Ga verder naar de inhoud

Hoofdstuk 7 Al­ter­na­tie­ve/minnelijke ge­schil­len­op­los­sing

Adviseren, bemiddelen, onderhandelen en verdedigen. Advocaten kunnen op verschillende manieren hun cliënten bijstaan. Zowel binnen als buiten een rechtbank.

Artikel 444, 2de lid Gerechtelijk Wetboek verplicht advocaten om de rechtzoekende te informeren over de mogelijkheid tot bemiddeling, verzoening en elke andere vorm van minnelijke oplossing van geschillen.

Deel dit artikel

Indien de advocaat bovendien meent dat een minnelijke oplossing van het geschil overwogen kan worden, probeert hij die in de mate van het mogelijke te bevorderen. Als dat niet gebeurt kan dat aanleiding geven tot beroepsaansprakelijkheid.

De meest voorkomende vormen van minnelijke geschillenoplossing die terug te vinden zijn in het Gerechtelijk Wetboek zijn bemiddeling (deel VII), collaboratieve onderhandelingen (deel VIII) en arbitrage (deel VI). We bespreken ze kort.

Hoofdstuk 7.1 Bemiddeling

Als advocaat kunt u optreden als bemiddelaar. Daarvoor moet u een bijzondere opleiding gevolgd hebben en erkend zijn. Een onafhankelijke bemiddelaar helpt problemen op een vertrouwelijke en vrijwillige manier op te lossen.

Als neutrale bemiddelaar probeert u om met de partijen tot een minnelijke schikking te komen die voor alle partijen aanvaardbaar is zonder een procedure voor de rechtbank te voeren. Afspraken worden op voorhand vastgelegd in een bemiddelingsovereenkomst en de kosten van de bemiddeling worden tussen de partijen verdeeld.

Wanneer partijen tot een akkoord komen, maakt dat het voorwerp uit van een ondertekend geschrift waarin onder andere de verbintenissen vervat zijn die elk van de partijen opneemt. Dat bemiddelingsakkoord kan vervolgens ter homologatie worden voorgelegd aan de bevoegde rechter.

Hoofdstuk 7.2 Col­la­bo­ra­tie­ve on­der­han­de­lin­gen

Naast bemiddeling, kan u als collaboratief advocaat ook collaboratieve onderhandelingen voeren. Tijdens die vrijwillige en vertrouwelijke procedure wordt er geprobeerd het geschil op te lossen door onderhandeling met als doel een minnelijk akkoord tussen partijen te bereiken. Daarbij wordt elke partij bijgestaan door een collaboratieve advocaat. Er is geen neutrale derde partij die als bemiddelaar optreedt.

Enkel collaboratieve advocaten mogen collaboratieve onderhandelingen voeren. Daarvoor moet u opgenomen zijn op de lijst van collaboratieve advocaten die wordt bijgehouden door de OVB. Daarvoor moet u een bijzondere opleiding volgen, de vereiste erkenning verkrijgen en het charter voor collaboratieve advocaten ondertekenen. Daarna moet u voldoen aan de verplichtingen van de permanente vorming.

Hoofdstuk 7.3 Arbitrage

Ook arbitrage is een vorm van alternatieve geschillenbeslechting. Indien partijen dit vooraf in een bestaande overeenkomst of na het ontstaan van een geschil, uitdrukkelijk overeenkomen kunnen zij hun geschil voor leggen aan een scheidsgerecht. Dat geschil kan verband houden met een contractuele of andere verhouding die tussen hen bestaat.

In het scheidsgerecht zetelen arbiters die door de partijen werden aangewezen. Nadat beide partijen gehoord werden tijdens een strikt vertrouwelijke procedure, verleent het scheidsgerecht een bindende arbitrale uitspraak. Die uitspraak moet door de partijen worden uitgevoerd. Doet een van hen dat niet, dan kan de andere partij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg verzoeken de uitvoering af te dwingen.

Advocaten
Volgend hoofdstuk
Advocaten-stagiairs
Terug naar overzicht

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Stage

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2024

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 26.580 euro naar 27.000 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar. De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 33.180 euro naar 33.600 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Meer lezen
Stage

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2024.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding

OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toegankelijke en kwalitatieve opleiding

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding

Dit moet u weten als stagemeester

Bent u stagemeester? Ontdek dan 5 zaken die u daarover zeker moet weten om uw stagiair goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen
mr. Justine Kochuyt, bestuurder Els Koninckx, mr. Lars Motmans
Stage Podcast Beroepsopleiding

Succes als stagiair? Tips en Tricks voor een vliegende start!

In deze podcast van Ten Gronde delen de derdejaarsstagiairs Justine Kochuyt en Lars Motmans met bestuurder Els Koninckx hun inzichten en ervaringen van de afgelopen drie jaar. Ontdek hoe zij hun onzekerheden overwonnen en succesvol hun stage afrondden.

Meer lezen
Deontologie Stage

Advocaten-stagiairs vrijgesteld van punten permanente vorming

Advocaten-stagiairs zijn voortaan vrijgesteld van het behalen van punten permanente vorming gedurende hun eerste drie jaar baliestage. Dat besliste onze algemene vergadering op 31 mei 2023.

Meer lezen
Overleg
Stage Beroepsopleiding

Word lid van onze beroepscommissie beroepsopleiding

Advocaten-stagiairs die niet geslaagd zijn voor hun beroepsopleiding, kunnen tegen die beslissing hoger beroep instellen bij de beroepscommissie. Dat staat zo bepaald in artikel 51, lid 1 van de Codex Deontologie voor Advocaten. We zoeken nieuwe leden voor die beroepscommissie. Interesse? Stel u kandidaat!

Meer lezen
Stage

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2023.

Meer lezen
Advocaat
Stage

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2023

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 24.000 euro naar 26.580 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 30.000 euro naar 33.180 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Voor de goede orde duiden we hieronder het begrip 'maandelijks vooruitbetaalbaar'.

Meer lezen