Ga verder naar de inhoud

TAA/SA/0134/2012: Beslissing 26 februari 2013

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Optreden als advocaat tijdens een periode van schorsing
  • Opdrachtgever tot betekening beroepsakte
  • Telefonisch vanuit een advocatenkantoor te woord staan van verbalisant
  • Tenlasteleggingen niet bewezen
  • Tuchtvervolging ongegrond
  • Vrijspraak

Niets wijst erop dat de opdracht tot betekening van een beroepsakte tijdens de periode van schorsing door de advocaat zelf werd getekend. De brief is ondertekend in opdracht van de opvolgende (vervangende) advocaat, vermoedelijk door een secretaresse.

De aanhef luidt als volgt: “In hoger vermeld dossier treed ik i.p.v. Mr X op voor de heer …”. Er staat niet “loco”, of “in zijn naam”, maar “in de plaats van”. Deze vermelding was allicht nodig omdat mag vermoed worden dat in het vonnis van de eerste rechter, dat weliswaar niet aan de tuchtraad wordt voorgelegd, zoals gebruikelijk de naam van de toenmalige raadsman, mr. X, werd vermeld.

De tuchtraad kan enkel vaststellen dat deze vermelding, waarvan niet eens vaststaat of ze gebeurde met instemming van de advocaat, niet bewijst dat deze laatste de opdrachtgever was van de akte van beroep. Uit het dossier blijkt ook duidelijk dat de vermelding in de akte van beroep, als zou de advocaat de raadsman zijn van de appellant, enkel gebeurde op initiatief van de gerechtsdeurwaarder, die zich aldus vergiste, en waarvoor hij ook schriftelijk via de syndicus der gerechtsdeurwaarders zijn verontschuldiging aanbood. Bovendien vermeldt het zittingsblad in het dossier van het hof van beroep eveneens de opvolgende (vervangende) advocaat als raadsman. Deze tenlastelegging wordt dus als niet bewezen beschouwd.

Wat betreft de tenlastelegging om vanuit een kantoor in Y een verbalisant telefonisch te hebben te woord gestaan aangaande een dossier waarin de opvolgende advocaat hem zogezegd zou zijn opgevolgd, blijkt uit het dossier nergens dat de advocaat zich uitgaf als advocaat. Er wordt niet ontkend dat hij werkzaam was op dat kantoor in Y.

De OVB heeft - in tegenstelling tot de OBFG (AVOCATS.be) – geen reglement over wat precies de gevolgen van de schorsing van de advocaat inhouden. De balie waarvan de advocaat lid is, heeft hierover een reglement goedgekeurd, doch dit reglement is niet opgenomen in de codex van die balie. Het is de leden van de tuchtraad niet duidelijk waarom niet, en mogelijk werd het geschrapt. Wel dient vastgesteld te worden dat het reglement verwijst naar een artikel 463 Ger. W., dat intussen geschrapt werd bij artikel 15 van de wet van 21 juni 2006 (B.S. 20 juli 2006) en vervangen door artikel 460 Ger. W. dat geen inhoud geeft aan het begrip “schorsing van de advocaat”. Uit lezing van dat reglement blijkt evenwel dat geen enkele van de daarin bij schorsing van een advocaat verboden handelingen door de advocaat is gepleegd. Het is dus niet nodig om de debatten te heropenen teneinde vast te stellen of het reglement nog van toepassing is.

De loutere aanwezigheid op een advocatenkantoor, de redactie van besluiten in opdracht van een andere advocaat, het uitvoeren van administratief werk voor een andere advocaat is niet verboden.

Het proces-verbaal, opgesteld door leden van de federale en lokale politie in het kantoor te Y, toont niet aan dat de advocaat zich uitgaf voor, dan wel optrad als advocaat.

Het proces-verbaal verwijst naar het feit dat de advocaat op de hoogte is van de dossiers van de opvolger. Hij zou het woord “mijn confrater” gebruikt hebben. Hieruit kan men echter niet afleiden dat de gevolgen van de schorsing zouden geschonden zijn. Vooreerst betreft het geen handeling, verder kan het evenzeer een verspreking betreffen, en ten slotte blijft een geschorste advocaat onderworpen aan al de deontologische verplichtingen, waardoor hij taalkundig het woord “confrater” kan blijven gebruiken, duidend op iemand die tot dezelfde beroepsgroep behoort, onderworpen aan dezelfde deontologie. Deze tenlastelegging wordt eveneens als niet bewezen beschouwd.

De tuchtvervolging is ongegrond. De advocaat wordt vrij gesproken.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen