Ga verder naar de inhoud

TB-0280-2022: Beslissing 8 november 2022

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

  • Onwaardig gedrag
  • Media
  • Vrijheid van meningsuiting
  • Waarschuwing

Advocaat had:

  • Publiek uitgeroepen tot wederinvoering van de doodstraf, die op “gruwelijke en publieke wijze moest worden voltrokken”, en dit gericht tegen een identificeerbare groep mensen;
  • Hierdoor het publiek opgehitst en aangezet tot verdere verspreiding van haatberichten tegen deze derden;
  • Hierdoor de eer van de Orde van advocaten aangetast alsook diens bijzondere positie in de rechtspleging en in de rechtsstaat;
  • Een proces in de media willen voeren en miskende hierbij de plicht om in de media een standpunt steeds op een serene wijze toe te lichten.

De tuchtraad van Gent verklaarde de feiten bewezen en legde aan de advocaat de tuchtsanctie van de waarschuwing op.

De advocaat heeft tegen de voormelde op tegenspraak gewezen beslissing hoger beroep ingesteld.

In beroep wordt door de advocaat ontslag van tuchtvervolging voorgestaan nu volgens hem deze vervolging juridisch en feitelijk het recht van vrije meningsuiting zou schenden, bewerende in essentie dat hij niets anders zou hebben gedaan dan het uiten van een mening in de voorwaardelijke zin en legalistisch (het juist met een debat ingaan tegen het bij sommigen bestaande haatdiscours) en dat hij daarbij op geen enkel ogenblik zou hebben “publiek opgeroepen tot wederinvoering van de doodstraf, die op gruwelijke en publieke wijze moet worden voltrokken” zoals hem ten laste gelegd.

De advocaat beweert daarbij dat het een advocaat verbieden te zeggen dat moet worden overwogen de doodstraf in te voeren voor misdrijven waaraan miljoenen mensen sterven waarbij de uitvoering van deze doodstraf als gruwelijk wordt omschreven en wat inherent is aan de doodstraf, een flagrante schending zou uitmaken van het recht op vrije meningsuiting, terwijl volgens hem de doodstraf uitgesproken door een rechter een zuiver legalistische en legale weg is om te kunnen omgaan met potentieel zware misdrijven en het geven van die boodschap in een klimaat waarin wordt geroepen door sommigen tot haatdragende acties juist de woede en het onbegrip bij de mensen kanaliseert naar een correct georganiseerde, democratische besluitvorming waarbij een onafhankelijke rechter kan oordelen.

De advocaat kan hierin niet worden gevolgd als volgt.

De tuchtraad van beroep legt uit dat de vrijheid van meningsuiting er niet aan in de weg staat dat deontologische beperkingen worden opgelegd aan de advocaat en dat van deze laatste wordt vereist dat hij niet overgaat tot opruiende, verwarring stichtende en/of onwaardige communicatie.

De tuchtraad verklaart verder dat aan een advocaat in het bijzonder niet kan worden toegelaten dat hij bij zijn publiekelijk betoog aan een leek elke context en nuance weglaat. Aan een advocaat kan deontologisch worden opgelegd dat elke berichtgeving op een waardige en respectvolle wijze gebeurt, aldus de tuchtraad.

Wanneer, zoals door de mededelingen in casu van de advocaat onmiskenbaar het geval is geweest, de berichten van een advocaat schokkend zijn door de ongenuanceerde inhoud en de aanvallende, opruiende toon van deze berichten, zijn er tuchtsancties te overwegen, gezien het gebrek aan nuance en de buitensporig polemische en denigrerende toon.

De tuchtraad van beroep oordeelt dat de tuchtraad van Gent volkomen terecht heeft overwogen en de tuchtraad van beroep sluit zich daar bij aan, dat door de bekendheid die de advocaat in een bepaalde periode klaarblijkelijk heeft verkregen bij de publieke opinie, hij er zich van bewust diende te zijn dat zijn publicaties niet enkel zouden gelezen worden als de mening van de voorzitter van een vzw maar ook zouden afstralen op zijn hoedanigheid als advocaat.

De laakbare handelwijze in hoofde van de advocaat is in strijd met de beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid die men van een advocaat mag verwachten, die aan het beroep van advocaat ten grondslag liggen en die een behoorlijke beroepsuitoefening moeten waarborgen.

De ten laste gelegde feiten zijn dan ook in beroep bewezen gebleven.

Het hoger beroep van de advocaat wordt ontvankelijk verklaard doch afgewezen als ongegrond. 

De beslissing in eerste aanleg vindt u hier:

TAG-644: Beslissing 20 april 2022

Onwaardig gedrag

Media

Vrijheid van meningsuiting

Waarschuwing

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Dominique Dombret

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen