Ga verder naar de inhoud

TAA/SA/0084/2012: Beslissing 10 mei 2012

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Gerechtelijk mandaat
  • Artikel 456 Ger. W.
  • Aanwenden derdengelden voor privégebruik
  • Opvolging
  • Strafonderzoek
  • Artikel 6 EVRM
  • Rechten van verdediging
  • Veelvuldige en herhaaldelijke inbreuken
  • Onbehoorlijke beroepsuitoefening
  • Laakbare houding
  • Tuchtrechtelijk verleden
  • Schrapping

De advocaat benaderde na de aanstelling van zijn opvolger-schuldbemiddelaar, stelselmatig de personen, waarover hij het beheer had gevoerd in het kader van de schuldbemiddeling, om van hen kwijtingen te bekomen, hierbij stellende dat wanneer ze de kwijtingen niet tekenden, hij de beschikbare gelden en het dossier niet kon overmaken aan zijn opvolger waardoor ze bv. geen leefloon zouden kunnen ontvangen. Ook zette hij mensen onder druk om een schulderkentenis te tekenen dat zij cash zou hebben ontvangen onder de bedreiging dat ze, indien ze niet tekenden, hij geen gelden ging doorstorten en dat zij zonder inkomsten zou vallen. Tevens kwam aan het licht dat verschillende personen die in het verleden onder de schuldbemiddeling stonden bij de advocaat in de problemen kwamen omdat hij naliet noodzakelijke betalingen uit te voeren.

De rechten van verdediging overeenkomstig art. 6 EVRM gelden ook in tuchtzaken doch de disciplinaire actie is onafhankelijk van de publieke vordering en van een eventuele burgerlijke vordering en gezien de onafhankelijkheid van de disciplinaire actie is er geen regel “le criminel tient le disciplinaire en état” bestaat. Hierdoor dient het tuchtcollege de behandeling van de zaak niet op te schorten totdat de strafrechter zou geoordeeld hebben over de penale kant van de zaak.

De advocaat heeft in het kader van het tuchtonderzoek de kans gehad gehoord te worden en zich te verweren, doch is hier niet op ingegaan. De rechten van verdediging zijn dan ook niet geschonden.

Een schuldbemiddelaar werkt met een rubriekrekening per dossier van schuldbemiddeling waarin hij wordt aangesteld, zodat hij ten allen tijde verantwoording kan afleggen voor binnen- en buitengaande gelden. Het is geenszins gebruikelijk dat cash geld aan personen die onder de schuldbemiddelaar vallen door de schuldenaar bovenop het maandelijks leefloon zouden worden betaald en zeker niet voor zulke grote bedragen zoals in casu.

De handelwijze van de advocaat is manifest in strijd met de beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid die volgens artikel 455 van het Gerechtelijk Wetboek aan het beroep van advocaat ten grondslag liggen en die een behoorlijke beroepsuitoefening moeten waarborgen. Door zijn laakbaar handelen wordt de goede naam van de advocatuur op ergerlijke wijze geschonden ten overstaan van de rechterlijke overheid die de advocaat in kwestie met een gerechtelijk mandaat belastte en ten overstaan van de slachtoffers van zijn malafide praktijken die financieel reeds in een zeer moeilijke positie verkeren en die in de marge van hun bestaan vaak overgeleverd zijn aan de persoon die hen door de rechtbank werd toevertrouwd om over hun belangen te waken.

Een advocaat die zich ten aanzien van vele personen en op herhaaldelijke wijze gelden van derden op substantiële wijze naar zijn eigen rekening overdraagt kan onmogelijk nog langer het beroep van advocaat uitoefenen, nu hij iedere geloofwaardigheid en vertrouwen bij de rechterlijke overheid en bij de balie heeft verloren. De zwaarste sanctie van schrapping dringt zich op, des te meer gelet op een voorgaande sententie waarbij een schorsing van één maand werd opgelegd.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen