Ga verder naar de inhoud

SBT-103: Beslissing 2 juni 2015

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Opslorping
  • Art. 65, 2° Sw
  • Eenheid van opzet
  • Nieuwe feiten
  • Niet (tijdig) overmaken dossiers aan opvolger
  • Veroordeling tot afgifte dossiers onder dwangsom
  • Niet (tijdig) doorstorten derdengelden aan bestemmeling
  • Niet (tijdig) betalen diverse facturen
  • Cliënt in ongewisse
  • Niet (tijdig) beantwoorden briefwisseling
  • Ontvangstbewijs
  • Beroepsfout
  • Punten permanente vorming
  • Ambtshalve schrapping rechtspersonenregister
  • Niet (tijdig) betalen baliebijdragen
  • Tuchtverleden
  • Verzet deels gegrond
  • Schorsing 1 jaar waarvan 4 maanden effectief en 8 maanden met uitstel gedurende 3 jaar
  • Kosten

Procedure

Strafrechtelijke opslorping zoals vervat in art. 65 2° lid Sw veronderstelt samenhang tussen de nieuw voorliggende feiten en de eerder definitief beoordeelde feiten of de nieuwe feiten moeten de uitvoering uitmaken van een zelfde opzet, waarbij bovendien moet kunnen worden voorgehouden dat indien bij de eerdere definitief geworden beslissing de nieuwe feiten gekend zouden zijn, geen zwaardere tuchtrechtelijke sanctie zou zijn uitgesproken. Aan deze twee voorwaarden is niet voldaan. In de nieuwe beslissing – waartegen huidig verzet – werd de tuchtstraf van schrapping opgelegd, wat in vergelijking met de door de tuchtraad én door de tuchtraad in hoger beroep eerder opgelegde schorsingen als beduidend zwaarder dient beschouwd. Voorhouden dat, indien de huidige betichtingen mee waren onderzocht en beoordeeld met de betichtingen in de eerdere tuchtbeslissingen, slechts tuchtstraffen in dezelfde grootorde als de vroegere zouden zijn toegepast, is niet ernstig.

Bovendien zijn een aantal betichtingen van een volkomen nieuwe en andere aard dan wat eerder aan deze tuchtraad werd voorgelegd. Thans blijken er namelijk dagvaardingen uitgebracht en veroordelingen bekomen lastens de advocaat tot afgifte van dossiers met een na verloop van tijd zeer hoog gecumuleerde dwangsom, dagvaardingen en veroordelingen van voormalige cliënten tot het bekomen van betaling van gelden op rekening derden die aan deze voormalige cliënten toekomen en sedert lange tijd niet werden overgemaakt.

Er is dus geen eenheid van opzet en geen toepassing van de rechtsfiguur van de opslorping.

Ten gronde

Ondanks dat de advocaat tracht om het voorwerp van elke tenlastelegging op te lossen door overdracht van de dossiers, betaling van de verschuldigde bedragen, opdracht tot overmaken van derdengelden etc. kunnen deze pogingen tot herstel echter niet doen vergeten dat door zijn gedragingen de betrokkenen zijn geconfronteerd met een advocaat die onbetrouwbaar, onoorbaar, onbehoorlijk en onaanvaardbaar heeft gehandeld tegenover rechtzoekenden, confraters en stafhouder. Gelukkig lijken de financiële problemen intussen opgelost of is de advocaat ze aan het oplossen.

Desalniettemin heeft de advocaat het volledig negeren van zijn beroep en verantwoordelijkheid als advocaat zo ver laten komen dat hij zich in een dossier liet veroordelen tot afgifte van dossiers aan de opvolgende advocaat met een dwangsom van 25,00 EUR per dag en per dossier, vervolgens niet tot afgifte van de dossiers overgaat en een bevel tot betalen inzake deze dwangsom betekend krijgt – dwangsom die is opgelopen tot +/- 25 000 EUR –, doch vrijwillig herleid door de raadsman van de opvolgende advocaat.

De advocaat heeft zich op volstrekt onaanvaardbare wijze gedragen m.b.t. gelden die voor zijn cliënten op zijn derdenrekening werden gestort. Deze gelden werden systematisch niet doorgestort, zijn cliënten werden zelfs niet in kennis gesteld van de betalingen die daarop door hun tegenpartijen werden gedaan. Dergelijk gedrag is van aard elke geloofwaardigheid en vertrouwen in een advocaat en bij uitbreiding de advocatuur in vraag te stellen.

Een advocaat die zich zo gedraagt zou met de zwaarste sanctie van schrapping moeten worden gesanctioneerd, te meer gelet op zijn tuchtrechtelijk verleden. Niettemin wil de tuchtraad hem, gelet op zijn inspanningen om met hulp van derden de goede werking van zijn kantoor weer op te nemen, nog de kans laten om op enige termijn en na enige bezinning zijn bezigheden als advocaat opnieuw – maar dan op een gedegen en correcte wijze – op te nemen.

In deze optiek wordt het verzet gedeeltelijk gegrond verklaard en wordt voor de, op twee na, bewezen tenlasteleggingen een tuchtstraf opgelegd van schorsing gedurende één jaar, waarvan acht maanden nog met uitstel gedurende een termijn van drie jaar, zodat de effectieve schorsing vier maanden bedraagt. Ook de kosten komen ten laste van de advocaat.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie Fiscaal recht

Hof van Justitie bevestigt bijzondere positie van beroepsgeheim advocaat

Het Europees Hof van Justitie heeft op 29 juli 2024 maar liefst vijf prejudiciële vragen van het Grondwettelijk Hof beantwoord in verband met de DAC6-richtlijn. Van belang voor de advocatuur is dat Hof onder meer verduidelijkte dat het beroepsgeheim van de advocaat een zeer specifieke bescherming geniet wegens diens bijzondere positie binnen de rechterlijke organisatie en diens fundamentele taak die bestaat uit juridische advisering en verdediging in rechte van cliënten.

Meer lezen
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen