Ga verder naar de inhoud

TB-0141-2015: Beslissing 9 februari 2016

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Incidenten
  • Onwaardig gedrag
  • Inventaris tuchtdossier
  • Paleisverbod
  • Bewarende maatregel
  • Kosten van het onderzoek
  • Art. 460 Ger. W.
  • Schorsing drie maanden met uitstel van twee maanden gedurende een termijn van één jaar

Ingeroepen nietigheden en niet-ontvankelijkheden

  • Hoewel het inventariseren en het nummeren van de stukken verkieslijk is, schrijft de procedure in tuchtzaken dit niet als dusdanig voor.
  • Een paleisverbod vormt een louter bewarende maatregel, waarbij geen uitspraak gedaan wordt over het al dan niet bewezen zijn van tuchtrechtelijke inbreuken (art. 473 Ger. W.). Deze maatregel belet geenszins het instellen van een tuchtrechtelijke procedure.
  • De vermelding in artikel 458, §1 Ger. W. dat om ontvankelijk te zijn een klacht ondertekend en gedagtekend moet worden en dat ze de volledige identiteit van de klager moet bevatten, belet de stafhouder niet om ambtshalve een onderzoek in te stellen, wat in casu gebeurde.
  • De klacht van cliënte zou ook nietig zijn omdat ze niet uit het Arabisch zou vertaald zijn door een beëdigd vertaler. Ook hier merkt de tuchtraad van beroep op dat de stafhouder steeds ambtshalve een onderzoek kan instellen, wat in casu dus gebeurde.

Het onderzoek van de tenlasteleggingen

  1. Het incident op een zitting van de raadkamer:

    Uit een proces-verbaal, opgemaakt door de gecommissioneerd gerechtelijk stagiair bij het parket van de procureur des Konings van Halle-Vilvoorde en van Brussel, die het ambt van openbaar ministerie waarnam op de terechtzitting van de raadkamer van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel op diezelfde datum, blijken de feiten en het incident ten laste gelegd aan de advocaat.

    De advocaat omschrijft de inhoud van het proces-verbaal als ‘een subjectieve valse mening van een gecommissioneerd gerechtelijk stagiair in strijd met het Ger. W.’. Volgens haar had men het incident moeten rapporteren op het zittingsblad.

    De meest zwaarwichtige feiten die in het proces-verbaal werden gerapporteerd, houden geen betrekking met het zittingsverloop als dusdanig, en evenmin met de te behandelen zaak zelf. Zij betreffen een discussie tussen twee advocaten met betrekking tot hun mandaat. De voorzitter van de raadkamer heeft, zeer terecht, het ‘confraternele’ incident voorafgaand de behandeling van de zaak laten ‘beslechten’ door de enige persoon die daartoe de bevoegdheid had, te weten de verdachte zelf, voor wie de beide advocaten beweerden op te treden.

    Betrokkene stelde het proces-verbaal in kwestie op in naam van de procureur des Konings, en bijgevolg als officier van gerechtelijke politie, waardoor zijn vaststellingen een bijzondere bewijskracht genieten. Bovendien wordt de inhoud van het proces-verbaal niet ontkracht naar aanleiding van het verhoor van de advocaat, wel integendeel.
  2. Het incident met de confrater:

    De grens van de hoffelijkheid en de kiesheid werd overschreden door in de onmiddellijke omgeving van derden en van de cliënt openlijk en hevig in discussie te gaan over wie gemandateerd is door de betrokken beweerde cliënt. De advocaat kwam tekort aan haar verplichting zich professioneel behoorlijk te gedragen tegenover een confrater.

De kosten voor het onderzoek

De tuchtraad van beroep oordeelt dat de kosten en uitgaven, gemaakt door de stafhouder of door wie door de stafhouder als onderzoeker werd aangeduid (art. 458 § 1 Ger . W.) en de kosten en uitgaven, verbonden aan de behandeling van de zaak door de tuchtraad of door de tuchtraad van beroep, geen kosten zijn, zoals bedoeld in art. 460 Ger. W. Het betreft immers geen kosten die voor het onderzoek of voor het onderzoek ter terechtzitting werden gemaakt. Het betreft integendeel kosten die inherent zijn aan het onderzoek of de behandeling van de zaak door de tuchtraad of de tuchtraad van beroep (cf. Hof van Cassatie, eerste kamer, 20 maart 2015).

De kosten die in de beslissing van de tuchtraad ten laste werden gelegd van de advocaat zijn geen kosten die voor het onderzoek of voor het onderzoek ter terechtzitting werden gemaakt, maar kosten van het onderzoek en konden niet ten laste worden gelegd van de advocaat.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

SBT-115: Beslissing 2 juni 2015

Onwaardig gedrag
Gedeeltelijke vrijspraak
Schorsing met uitstel

Meer lezen
Rechter
Tuchtdatabank

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen