Ga verder naar de inhoud

TAG-701: Beslissing 21 september 2022

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Derdengelden/derdenrekening
  • Medewerking stafhouder / balie
  • Vrijspraak

Tuchtraad onderzoekt de vraag of de advocaat in kwestie een tuchtrechtelijke inbreuk heeft begaan door een som geld, die hij op zijn derdenrekening ontving, niet aan zijn mandante te hebben doorgestort of te hebben gerubriceerd.

Advocaat voert ter zijner verdediging aan dat hij minstens in de periode van 1995 tot 2015 ingevolge de steeds verder gaande digitalisering van ons beroep en de administratieve opvolging van een advocatenkantoor, eigenlijk onvoldoende in staat is geweest om de opvolging van zijn dossiers op boekhoudkundig en administratief vlak zelf op te volgen.

Het blijkt dat advocaat de integrale administratie van het kantoor, inclusief opening, klassering en versturing briefwisseling, archivering, financieel beheer, opmaken ereloonstaten, de boekhouding en de fiscaliteit van het kantoor volledig toevertrouwde aan zijn echtgenote die zelf zaakvoerder was van een boekhoudkantoor, die haar prestaties namens dat kantoor ook maandelijks aan de advocaat factureerde.

Los van de juridische consequenties van de concrete wijze van organisatie van zijn kantoor, dient vastgesteld dat die manier van werken in het verleden klaarblijkelijk nooit enig probleem heeft opgeleverd ten bewijze de meer dan 40 jaar lange en vlekkeloze carrière waarop de advocaat kan bogen.

De tuchtraad is dan ook van oordeel dat het in casu niet bewezen is dat de advocaat kennis heeft gehad van de ontvangst van het kwestieuze bedrag op zijn derdenrekening, noch van de onmiddellijke doorstorting daarvan op zijn kantoorrekening. Nog minder is bewezen dat er in hoofde van de advocaat ooit enige intentie zou zijn geweest om die derdengelden frauduleus af te wenden.

De tuchtraad is dan ook van oordeel dat wat er zich in casu heeft afgespeeld niet als een tuchtrechtelijk vergrijp in zijnen hoofde dient te worden weerhouden nu advocaat pas na daarover door een andere advocaat te zijn gecontacteerd en na een doorgedreven onderzoek in zijn archief tot het besef is gekomen wat er in casu niet door hem persoonlijk maar door zijn kantoor (lees : zijn echtgenote/boekhoudster) is gebeurd.

De advocaat wordt door de tuchtraad vrijgesproken van de hem ten laste gelegde feiten.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen