Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 552

Er is geen beletsel voor een advocatenkantoor om deel te nemen aan de actie van Music 4 Life door advies te verlenen tegen de gebruikelijke tarieven van het kantoor. De ontvangen gelden worden integraal overgemaakt aan Music 4 Life en zijn bestemd voor het goede doel. Dat de advocaten geen vergoeding ontvangen voor het verstrekken van advies, vormt geen deontologisch probleem. Deze actie is niet strijdig met de algemene beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid. Het advocatenkantoor moet wel transparant zijn.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Vraag

Een advocatenkantoor van uw balie wenst deel te nemen aan Music 4 Life. Zij zouden advies willen verlenen tegen de gebruikelijke tarieven van het kantoor. De ontvangen gelden zouden integraal overgemaakt worden aan Music 4 Life en zijn bestemd voor het goede doel ‘Vriendtjes tegen kanker’. Het advocatenkantoor zou dit zo communiceren, zodat de cliënten duidelijk op de hoogte zijn dat de betaling voor hun adviesgesprek integraal wordt overgemaakt aan een goed doel.

Deze actie brengt derhalve met zich mee dat de medewerkers van het advocatenkantoor zonder enige vergoeding werken.

Om zoveel mogelijk geld te verzamelen zou het advocatenkantoor de mensen hiervoor op voorhand ‘Warm’ willen maken door het verspreiden van flyers op kantoor en in de buurt.

Advies

Algemene beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid

Vooreerst meen ik in het algemeen dat deze actie niet strijdig is met de algemene beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid.

Deontologie

Verder wens ik u te wijzen op Afdeling III.1.7 Publiciteit van de Codex Deontologie voor Advocaten (hierna: de Codex) in het algemeen en meer bepaald op de artikelen III.1.7.1. en III.1.7.2. Gemakshalve citeer ik de genoemde bepalingen.

Artikel III.1.7.1:

De advocaat mag publiciteit voeren of laten voeren, voor zover die niet in strijd is met enige rechtsnorm, in het bijzonder met deze afdeling.

Artikel III.1.7.2:

De advocaat mag geen misleidende publiciteit voeren.

Het advocatenkantoor kondigt aan haar actie – met inbegrip van de bestemming van het ‘ereloon’ - duidelijk te zullen communiceren. In de flyer wordt alleszins duidelijk en specifiek vermeld dat wat de cliënt betaalt voor het 1) eerste 2) adviesgesprek op 3) 19 december 2015, 4) integraal wordt overgemaakt ten voordele van ‘Vriendtjes tegen kanker’. De advocaten herhalen dit best bij aanvang van hun consultatie op 19 december 2015.

Nazicht van de flyer leert mij dat de overige bepalingen van de Afdeling III.1.7 Publiciteit van de Codex niet aan de orde zijn. Omdat het advocatenkantoor in de flyer niet verwijst naar haar tarieven en voorwaarden, is artikel III.1.7.6 van de Codex aldus evenmin van toepassing.

Dat deze actie tot gevolg heeft dat de advocaten geen vergoeding ontvangen voor het verstrekken van advies op 19 december as., vormt geen deontologisch probleem.

Marktpraktijken & consumentenbescherming

Naast de deontologische voorschriften, wens ik u volledigheidshalve te wijzen op de voorschriften van Boek XIV Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende beoefenaars van een vrij beroep van het Wetboek Economisch Recht (hierna: WER) (meer in het bijzonder de bepalingen omtrent prijsaanduiding en reclame.). Dit Boek beoogt voornamelijk de bescherming van de consument, die omschreven wordt als ‘iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die buiten zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit vallen’ (artikel I.1 WER; eigen markering).

Indien het gaat om een professionele cliënt, is Boek III Vrijheid van vestiging, dienstverlening en algemene verplichtingen van de ondernemingen, Titel 3 Algemene verplichtingen van de Ondernemingen van het WER toepasselijk. In casu is voornamelijk Hoofdstuk 1 Informatie, transparantie en niet-discriminatie van belang (artikelen III.74 – 81). Deze verplichtingen van de ondernemingen – waaronder begrepen advocaten – gelden tegenover de ‘afnemers’. Een afnemer is ‘iedere natuurlijke persoon die onderdaan is van een lidstaat of die rechten heeft die hem door communautaire besluiten zijn verleend, of iedere rechtspersoon in de zin van artikel 54 van het VWEU die in een lidstaat is gevestigd en, al dan niet voor beroepsdoeleinden, van een dienst gebruik maakt of wil maken.’ (artikel I.2.7° WER; eigen markering)

Ik besluit dan ook dat er mijns inziens geen beletsel is voor het advocatenkantoor om, zoals beschreven, deel te nemen aan de actie van Music 4 Life, met dien verstande dat ze de verplichting tot transparantie dienen na te leven.

Jacques Van Malleghem
Bestuurder departement deontologie

Ook interessant

Advies 720

Meer lezen

Advies 636

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen