beroep herhaalt dat het in casu niet om een straf handelt, maar om een bewarende maatregel.

Waar de Tuchtraad van beroep hoger reeds motiveerde dat in deze concrete omstandigheden de oplegging van een paleisverbod niet kennelijk onredelijk is, blijft de vraag naar de evenredigheid van de opgelegde termijn van 3 maanden te beantwoorden.

De advocaat vindt deze termijn onevenredig lang aangezien hij een alleen werkend advocaat is, de advocatuur zijn enige broodwinning, en hij ingevolge dit paleisverbod zonder enige broodwinning zou vallen.

Het ontzeggen van de toegang tot het gerechtsgebouw is een uiting van het persoonlijke disciplinaire gezag van de stafhouder. De Tuchtraad in beroep kan zich – voor wat betreft de bewarende maatregelen - niet in de plaats stellen van de stafhouder. De Tuchtraad van beroep kan in voorkomend geval de maatregel wel opheffen of vernietigen, bv. indien ze kennelijk onredelijk is of volstrekt buitenproportioneel.

Gelet echter op de concrete omstandigheden van de zaak, gelet op het feit dat de betrokken advocaat ook nog in de mogelijkheid is om andere beroepswerkzaamheden te doen, gelet op het feit dat hij zijn zaken voor administratieve rechtscolleges nog wel in persoon kan bepleiten, gelet op de noodzakelijke rechtschapenheid die van advocaten moet verwacht worden, en gelet op het feit dat de stafhouder van de Orde de bewaker is van de rechten van derden en de eer van de Orde, oordeelt de Tuchtraad van beroep dat de termijn van 3 maanden in casu en op huidig ogenblik niet onredelijk is, noch buitenproportioneel.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen