Ga verder naar de inhoud

TAA/SL/0313/2018: Beslissing 6 juli 2018

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Niet beantwoorden brieven stafhouder
  • Niet beantwoorden brieven confrater
  • Niet tijdig overmaken van dossier na opvolging
  • Confraterniteit
  • Houding tijdens salduzverhoor
  • Het optreden voor rechtbanken
  • Het schrijven van brieven in naam van cliënten
  • Art. 458 Ger. W.
  • Schrapping

Aan de advocaat worden meerdere bewezen verklaarde inbreuken ten laste gelegd, zijnde:

  • niet antwoorden op brieven van de Stafhouder,
  • niet antwoorden op brieven van een confrater,
  • niet tijdig overmaken van een dossier na opvolging
  • nagelaten te hebben in een tegensprekelijke procedure de stukken of gerechtelijk akten in kopie mede te delen die zijn neergelegd ter zitting, aan de confraters waarvan de tussenkomst gekend was of kon zijn;
  • verstek te hebben genomen als burgerlijke partij, zonder voorafgaande verwittiging van de tegenstrevers, meer nog verstek gevorderd wetende dat één tegenstrever in het gerechtsgebouw aanwezig is teneinde de tweede tegenstrever te verzoeken terug naar de zittingszaal te komen om het dossier tegensprekelijk te behandelen;
  • zich opzichtens de confraters-tegenstrevers leugenachtig te hebben gedragen door voor te houden de procedure burgerlijke belangen te hebben aangehouden naar een latere zitting, terwijl men achter de rug om verstek heeft genomen;
  • de poging de tegenstrever op een deloyale wijze te misleiden en zich gelden te doen uitkeren terwijl dit ingevolge de collectieve schuldenregeling op dat ogenblik verboden was;
  • de houding tijdens een salduzverhoor (o.a. vertrek tijdens het verhoor voor het roken van een sigaret, het beschuldigen van de verbalisanten dat zij niet professioneel zijn);
  • opgetreden te zijn met miskenning van de tussenkomst van een confrater, op te treden als advocaat met een eigen persoonlijk belang en een te nauwe band te hebben met een cliënt;
  • het functioneren als advocaat in het algemeen en in het bijzonder het optreden als advocaat voor diverse rechtbanken (o.a. het niet opstellen van conclusies, het inleiden van nutteloze verzetten, ongeoorloofde cliëntenwerving, ..);
  • een veroordeling bij arrest wegens ten nadele van een ander een voertuig bedrieglijk te hebben verkocht of de verkoopprijs voor zich te hebben gehouden en de veroordeling tot de betaling van een schadevergoeding aan de burgerlijke partij;
  • bij herhaling in twee dossiers briefwisseling, zogenaamd uitgaand van één van de cliënten, gericht aan de stafhouder, de Koning en de Minister van Justitie betreffende het aanklagen van een vermeende wantoestand bij gerechtelijke uitvoeringen, gekenmerkt door beledigende taal aan het adres van de stafhouder;

Als inbreuk op art.458 §1 Ger.W. voert de advocaat aan dat er geen verslag over het gevoerde onderzoek voorligt. Dit argument steunt op een verkeerde rechtsopvatting want het bedoelde artikel vermeldt wel dat er een onderzoek van een klacht moet gebeuren maar ook dat de stafhouder ambtshalve een onderzoek kan instellen, dat de betrokken advocaat daarvan in kennis moet worden gesteld, dat de betrokken advocaat kan worden gehoord en dat daarvan een proces-verbaal wordt opgesteld.

Als inbreuk op art.458 §2 Ger.W. stelt zij dat bij de brief van de stafhouder, waarmee het dossier ten hare laste aan de voorzitter van de tuchtraad werd overgemaakt geen gemotiveerde beslissing gevoegd werd en zij ziet daarin een inbreuk op deze wetsbepaling.

Uit het bij elke aangegeven tenlastelegging gevoegde relaas, overgenomen in de dagvaarding, en uit de inhoud van het lijvige bijhorende dossier blijkt nochtans hoe de beslissing tot verwijzing door de stafhouder gemotiveerd werd.

Overigens geldt hier geen enkel formalisme.

De vermelde beslissing omtrent het paleisverbod behoort tot de ‘bewarende maatregelen’ die een stafhouder kan nemen bij toepassing van art.473 Ger.W.

Deze bevoegdheid behoort niet tot de tuchtrechtspleging en heeft er ook niets mee te maken, het betreft in essentie een preventieve en een curatieve maatregel die de stafhouder neemt wanneer wegens de aan een advocaat ten laste gelegde feiten te vrezen is dat zijn latere beroepswerkzaamheid nadeel kan toebrengen aan derden of aan de eer van de Orde. Zo werd het ook duidelijk gesteld in die brief.

Een ‘partijdigheid van de stafhouder’ mag met andere woorden uit voormelde beslissing niet afgeleid worden.

De advocaat heeft kennelijk niet zomaar wat relationele problemen met confraters of met de stafhouder, zij aarzelt niet om strafbare handelingen te stellen tegenover confraters teneinde zich persoonlijk te verrijken en teneinde zich te revancheren jegens andere confraters, jegens gerechtsdeurwaarders, jegens de stafhouder.

Deze herhaalde tekortkomingen, waarvan enkele zeer ernstig kunnen genoemd worden, maken een inbreuk uit op de artikelen 447 Ger.W. en de artikelen 455 en 456 Ger.W. alsook art.1 van de Codex Deontologie en bijkomend op de bepalingen van deel III, hoofdstuk III.2 van deze Codex Deontologie omtrent de relaties ten aanzien van advocaten.

De tuchtraad is daarom van oordeel dat er slechts één sanctie gepast is in deze omstandigheden en dat is de schrapping van de advocaat.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

TB-0209-2018: Beslissing 18 juni 2019

Briefwisseling
Opvolging
Confraterniteit
Beroepsgeheim
Absolute disfunctie als advocaat
Schrapping

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen