Ga verder naar de inhoud

TAA/SH/0111/2012: Beslissing 28 februari 2013

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Relaties ten aanzien van de media
  • Proces in de media
  • Artikel 57 §1 Sv
  • Vrijspraak

Er ligt geen enkel bewijs voor dat de advocaat zich zou schuldig gemaakt hebben aan overtreding van het “na het in beraad stellen van de zaak tot de uitspraak” enig publiek commentaar/interview te hebben gegeven/toegestaan. Er wordt geen enkel citaat van de advocaat aan de tuchtraad voorgelegd dat erop zou wijzen dat hij “het proces in de media heeft gevoerd”.

Analyse van de tv-nieuwsuitzendingen, waarin interviews van de advocaat werden uitgezonden, leert dat de inhoudelijke standpunten die hij in de procedure ontwikkelde enkel aan bod kwamen in citaten op het scherm getoond en voorgelezen door de nieuwslezer. Tevens waren zijn verklaringen telkens bondig en nuchter zonder sensatie en/of overdreven emotie.

Het is niet (meer) betwistbaar dat een advocaat zijn cliënt niet enkel in de rechtszaal bijstaat, maar ook daarbuiten, bv. in de pers. De rechtspraak van de tuchtraad van beroep voor advocaten erkent uitdrukkelijk dat contacten met de media “tot het takenpakket van de advocaat horen” .

Slechts 1 principe mag relevant zijn bij de beoordeling van de tenlasteleggingen: m.n. het principe dat verklaringen door een advocaat die geen betrekking hebben op “het voeren van het proces in de media” toegelaten zijn. Voorwaarde hiervoor is dat hierover “zo mogelijk” vooraf de stafhouder geraadpleegd is: het is niet betwist dat vooraf overleg gepleegd is tussen de advocaat en de stafhouder(s), zowel schriftelijk als mondeling.

De opgelegde doch niet gevolgde “mediastilte” is niet conform de principes van art. 3.6 van het OVB-reglement inzake advocaat en media.

Het belang van de nabestaanden van de slachtoffers overstijgt het belang van mogelijk “spanningsveld tussen zijn mede-confraters en hun cliënten …” tenminste op voorwaarde dat de verklaringen van de raadsman niet onwaardig/onkies zijn. De objectieve relevantie van de frequentie van de verklaringen door de advocaat kan volgens de tuchtraad mogelijk in vraag gesteld worden: zij kan gewettigd geweest zijn in functie van de overdreven belangstelling van de pers en dus de bescherming van zijn cliënten hiertegen. De extreme, vaak op sensatie gerichte acties van bepaalde journalisten kunnen ad hoc een afscherming van de betrokken partijen noodzakelijk maken. De advocaat is hiervoor dan de geschikte persoon, mits zich te houden aan de deontologische spelregels.

In zijn verslag conform art. 458 § 2 Ger.W., verslag van 16 mei 2012, motiveert de Stafhouder in fine pag. 5 nog dat het optreden van de advocaat “enkel als een vorm van publiciteit kan worden omschreven”. Naar de overtuiging van de Tuchtraad wordt bij dit motief ten onrechte het noodzakelijk afschermen van de nabestaanden van de slachtoffers ten opzichte van een al te opdringerige pers over het hoofd gezien. De zogenaamde “inhoudelijk verwaarloosbare” verklaringen hebben naar de mening van de Tuchtraad tenminste precies die strekking/betrachting. De terechte bekommernis van de stafhouder(s) om een herhaling te vermijden van hetgeen op dat vlak misliep in een vorig spraakmakend assisenproces (de zgn. parachutemoord) heeft voor gevolg gehad dat er geen verklaringen over de inhoud van het dossier door de betrokken raadslieden in de media zijn gebracht. Deze lovenswaardige bekommernis heeft haar doel bereikt. De advocaat heeft dit doel niet miskend.

De tuchtraad meent dat de advocaat moet worden vrijgesproken over de volledige lijn. Ook het geheim van het gerechtelijk onderzoek werd niet geschonden.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen