Ga verder naar de inhoud

TB-0077-2013: Beslissing 19 mei 2015

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Behandeling na verwijzing door Hof van Cassatie
  • Anders samengestelde tuchtraad van beroep
  • Kennisgeving art. 358 lid 2 Ger. W. niet aan termijn gebonden
  • Art. 6.3a EVRM en 14.3a BUPO niet van toepassing op voorbereidend tuchtonderzoek
  • Door stafhouder toebedeelde opdracht aan onderzoeker niet verplicht schriftelijk
  • Art. 458 §1 Ger. W.
  • Aanstellen onderzoeker belet onderzoeksdaden door stafhouder niet
  • Geen schending van recht op bijstand advocaat
  • Art. 474 Ger. W.
  • Geen verjaring
  • Gebruik derdenrekening voor persoonlijke betalingen
  • Seponering strafonderzoek wegens regularisatie impliceert niet onbewezen zijn van feiten
  • Gelden uit faillissementsdossiers aanwenden voor privégebruik
  • Schorsing 1 maand

Procedure

De kennisgeving voorzien in art. 358 lid 2 Ger. W. bepaalt geen termijn om de advocaat die het voorwerp vormt van een tuchtrechtelijk onderzoek in te lichten en is ook niet op straffe van nietigheid voorgeschreven.

De artikelen 6.3 a EVRM en 14.3 a BUPO die aan eenieder die wegens een strafbaar feit wordt vervolgd het recht waarborgen onverwijld in een taal die hij verstaat en gedetailleerd op de hoogte te worden gesteld van de aard en de reden van de tegen hem ingebrachte beschuldiging is niet van toepassing in een voorbereidend tuchtonderzoek (Cass., 26 februari 2010, AR D.08.0010.F, JLMB, 2010, afl. 30, 1420).

De aanstelling van een onderzoeker en de toebedeling van diens taken, moeten niet schriftelijk gebeuren. Bovendien bepaalt de wet ook hier geen nietigheidssanctie. De aan de onderzoeker toebedeelde taken/opdracht moet zich dus niet in het dossier bevinden.

Art. 458,§1, tweede lid Ger. W. belet niet dat zowel de stafhouder alsook de aangestelde onderzoeker, het onderzoek mag voeren.

De Salduzrechtspraak op grond van art. 6 EVRM kan echter in tuchtzaken niet worden ingeroepen. Bovendien wordt de niet naleving ervan niet gestraft met de onontvankelijkheid van de procedure of met de nietigheid van de onderzoeken.

Art 474 Ger. W. bepaalt dat de tuchtprocedure op straffe van verval dient te worden ingesteld binnen de 12 maanden na de kennisname van de feiten door de stafhouder. De tuchtprocedure werd tijdig en dus voor de verjaringstermijn opgestart.

Ten gronde

Betalingen ‘gemakshalve’ vanuit de derdenrekening rechtstreeks verrichten aan persoonlijke schuldeisers is in elke hypothese ontoelaatbaar.

De strikte afscheiding van het persoonlijke vermogen van de advocaat van dat van zijn cliënten door het verplichten van het houden en gebruiken van een derdenrekening moet de vermenging van de vermogens uitsluiten. De strikte scheiding en het juiste gebruik van de derdenrekening gaan deze vermenging tegen en zorgen voor de nodige transparantie.

Uit het feit dat het strafonderzoek lastens de advocaat m.b.t. de feiten waarvoor hij thans tuchtrechtelijk wordt vervolgd, werd geseponeerd, volgt niet dat de feiten niet bewezen zijn, zeker nu de motivatie voor de seponering is dat de situatie nadien werd geregulariseerd.

De advocaat deed in verschillende faillissementsdossiers, jarenlang, aanzienlijke kasafhalingen en stortte gelden door van de faillissementsrekeningen naar zijn private rekeningen met vervolgens gebruik ervan voor privé doeleinden. Het feit dat hij in een latere periode de gelden terugstortte, staat er niet aan in de weg dat m.b.t. de bewust afgehaalde en doorgestorte gelden weldegelijk het opzet bestond om de gelden aan te wenden voor private doeleinden. Het nadien ongedaan maken van de financiële gevolgen, verandert niets aan het feit dat de tenlastelegging bewezen is. Zowel de bekentenis, de duurtijd als de regelmaat en de omvang van de afhalingen en betalingen voor privédoeleinden, wijzen op een ernstige tekortkoming en niet op een lichte onachtzaamheid in hoofde van de advocaat.

Rekening houdend met de aard en de ernst van de tuchtrechtelijke inbreuken waarbij financiële onregelmatigheden werden gepleegd door een advocaat die het vertrouwen van het publiek en van de rechterlijke instanties geniet en met de vaststelling dat er een voorgaande tuchtrechtelijke veroordeling bestaat is een tuchtsanctie van één maand schorsing gepast. Door rekening te houden met een voorgaande tuchtrechtelijke veroordeling schendt de tuchtraad van beroep het beginsel “non bis in idem” niet, nu dit geen tweede bestraffing van de vroegere tuchtrechtelijk inbreuk uitmaakt. In het voordeel van de advocaat houdt de tuchtraad van beroep bij het bepalen van de strafmaat rekening met het groot tijdsverloop sinds de feiten.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

TAG-208: Beslissing 13 maart 2013

Derdengelden / derdenrekening
Nalatigheid als gerechtelijk mandataris
Medewerking stafhouder / balie
Heropening debatten

Meer lezen
Rechter
Tuchtdatabank

TB-0077-2013: Beslissing 12 november 2013

Derdengelden / derdenrekening
Opvolging
Nalatigheid als gerechtelijk mandataris
Medewerking stafhouder / balie
Schorsing

Meer lezen
Rechter
Tuchtdatabank

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen