Ga verder naar de inhoud

TB-0246-2020: Beslissing 16 maart 2021

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Tuchtvordering en strafvordering staan los van elkaar
  • Strafvordering schorst geen tuchtvordering
  • Witwasmisdrijven
  • Schrapping van het tableau

De advocaat werd door de tuchtraad van Brussel geschrapt van het tableau van de Nederlandse orde van advocaten van de balie te Brussel voor volgende feiten en tenlasteleggingen:

  • Inbreuken op de deontologische regelen van kiesheid, waardigheid en rechtschapenheid (artikel 455 Ger. W. en artikel 1 Codex Deontologie voor Advocaten):
  • Inbreuken op de regels inzake het gebruik van de derdenrekening (art. 130 en 134, eerste lid Codex Deontologie);
  • Inbreuken op het reglement inzake de witwaspreventie (art. 68 Codex Deontologie en art. 11, 14 tot 17, 19, 21 tot 23,25 en 34 van Bijlage 1 bij het reglement witwaspreventie);
  • Inbreuken op art. 66 van de Codex Deontologie (mandaat niet rechtstreeks ontvangen van de cliënt).

De advocaat ging in beroep tegen deze beslissing. Hij betwist de tenlasteleggingen niet. Zijn hoger beroep strekt er louter toe de zaak uit te stellen tot de behandeling van de strafzaak lastens zijn persoon is afgerond. Hij vreest het stigma van de sanctie van de schrapping en, meer bepaald, dat het zijn verdediging op strafrechtelijk vlak zal benadelen.

De tuchtraad van beroep verklaart dat de strafvordering los staat van de tuchtvordering en de strafvordering de tuchtvordering niet schorst. Als er sprake is van samenloop van tuchtvordering en strafvordering, kan de tuchtoverheid, naar gelang van de bijzonderheden van elk geval, beslissen dat het voorzichtig zou zijn het resultaat van de strafvordering af te wachten, maar deze voorzichtigheid mag de tuchtoverheid er niet van ontslaan een uitspraak over de zaak te doen binnen een redelijke termijn wanneer het tuchtdossier op zichzelf toelaat tot een uitspraak te komen.

In casu is het dossier voldoende gestoffeerd, en is het niet noodzakelijk voor de waarheidsvinding om op de strafrechter te wachten.

Het algemeen rechtsbeginsel “non bis in idem” staat er niet aan in de weg dat een persoon voor eenzelfde feit strafrechtelijk wordt vervolgd of veroordeeld en tevens het voorwerp uitmaakt van een tuchtprocedure, wanneer die tuchtprocedure niet de kenmerken vertoont van een "strafrechtelijke procedure" in de zin van dat art. 4, eerste lid.

Artikel 477 Ger.W. bepaalt dat in een strafrechtelijke procedure geen melding mag worden gemaakt van een tuchtprocedure, noch van elementen daarvan. Gezien de eigen aard van het tuchtrecht valt er ook niet te vrezen dat de huidige tuchtprocedure op enigerlei wijze invloed zal hebben op de beslissing van de strafrechter. Het recht op een eerlijk proces zal door de strafrechter bewaakt worden, onafhankelijk van huidige tuchtprocedure.

De tuchtraad van beroep is van oordeel dat in casu de zwaarste tuchtsanctie, namelijk de schrapping, moet worden uitgesproken. Het blanco tuchtrechtelijk verleden is in casu geen reden om een lichtere tuchtsanctie dan de schrapping uit te spreken: het herhaald karakter van de feiten (4 dossiers) en de omvang van de transacties maken het volstrekt ongeloofwaardig dat er in casu sprake zou geweest zijn van een eenmalige uitschuiver. Een dergelijke volgehouden medewerking door een advocaat aan witwasmisdrijven moet gesanctioneerd worden met de schrapping.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen