Ga verder naar de inhoud

TAA/SA/0109/2012: Beslissing 20 december 2012

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Strafrechtelijke veroordeling
  • Valsheid in geschriften
  • Strafrechtelijke versus tuchtrechtelijke inbreuken
  • Handel drijven
  • Wettelijke onverenigbaarheid
  • Schorsing 6 maanden met uitstel gedurende 5 jaar
  • Verbod te worden verkozen in een bestuursfunctie binnen de Orde van Advocaten (artikel 460 al. 3 Ger.W.)
  • Verbod tot opnemen van enig bestuursmandaat in een handelsvennootschap

Deze strafrechtelijke veroordeling heeft gezag en kracht van gewijsde erga omnes.

Art. 417 Ger. W. bepaalt dat de tuchtvordering los staat van de strafvordering en van de burgerlijke rechtsvordering.

Er kunnen disciplinaire vervolgingen zijn voor feiten die geen strafrechtelijke inbreuken daarstellen, en strafrechtelijke inbreuken zijn niet noodzakelijk disciplinaire fouten (STEVENS, J., Regels en gebruiken van de advocatuur te Antwerpen, 2° ed., nr. 1040). De strafrechtelijke veroordeling op zich volstaat niet om tot de plichtigheid van de advocaat te besluiten.

De tuchtraad dient dus te onderzoeken of de gepleegde feiten en handelingen in strijd zijn met de beroepsplichten van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid.

De tuchtraad stelt vast:

  • dat de advocaat minstens sinds 1996 handel drijft en dit in strijd met art. 437, 3° Ger. W. en dat hij dit met zijn eigen verklaringen op de zitting van 29.11.2012 heeft toegelicht en erkend; dat het leiden als bestuurder, in feite en in rechte van een grote handelsonderneming onbetwistbaar en onvermijdelijk gelijkstaat met het drijven van handel en nijverheid;
  • dat de advocaat door zich in het zakenleven te mengen zich blootgesteld heeft aan enorme risico’s, inclusief het risico van de illegaliteit minstens de schemerzone tussen illegaliteit en een correct ondernemerschap; dat zelfs als het in zijnen hoofde strafrechtelijk beteugeld handelen in het zakenleven zou kunnen beschouwd worden als een tolereerbaar maximaliseren van inkomsten en beperken van (fiscale) uitgaven, er voor een advocaat ter zake andere normen gelden;
  • dat zelfs als hij slachtoffer zou zijn van kwade trouw vanwege medecontractanten, zoals hij beweert, hij zelf verantwoordelijk is voor de gevolgen van de door hem gekozen weg, die in geen geval verenigbaar was en is met deze van het beroep van advocaat.

De tuchtraad oordeelt dat niet de vaststaande en onbetwistbare strafrechtelijke veroordeling op zich, maar vooral het drijven van handel en nijverheid, zoals dit blijkt uit het voorliggende dossier en de strafrechtelijke tenlasteleggingen, ongeacht of ze hebben geleid tot een vrijspraak dan wel een veroordeling, in strijd was en is met de plichten van waardigheid en kiesheid, die gesanctioneerd worden in art. 455 Ger. W. Het miskennen van een wettelijke onverenigbaarheid zoals deze voorzien in art. 437, 3° Ger. W. betekent automatisch een inbreuk op de plichten van waardigheid en kiesheid.

Zelfs als de tuchtraad zou aannemen, wat zij niet kan noch wenst te doen, dat de strafrechtelijke veroordeling voor kritiek vatbaar is, zoals de advocaat suggereert, dan nog staat de ernstige tekortkoming aan de beroepsplichten vast.

De advocaat heeft door zijn inbreuken op de waardigheid en de kiesheid zijn eigen rechtschapenheid en integriteit in gevaar gebracht; hij heeft een strafrechtelijke veroordeling opgelopen die zijn integriteit aantast en zijn rechtschapenheid beschadigt. Door zijn handelen in strijd met de waardigheid en de kiesheid en door de beschadiging van zijn rechtschapenheid heeft hij ook de eer van de Orde van Advocaten geschaad.

De tuchtraad verklaart hem dan ook plichtig aan de tenlastelegging, die voortvloeit uit art. 455 Ger. W.

Bij de bepaling van de tuchtsanctie houdt de tuchtraad rekening met de volgende gegevens:

  • meer dan 30 jaar lid van de balie en een onberispelijke staat van dienst op tuchtrechtelijk vlak;
  • de inbreuken werden niet gepleegd in de beroepsuitoefening, er werd geen cliënteel benadeeld;
  • de feiten gebeurden in de extra-professionele sfeer, meer bepaald in het beheer van het persoonlijk vermogen;
  • hij is door zijn avontuur in het zakenleven klaarblijkelijk al zwaar getroffen in zijn persoonlijk leven en fortuin.

De tuchtraad acht het gepast om voor deze inbreuk een schorsing op te leggen van zes maanden.

Gelet op het blanco tuchtrechtelijk verleden wordt hem het voordeel van uitstel van tenuitvoerlegging van deze sanctie verleend gedurende een termijn van vijf jaar.

Hem wordt ook een verbod opgelegd om de eerstvolgende vijf jaar nog enig bestuursmandaat in een handelsvennootschap op te nemen of uit te oefenen, hetzij persoonlijk, hetzij via tussenpersoon.

De tuchtraad legt hem bovendien het verbod op om verkozen te worden in een bestuursfunctie binnen de Orde van Advocaten zoals bepaald in art. 460 al. 3 Ger.W.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen