Ga verder naar de inhoud

TB-0136-2015: Beslissing 9 juni 2015

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Ernstige tekortkomingen deontologische beginselen van kiesheid, waardigheid, rechtschapenheid en confraterniteit en behoorlijke beroepsuitoefening
  • Afbreuk aan de rechten van de rechtszoekende, aan de goede naam, de reputatie van de Orde en de advocatuur in het algemeen
  • Procedures voorspiegelen die niet met de werkelijkheid overeenstemmen
  • Vorderen van aanzienlijke honoraria voor fictieve prestaties
  • Onwaardig gedrag t.a.v. cliënt en familie
  • Poging tot ontvangen van aanzienlijke provisies in pro-Deozaak
  • Intimidatie en verbale agressie
  • Onwaardig gedrag en incident in gevangenis
  • Herhaaldelijk onbetamelijk en onconfraterneel optreden
  • Aantasting vertrouwen van de burgers en confraters in de aard en de draagwijdte van haar optreden
  • Afbreuk van de eer van de Orde
  • Termijn art. 459 Ger. W.
  • Procedure niet nietig
  • Hoger beroep deels gegrond
  • Deels vrijspraak en berisping

Conform art. 860 Ger. W. (Cass., 17 maart 1988, R.W. 1988-89, 257), dat hier van toepassing is op grond van art. 2 Ger. W., is het feit dat de kennisgeving van het tuchtonderzoek niet alle feiten vermeldt geen reden van onontvankelijkheid of niet toelaatbaarheid (Cass., 4 mei 1972, Arr. Cass. 1972, 824, Pas. 1972, 806, R.C.J.B.1973, 233; Cass., 13 september 1974, Arr. Cass. 1974, 53, Pas. 1975, 45. Ook in strafzaken bestaat er, wat de burgerlijke vordering betreft, slechts nietigheid wanneer de wet die uitdrukkelijk bepaalt: Cass, 21 mei 2002, Pas. 2002, 1197. In tuchtzaken gelden dezelfde overwegingen en principes: Cass., 17 maart 1988, Arr. Cass. 1987-88, 937, R.W. 1988-89, 257; Cass., 5 januari 2006, R.W. 2008-09, 110).

Het zou trouwens van een gebrek aan realiteitszin getuigen dat wanneer in de loop van een onderzoek nieuwe feiten opduiken telkens een mededeling (“cautio”) aan de betrokken advocaat gestuurd zou moeten worden.

Bovendien kan enkel worden vastgesteld dat de advocaat over alles werd ondervraagd, stelling heeft genomen en zich achteraf op vrije wijze kon verdedigen en dit ook heeft gedaan. Zij maakte immers een omvangrijk dossier bewijsstukken aan de onderzoeker over. Ook deze werden bij het tuchtdossier gevoegd.

De advocaat heeft niet gevraagd om het verhoor uit te stellen. Zij heeft hieraan zonder enig voorbehoud deelgenomen. Zij heeft meegedeeld nog stukken aan haar verhoor toe te zullen voegen. Zij heeft dit ook gedaan.

Uit het verslag van het verhoor kan geenszins worden afgeleid dat het onderzoek niet à charge en à décharge werd gevoerd. Er werd bovendien, zoals reeds werd vermeld, afgesproken dat de advocaat bijkomende uitleg, ten hare gunste, zou verstrekken. Zij heeft dit ook gedaan.

De tuchtraad van beroep merkt in dit verband nog op dat de voorzitter van het BJB op verzoek van de advocaat door de tuchtraad werd gehoord.

Het kwam aan de advocaat toe om de gegevens, die zij aan haar dossier toegevoegd wenste te zien, zo snel mogelijk aan te bezorgen. Dit was in haar eigen belang. Het staat onbetwistbaar vast dat de advocaat getalmd heeft.

Essentieel is evenwel dat de gegevens, die de advocaat wenste bij te brengen, door haar werden bijgebracht. Van deze gegevens konden de tuchtraad en de tuchtraad van beroep kennis nemen en in hun oordeelsvorming betrekken.

Er bestaat geen reden om tot nietigheid van de gevoerde procedure te besluiten.

De communicatie die de advocaat voert is in strijd met de waardigheid van het beroep.

Het hoger beroep is ten dele gegrond. De tuchtraad van beroep acht niet bewezen dat de advocaat zich in B onwaardig heeft gedragen. De tuchtraad van beroep spreekt haar hiervoor dan ook vrij.

De overige tenlasteleggingen blijven bewezen verklaard. Zowel in het dossier A als in het dossier S heeft de advocaat op ongepaste wijze gecommuniceerd. Haar taalgebruik is een advocaat onwaardig. Van een advocaat mag worden verwacht dat hij te allen tijde een beleefd taalgebruik hanteert, dat blijk geeft van een minimum aan afstand en respect.

De tuchtraad van beroep behoudt de uitgesproken tuchtstraf van de berisping. De tuchtraad van beroep rekent erop dat de advocaat zich in de toekomst zal onthouden van impulsieve en kwetsende uitlatingen.

Spreekt de advocaat vrij van de betichting “incident gevangenis B op 1 juli 2014: onwaardig gedrag van een advocaat in de gevangenis rekening houdende met de belangen van de cliënt en met de belangen van het personeel”.

bevestigt voor het overige de beslissing van de tuchtraad voor advocaten van de balies van het rechtsgebied van het hof van beroep te Brussel d.d. 24.02.2015 waarbij aan de advocaat de tuchtstraf van berisping werd opgelegd.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

SBT-106: Beslissing 24 februari 2015

Onwaardig gedrag
Misbruik BJB systeem
Gedeeltelijke vrijspraak
Berisping

Meer lezen
Rechter
Tuchtdatabank

D.15.0016.N: Arrest 13 januari 2017

Onwaardig gedrag
Nalatigheid bij behandeling dossier / verwaarlozing belangen cliënt

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen