Ga verder naar de inhoud

TB-0231-2020: Beslissing 9 juni 2020

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Hoger beroep door de stafhouder wordt beschouwd als een vordering
  • Geen verjaring
  • Derdenrekening / derdengelden
  • Opschorting

Tenlasteleggingen:

De advocaat wordt vervolgd voor de volgende feiten en tenlasteleggingen:

  1. Het niet correct opvolgen van de derdenrekening in het jaar 2016.
  2. Het opnemen van derden gelden voor eigen gebruik, zonder verantwoording en zonder factuur, in het bijzonder m.b.t. de opname van 10.000,00 EUR op 20 april 2016.
  3. Het niet correct informeren in het jaar 2016 van cliënten VZW A en VZW B omtrent de geïnde bedragen.

De context van de financiële rekening (derdenrekening Q, rubriekrekening genoemd) waarop de tenlasteleggingen betrekking hebben:

De tuchtraad van beroep stelt vast dat uit het bedrijfsrevisorisch verslag van 21 januari 2019 blijkt dat steekproefsgewijze controle van de dossiers niet uitwees dat er onduidelijkheid bestond omtrent de precieze afrekening in bepaalde individuele dossiers.

De tuchtraad van beroep stelt tevens vast dat tijdens het tuchtonderzoek nooit bij A zelf enige navraag werd gedaan, om na te gaan of A volledig transparant kennis had van alle voor haar relevante geldbewegingen, of minstens om na te gaan of het inderdaad in uitdrukkelijke opdracht van A was dat geen tussentijdse betalingen aan A mochten gebeuren, maar alleen maar eindbetalingen.

Uit het bedrijfsrevisorisch verslag blijkt alleszins geen wanbeheer, alleen worden een aantal verbeterpunten gegeven om de zaken beter administratief op te volgen.

De concrete tenlasteleggingen:

1. Het niet correct opvolgen van de derdenrekening Q in het jaar 2016.

De advocaat is houder van de derdenrekening Q, die door hem integraal wordt aangewend voor alle transacties voor de incassodossiers van de VZW A en de VZW B.

Het bijzondere aan deze rekening is dat het systeem van werken voor A blijkbaar historisch zo gegroeid is, dat er altijd een grote som geld op deze rubriekrekening staat, ingevolge de afbetalingen in de invorderingsdossiers inzake A, welke bedragen nog bijgehouden worden op deze rekening omdat het individuele dossier nog niet volledig afbetaald is.

Naar aanleiding van de controle door de controlecommissie derdengelden m.b.t. deze derdenrekening Q over het jaar 2016, werd vastgesteld dat voor een aanzienlijk bedrag onbenoemde provisies (m.n. minstens 60.500,00 EUR) werden overgeschreven naar de kantoorrekening. Het overschrijven van ronde bedragen wordt ook expliciet bevestigd door zijn toenmalige secretaresse.

De uitleg die door de advocaat hieraan gegeven werd, houdt waarschijnlijk enigszins steek (hij betaalde o.a. gerechtsdeurwaardersrekeningen voor A van zijn kantoorrekening), maar deze uitleg is onvoldoende exact om een rechtvaardiging uit te maken.

Deze niet tot op de komma exacte overschrijving van bedragen heeft noodzakelijkerwijze tot gevolg dat het saldobedrag op de derdenrekening Q, in geen geval op een exact transparante manier kan verduidelijkt worden per afzonderlijk invorderingsdossier.

Het niet correct bijhouden van de derdenrekening staat vast. De advocaat is – gelet op de niet overeenstemming met de ronde bedragen en de te betalen facturen, onmogelijk in staat om op eender welk moment alle bewegingen op de derdenrekening te verantwoorden, en het saldo op deze rekening op exacte wijze toe te wijzen aan alle individuele dossiers.

Dit onmogelijke overzicht blijkt overigens ook indirect uit het verslag van de bedrijfsrevisoren, waarin zij ten zeerste aanraden om een duidelijke en formele overeenkomst te sluiten, o.a. met het oog op de problematiek om bij eventuele geschillen tussen de opdrachtgever en dienstverlener “een minder moeilijke bewijsvoering te kennen”.

2. Het opnemen van derdengelden voor eigen gebruik, zonder verantwoording en zonder factuur.

De tuchtraad van beroep oordeelt dat niet bewezen is dat de advocaat A op enigerlei wijze benadeeld zou hebben, maar wel is bewezen dat hij bepaalde bedragen van voormelde derdenrekening Q minstens gedeeltelijk en minstens tijdelijk, zonder verantwoording, voor eigen gebruik naar zijn kantoorrekening/privérekening stortte.

3. Het niet correct informeren in het jaar 2016 van cliënten VZW A en VZW B omtrent de geïnde bedragen.

De tuchtraad van beroep oordeelt dat de tuchtraad deze tenlastelegging terecht niet bewezen verklaard heeft.

Een advocaat moet zijn cliënt informeren, maar niet tegen de uitdrukkelijke instructies van een institutionele klant in. Om tuchtrechtelijk sanctioneerbaar te zijn dient minstens bewezen te zijn dat de bewering van de advocaat (dat de institutionele klant die A toch is, weigerde van elke afzonderlijke storting op de hoogte gebracht te worden vóór het dossier helemaal was afgehandeld), ongeloofwaardig is, en dit bewijs wordt niet geleverd.

Wat de sanctie betreft:

De bewezen verklaarde feiten zijn ernstig en het is echt noodzakelijk dat de advocaat zijn derdenrekeningen veel exacter (tot op de komma) bijhoudt en elke geldbeweging aan de hand van precieze stukken kan verantwoorden.

Anderzijds oordeelt de tuchtraad van beroep dat hier een historisch gegroeide foutieve werkwijze tot stand is gekomen, op uitdrukkelijk verzoek van de institutionele klant die A is. Een grondig bedrijfsrevisorisch onderzoek in opdracht van A wees niet op enige benadeling van A, wel in tegendeel, benadrukt werd dat “de opstart van de invorderingprocedure snel gebeurt en volgens een consistente werkwijze zodra de dossiers vanuit het ziekenhuis of de artsenorganisatie werden overgemaakt”.

Binnen deze historisch gegroeide context dient daarenboven benadrukt dat de advocaat al een lange vlekkeloze carrière als advocaat achter de rug heeft, en dat hij zich zelf ook inzette voor de orde der advocaten.

Gelet op het voorgaande past het in deze de uitspraak op te schorten voor een termijn van 3 jaar vanaf heden.

Deze gunst van de opschorting zal de advocaat er toe aanzetten in de toekomst echt zorgvuldig om te gaan met de derdenrekening Q, en niet meer te werken met afgeronde bedragen zonder verantwoordingsstukken.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

TAA/SA/0364/2019: Beslissing 28 januari 2020

Derdengelden / derdenrekening
Waarschuwing

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen