Ga verder naar de inhoud

TAA/SA/0223/2015: Beslissing 29 juni 2017

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Derdenrekening
  • Redelijke termijn
  • Geldig tuchtonderzoek
  • Art. 8.2 EVRM
  • Schorsing zes maanden

Aan de advocaat worden volgende bewezen inbreuken ten laste gelegd:

  • het nalaten volledige en nauwkeurige overzichten bij te houden van de verrichtingen die met de gelden van derden verricht worden;
  • de derdengelden niet zo spoedig als mogelijk over te maken aan hun bestemmeling, aangezien is aangetoond dat er totaal geen overeenstemming blijkt te bestaan tussen inkomende en uitgaande bedragen, en tevens blijkt dat belangrijke bedragen vanuit de derdenrekening naar de eigen rekening van de advocaat worden overgemaakt onder refertes die niet kunnen teruggevonden worden bij de inkomende bedragen.

Een aantal andere ten laste gelegde inbreuken worden niet bewezen geacht.

Artikel 458 § 3 Ger.W. bepaalt enkel welke mogelijke handelwijzen door de voorzitter van de tuchtraad kunnen worden gevolgd indien een zaak bij hem aanhangig wordt gemaakt, en heeft geen betrekking op enig recht van een advocaat om vooraf te worden gehoord in een tuchtonderzoek.

De stafhouder is van wetswege de dominus litis en kan zelf onderzoeken voeren, onafhankelijk van deze waarmee de onderzoeker gelast is.

Zo kan overigens ook de stafhouder samen met de onderzoeker ter zitting van de tuchtraad van beroep worden gehoord. [Cass. 16/12/2016, D.16.0006.N/1]

Bovendien schrijft de wet niet voor dat de aanstelling van een onderzoeker schriftelijk moet gebeuren, noch dat taak en bevoegdheden van de onderzoeker in schriftvorm moeten vastgelegd worden en nog minder schrijft de wet daarvoor de nietigheidssanctie voor. [STEVENS, J. o.c. pag. 1249, nr 1522, alsmede de aldaar geciteerde tuchtrechtspraak]

Het ‘ontbreken ‘ van een schriftelijke machtiging in het tuchtdossier betekent derhalve niet dat de onderzoeksdaden zonder machtiging zijn geschied.

De stafhouder kan, ingevolge de verleende onherroepelijke volmacht, vanwege de banken rechtstreeks volledige inzage en afschrift verkrijgen van alle verrichtingen op de derdenrekening.

Deze bevoegdheid van de stafhouder bestond reeds geruime tijd, en alleszins reeds 20 jaar geleden, nu in de tweede uitgave (1997) van Stevens: ‘ Regels en Gebruiken van de advocatuur te Antwerpen ‘ reeds op pagina 729 te lezen is :

“ …dat de banken…zich er toe verbinden…de stafhouder te allen tijde recht van inzage en kopiename te geven in deze rekening( en ) wat technisch gerealiseerd wordt door een volmacht aan de stafhouder.”

Meteen blijkt dat er van de eveneens ingeroepen schending van art. 8.2 EVRM geen sprake is.

Dat een onderzoeker zich in de loop van een onderzoek een mening vormt over feiten die hij vaststelt is perfect normaal.

Dat betekent evenwel niet dat hij zijn verder onderzoek niet in volle onpartijdigheid kan voeren.

Van de beweerde ‘vooringenomenheid ‘ ( partijdigheid ) wordt geen bewijs voorgebracht.

De stafhouder kan alle onderzoeksdaden stellen die hij/zij aangewezen acht, zoals inzage doen verlenen in strafdossiers, afschrift vragen van strafdossiers, getuigen en magistraten horen.

Dit alles vormt geen schending van art. 477 Ger.W.

De tuchtraad houdt bij zijn beoordeling rekening met de reeds uitgesproken tuchtsanctie van één maand schorsing en beslist aan de advocaat een schorsing op te leggen voor een periode van zes maanden.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

template

Heropening van de debatten

Meer lezen
Rechter
Tuchtdatabank

TB-0189-2017: Beslissing 10 december 2019

Strafrechtelijk onderzoek
Heropening van de debatten
Onbepaald uitstel

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen