Ga verder naar de inhoud

TAA/SH/0221/2015 en TAA/SH/0224/2015: Beslissing 30 maart 2017

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Onverenigbaarheden
  • Art. 446 ter Ger. W.
  • Instructies van de stafhouder
  • Schulden
  • Informeren cliënt
  • Communicatie cliënt
  • Instructies cliënt
  • Titel advocaat
  • Schrapping

Aan de advocaat worden meerdere feiten ten laste worden gelegd.

In het eerste dossier worden volgende inbreuken bewezen verklaard:

  • te hebben opgetreden als advocaat met miskenning van de wettelijke principes van onverenigbaarheid, meer specifiek artikel 437 3de en 4de lid Ger. W, meer bepaald de onverenigbaarheid van het beroep van advocaat met het drijven van handel of nijverheid, i.c. door een activiteit als makelaar uit te oefenen;
  • het opstellen, laten ondertekenen en uitvoering geven aan onderhandse overeenkomsten genoemd “tijdelijk exclusief mandaat” en “mandaat-akkoord” in strijd met de bepalingen van artikel 446 ter Ger. W., aangezien er sprake was van een overeenkomst tussen partijen waarin e een beding was opgenomen waarin werd bepaald dat de advocaat een ereloon zou ontvangen gelijk aan 2% op de overnamesom voor zover die werd gerealiseerd. Het feit dat er géén ereloon verschuldigd zou zijn als de advocaat er niet zou in slagen deze overname binnen de afgesproken termijn en tegen de vooropgestelde minimumprijs te realiseren toont duidelijk aan dat het om een door art. 446 ter Ger.W. verboden beding gaat.

In het eerste dossier wordt volgende inbreuk niet bewezen verklaard:

  • mogelijk in strijd met artikel 458 Swb, na kennisname van opvolging door een confrater, het beroepsgeheim te hebben geschonden

In het tweede dossier worden volgende inbreuken bewezen verklaard:

  • het niet tijdig opvolgen van de instructies van de stafhouder
  • na de opvolging in twee dossiers er niet in slagen de verplichte individuele financiële fiches per dossier over te leggen evenals een duidelijk overzicht van de bewegingen van de derdengelden cq. duidelijke verantwoording over de afloop van de dossiers en de stand van zaken;
  • na de opvolging in de dossiers X slechts deels de dossiers in kwestie over te dragen zonder het gevraagde overzicht van de onkosten en erelonen;
  • meerdere openstaande schulden te hebben ten aanzien van gerechtsdeurwaarders e.a.;
  • het bij herhaling in meerdere dossiers niet, onvoldoende of onjuist informeren van een cliënt; alsook gebrekkige communicatie met diezelfde cliënten in betrokken dossiers; geen gevolg geven aan de instructies van dezelfde cliënten in betrokken dossiers en nalaten een duidelijk en gedetailleerde ereloonnota over te maken aan deze cliënten;
  • geen gevolg geven aan de instructies van een cliënt te weten het zich laten provisioneren en verzuimen daarvoor het nodige te doen in twee dossiers;
  • niettegenstaande de weglating van het tableau van de Orde van Advocaten het zich blijven aanmatigen van de titel van advocaat

In het tweede dossier wordt volgende inbreuk niet bewezen verklaard:

  • het in twee dossiers niet tijdig overmaken van dossiers aan de opvolgende confrater;

Gelet op het feit dat de advocaat reeds voor verscheidene inbreuken op art 443 en 455 Ger W voor 2 maanden geschorst werd.

Gelet op het feit dat de thans ten laste gelegde feiten grotendeels bewezen zijn en dat gebleken is dat de advocaat zijn beroep zeker niet uitoefende zoals het hoorde. Dat deze disfunctie andermaal een flagrante inbreuk betekende op de bepalingen die aan de uitoefening van het beroep van advocaat ten grondslag liggen en die een behoorlijke beroepsuitoefening moeten waarborgen. Dat hij hierdoor opnieuw het vertrouwen dat de bevolking in de advocatuur moet kunnen stellen heeft beschaamd en de goede naam van de advocatuur heeft besmet.

Dat de raad daarom beslist om hem de sanctie van “schrapping “ op te leggen.

Lees ook deze beslissing

Rechter
Tuchtdatabank

TAA/SH/0221/2015 en TAA/SH/0224/2015: Beslissing 31 maart 2016

Onverenigbaarheden
Beroepsgeheim
Schulden
Gebrekkige communicatie cliënt
Ereloon
Opvolging

Meer lezen
Rechter
Tuchtdatabank

TB-0182-2017: Beslissing 16 januari 2018

Ereloon
Schrapping

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen