Ga verder naar de inhoud

TAG-286: Beslissing 14 mei 2014

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Toelaatbaarheid tuchtvervolging
  • Non bis in idem
  • Beantwoorden briefwisseling stafhouder
  • Niet (tijdig) doorstorten gelden
  • Niet (tijdig) overmaken dossier aan opvolger
  • Permanente vorming
  • Afhaling gelden faillissementsrekening
  • Tuchtverleden
  • Persisterende houding
  • Schrapping
  • De kosten

Bij in kracht van gewijsde getreden beslissing van deze tuchtraad dd. 19/06/2013 werd de advocaat veroordeeld tot een tuchtrechtelijke schorsing van tien weken voor een tenlastelegging die zich (minstens grotendeels) vereenzelvigt met de tenlasteleggingen A/1 en A/9. Nu het algemeen rechtsbeginsel non bis in idem ook van toepassing is in het tuchtrecht, mag eenzelfde feit geen tweemaal of meer worden gesanctioneerd met sancties van dezelfde aard. Eenzelfde feit mag dus geen tweemaal tuchtrechtelijk gestraft worden. De vervolging voor de tenlasteleggingen A/1 en A/9 is dus niet toelaatbaar.

De tuchtvervolging voor de overige tenlasteleggingen is regelmatig ingesteld en is toelaatbaar. Alle overige tenlasteleggingen worden bewezen geacht.

Uit zowat alle bewezen geachte betichtingen blijkt dat de advocaat niet de minste moeite doet om zich te conformeren aan de regels die eigen zijn aan de beroepsuitoefening van de advocaat. In eerdere beslissingen van deze tuchtraad heeft de tuchtraad reeds een verregaande onverschilligheid vastgesteld in de houding van de advocaat tegenover de deontologische regels, die zich uit in het niet overmaken van dossiers aan opvolgende confraters, het op generlei wijze antwoorden op brieven van de stafhouder, het niet naleven van de ter zake geldende reglementen.

De bewezen geachte inbreuken zijn opnieuw het bewijs van een verregaande slordigheid in het naleven van de deontologische verplichtingen. De afwending van derdengelden in het verleden (waarvoor reeds een in kracht van gewijsde getreden tuchtsanctie werd uitgesproken) maakt dat de controle op de boekhouding van de advocaat door de stafhouder thans strikt noodzakelijk is. Het niet (accuraat) voeren van een boekhouding en het helemaal niet antwoorden op zeer gedetailleerde vragen van de stafhouder, leiden tot de feitelijke onmogelijkheid van de tuchtoverheid om deze boekhouding te controleren, wat uiteraard manifest onaanvaardbaar is. De tuchtraad heeft begrip voor de persoonlijke problemen van de advocaat maar kan niet ingaan op de vraag om hiermee, andermaal, rekening te houden bij de bestraffing. Er werd in het verleden reeds, bij herhaling, zowel door de stafhouder als middels twee in kracht van gewijsde getreden beslissingen van deze tuchtraad, gewezen op de volstrekte noodzakelijkheid van controle door de tuchtrechtelijke overheid op de werking van zijn kantoor, inzonderheid op zijn financiële verrichtingen. De persisterende houding van de advocaat om geen gevolg te geven aan de (talloze) herhaalde vragen van zijn stafhouder om inlichtingen, bewijzen dat het hem niet menens is om zich voortaan te schikken naar de regels die eigen zijn aan de beroepsuitoefening van de advocaat.

De houding van de advocaat maakt derhalve een zeer ernstige inbreuk uit op de waardigheid en de kiesheid, die aan het beroep van advocaat ten grondslag liggen en een behoorlijke beroepsuitoefening moeten waarborgen, zodat alleen de zwaarste tuchtstraf (schrapping) van aard is om deze herhaalde en veelvuldige deontologische inbreuken te sanctioneren. Ook de kosten dienen ten laste gelegd te worden van de advocaat.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

TB-0114-2014: Beslissing 18 november 2014

Medewerking stafhouder / balie
Derdengelden / derdenrekening
Opvolging
Permanente vorming
Schrapping

Meer lezen
Rechter
Tuchtdatabank

TB-0114-2014: Beslissing 19 mei 2015

Medewerking stafhouder / balie
Derdengelden / derdenrekening
Opvolging
Permanente vorming
Schrapping

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen