Ga verder naar de inhoud

TAA/STo/0173/2013: Beslissing 24 april 2014

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Ontvangen van erelonen in pro-Deodossiers
  • Niet melden in pro-Deoverslag van ontvangen provisies
  • Dubbele betaling van cliënt en staat
  • Ondermijnen systeem kosteloze rechtsbijstand
  • Systematisch niet opstellen van kosten- en ereloonstaten
  • Bewarende maatregel door stafhouder
  • Inhouden pro-Deogelden
  • Geen schuldinzicht
  • Schorsing 15 dagen met uitstel 3 jaar en onder voorwaarde geen nieuwe tuchtsanctie

1. Krachtens de wet kunnen personen wiens inkomsten onvoldoende zijn, genieten van de juridische bijstand, behoudens tegenbewijs. Onder deze personen vallen de gedetineerden. Dit vermoeden is weerlegbaar. Gezien het aantal betalingen aan de advocaat, werd ten onrechte beroep gedaan op het pro-Deosysteem. De advocaat werd nochtans door het BJB, aangesteld als pro-Deoadvocaat met volledige kosteloosheid. Nergens heeft hij melding gemaakt van de tussengekomen betalingen, noch bij de aanvraag noch op het ogenblik van de ontvangst van de betaling, noch bij zijn eindverslag.

Er kan geen twijfel over bestaan dat het principe van de juridische tweedelijnsbijstand een duidelijk verbod van cumulatie van door de cliënt betaalde bijstand met door de overheid betaalde bijstand inhoudt doch de toepasselijke regelgeving bevat geen uitdrukkelijk verbod om optreden tegen betaling af te wisselen met optreden tegen betaling met overheidsmiddelen.

De advocaat stelt m.b.t. de ontvangen € 20 000 in de Assisenprocedure dat het geld gevraagd en ontvangen werd op 30.01.2012 toen zijn cliënt niet gedetineerd was en hij samen met zijn partner over voldoende eigen middelen beschikte. Deze provisie zou volledig zijn opgebruikt toen zijn cliënt in hechtenis werd genomen op 03.04.2012 en beroep kon doen op de juridische tweedelijnsbijstand op grond van het vermoeden van onvermogen. Bovendien verwijst de advocaat naar de door hem een jaar later op uitdrukkelijk verzoek van de stafhouder opgestelde staat van kosten en erelonen en het advies van de taxatiecommissie over deze staat, dat stelt dat deze met billijke gematigdheid werd opgesteld.

Niettegenstaande enkele beschouwingen en bedenkingen meent de tuchtraad dat twijfel in het voordeel van de gedaagde moet spelen.

2. en 3. Met betrekking tot het niet melden in een pro-Deosluitingsverslag van de betaling van de provisies, teneinde op deze wijze een maximale pro-Deovergoeding te kunnen ontvangen, en het systematisch niet opstellen van een kostenstaat in zijn dossiers, acht de tuchtraad deze twee onderdelen van de tenlastelegging wel bewezen.

Het uiterst belangrijke principe van verbod van cumulatie van betaling door de cliënt met eigen middelen en betaling met overheidsgelden vereist een volledige openheid, transparantie en loyauteit van de advocaat. Niet enkel de regels van de juridische bijstand werden aldus miskend maar ook de algemene deontologische plicht om bij het einde van zijn tussenkomst een gedetailleerde staat van kosten en erelonen met afrekening van de ontvangen provisies aan de cliënt te richten.

Door geen staat op te stellen vóór de aanvraag van de juridische bijstand en er ook bij de afsluiting van de tussenkomst geen op te stellen, werd iedere controle door de cliënt en het BJB onmogelijk gemaakt.

Het gebrek aan openheid en transparantie is laakbaar omdat iedere schijn van oneigenlijk en onterechte aanwending van overheidsmiddelen volstrekt moet uitgesloten kunnen worden door het BJB en de balie in het algemeen.

4. Het vierde onderdeel van de tenlastelegging waarbij een bedrag werd ontvangen van € 1850 en een pro-Deodossier werd aangemaakt om ook op die wijze eveneens een dubbele betaling te bekomen, enerzijds rechtstreeks via de klant en anderzijds via de Belgische staat, wordt niet bewezen geacht.

De ontvangen betaling werd aangewend om de kosten van het advies van de advocaat bij het Hof van Cassatie te betalen en voor het overige zij ook voor dit onderdeel verwezen naar het advies van de taxatiecommissie.

De tuchtraad tilt zwaar aan de gepleegde inbreuk, die het vertrouwen in de advocatuur en haar imago ernstig schaadt en het systeem van de kosteloze rechtsbijstand ondermijnt. De houding die aangenomen wordt naar aanleiding van de klacht van de cliënt en de tussenkomst van de stafhouder, evenals voor de tuchtraad, getuigt bovendien van een totaal gebrek aan schuldinzicht. Een strenge beteugeling dringt zich op en legt een schorsing op van 15 dagen. Gelet op het straffeloos verleden van de advocaat, wordt hem een uitstel van tenuitvoerlegging verleend gedurende een termijn van drie jaar met als voorwaarde dat hij in deze termijn geen nieuwe tuchtsanctie zal oplopen.

Betreffende de bewarende maatregel van de stafhouder, met name het inhouden van de pro-Deogelden, stelt de advocaat in zijn conclusie: “Concluant vraagt beleefd dat dhr. Stafhouder het ingehouden bedrag zou willen overmaken op de kantoorrekening van concluant”. De tuchtraad leest hierin geen vordering tot opheffing van de bewarende maatregel van de stafhouder, wel een verzoek aan de stafhouder zelf. De tuchtraad acht zich onbevoegd om kennis te nemen van enige vordering dienaangaande.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

TB-0112-2014: Beslissing 10 februari 2015

Misbruik BJB systeem
Gedeeltelijke vrijspraak
Schorsing met uitstel

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen