Ga verder naar de inhoud

TAA/SA/0292/2017: Beslissing 27 februari 2018

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Tegenstrijdige belangen
  • Optreden zonder mandaat
  • Injunctie stafhouder
  • Hoorrecht
  • Waarschuwing

De advocaat dient zich te verantwoorden voor de volgende feiten die hem ten laste worden gelegd:

  • Het dienen van strijdige belangen (art. 5 en volgende Codex Deontologie) door tegelijkertijd en met strijdigheid van onderlinge belangen op te treden voor de vennootschappen X en Y, doch anderzijds ook voor de procedurele wederpartij Z;
  • Het optreden zonder mandaat met schending van onder meer artikel 66 Codex Deontologie, met name door zonder mandaat op te treden voor de vennootschap Y;
  • Het naast zich neerleggen en negeren van de injunctie van de stafhouder, met schending van onder meer artikel 447 Ger. W., met name door de beslissingen van ondergetekende stafhouder van 14 en 16 februari 2017 om zich uit de procedure terug te trekken, uitdrukkelijk niet te respecteren en tot op heden verder als raadsman te blijven optreden.

De twee eerste inbreuken worden niet bewezen geacht, de derde inbreuk wel.

De Tuchtraad merkt op (1) dat er geen afdwingbare of gesanctioneerde rechtsregel of algemeen beginsel bestaat, op grond waarvan een advocaat ook voorafgaand aan een tuchtonderzoek zou moeten worden verhoord, (2) dat dergelijk recht om te worden gehoord evenmin per definitie mondeling zou moeten plaatsvinden, en (3) dat de advocaat daar ook niet uitdrukkelijk en herhaaldelijk om zou hebben gevraagd. De bereidheid van de advocaat om desgevallend ter beschikking te staan voor verder overleg of toelichting is niet hetzelfde als een uitdrukkelijke en herhaalde vraag om te worden gehoord, laat staan een miskenning van dergelijke vraag. Bovendien drong de advocaat zelf aan op een snelle beslissing.

Een advocaat die optreedt ter vrijwaring van intellectuele rechten van partijen gezamenlijk tegenover derden, is op zich niet verhinderd om vervolgens voor één van die partijen tegen de andere op te treden in een discussie tussen die partijen onderling over de onderscheiden aanspraken op diezelfde intellectuele rechten. Evenmin is aangetoond dat daarmee enig beroepsgeheim zou zijn geschonden of de onafhankelijkheid in het gedrang zou zijn gekomen.

Blijft echter het gegeven dat een relatie cliënt-advocaat een vertrouwensrelatie is en die vertrouwensband is essentieel. Om die reden is de regel ingevoerd dat de betrokken cliënten daarover (schriftelijk) moet geïnformeerd zijn en er ook (schriftelijk) mee moeten ingestemd hebben, zonder dat die verplichting tot een loutere formaliteit kan worden gereduceerd.

De advocaat kan niet ontkennen dat hij zich die inspanning niet getroost heeft, en hij heeft zichzelf daarmee in de problemen gewerkt. Evenwel legt de advocaat de brief van Z voor, waarin wordt gevraagd om in de lopende gezamenlijke procedure de lead over te laten aan een confrater. Op die manier is duidelijk dat Z voor het overige geen bezwaar had tegen het verdere optreden van de advocaat tegen haarzelf.

De advocaat betwist dat hij de injunctie van de stafhouder zou hebben genegeerd of naast zich neergelegd zou hebben. Hij zou die injunctie enkel “niet gevolgd (hebben), omdat hij het er niet eens mee was”. Het is niet duidelijk hoe dat zou verschillen van het negeren en naast zich neerleggen van deze injunctie.

Voor de tuchtraad is het duidelijk dat er, achteraf bekeken en rekening houdend met het thans voorgelegde schrijven van Z, vragen kunnen gesteld worden bij de opgelegde injunctie. Echter, dat schrijven was op het ogenblik van de injunctie aan de stafhouder niet bekend. Voorafgaand aan de injunctie heeft de advocaat vooral zichzelf ongeloofwaardig gemaakt ten aanzien van de stafhouder, door dat document dan niet voor te leggen maar integendeel in strijd met de feiten voor te houden dat hij nooit een cliëntenrelatie met Z heeft gehad. Ook in het kader van het “willig beroep” heeft hij dat schrijven niet voorgelegd. De advocaat heeft aldus zelf in de hand gewerkt dat de stafhouder tot dergelijke maatregel is overgegaan.

De advocaat heeft het dan bovendien nog erger gemaakt, door te pogen de injunctie te omzeilen door een tussenkomst van zijn kantoorgenoot via een omweg bij de stafhouder.

De feiten zijn enerzijds ernstig. Door zijn onhandig communiceren heeft de advocaat zelf een injunctie tegen hem in de hand gewerkt, die hij vervolgens heeft genegeerd.

Anderzijds heeft de advocaat een blanco tuchtverleden en kan men zich, met kennis van de feiten vandaag, a posteriori vragen stellen bij de opportuniteit van de opgelegde injunctie.

De tuchtraad is dan ook van oordeel dat een waarschuwing gepast voorkomt.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen