Ga verder naar de inhoud

SBT 206: Beslissing 30 november 2021

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

  • Ereloon
  • Derdengelden / derdenrekening
  • Schorsing met uitstel

Tuchtraad beoordeelt in deze zeer uitgebreide uitspraak vijf dossiers over dezelfde advocaat.

Beknopt samengevat gaat het om:

  • Het systematisch niet naleven van de deontologische verplichtingen inzake het behandelen van derdengelden (art. 134 Codex Deontologie);

Deze inbreuk wordt in drie van de vijf dossiers bewezen geacht. Advocaat behield in één dossier gelden die bestemd zijn voor zijn cliënt als ereloon zonder hiervan de cliënt schriftelijk op de hoogte te brengen. In andere dossiers werden cliënten niet in kennis gesteld wanneer er gelden op de derdenrekening werden gestort, omtrent de samenstelling van de ontvangen bedragen, noch werd aan hen een provisie factuur voor dit bedrag gericht, noch een tussentijdse afrekening aan hen bezorgd. In een vierde dossier wordt deze mogelijke inbreuk niet besproken, in het vijfde dossier oordeelt de tuchtraad dat de inbreuk op art. 134 codex deontologie niet bewezen is gezien de advocaat zijn cliënt voorafgaandelijk had ingelicht over het feit dat hij de door hem ontvangen derdengelden (gedeeltelijk) zou aanwenden tot voldoening van zijn afrekening. Conform art. 134 codex deontologie volstaat hiervoor een schriftelijke mededeling.

  • Het systematisch niet respecteren van de principes van billijke gematigdheid bij de bepaling van het ereloon zoals bepaald in art. 446 Ger. W;

Deze inbreuk wordt in vier van de vijf dossiers bewezen geacht. De Tuchtraad oordeelt systematisch -buiten in één dossier - dat de eindafrekening van de advocaat de toets aan het criterium van de billijke gematigdheid duidelijk niet doorstaat en dat de principes van billijke gematigdheid niet worden nageleefd. De Tuchtraad oordeelt dat de inbreuk op art. 446 Ger.W. bewezen is.

  • Het systematisch niet, minstens niet voldoende, informeren van de cliënt omtrent de wijze waarop kosten en erelonen worden berekend (artikel 19, reglement balie Leuven);

Deze inbreuk wordt in vier van de vijf dossiers bewezen geacht. De Tuchtraad is van oordeel dat de advocaat niet, minstens niet voldoende, zijn cliënten heeft geïnformeerd omtrent de wijze hoe de kosten en erelonen worden berekend In één dossier oordeelt de tuchtraad dat deze inbreuk niet bewezen voorkomt, gelet op het overlijden van de cliënten van de advocaat in dat dossier. De tuchtraad kan de mate van informatie naar de cliënt toe niet meer nagaan.

  • Onbehoorlijke uitoefening van het beroep van advocaat en handelen in strijd met de eer, waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid (art. 1, Codex Deontologie).

In het algemeen, rekening houdende met het bovenstaande, en gezien het feit dat de advocaat systematisch onduidelijk communiceert naar zijn cliënten, dient te worden gesteld dat het kantoor ontwricht is, minstens dat er sprake is van een onbehoorlijke uitoefening van het beroep van advocaat, hetgeen een inbreuk uitmaakt op de beginselen van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid die aan het beroep van advocaat ten grondslag liggen.

De Tuchtraad is van oordeel dat de bewezen verklaarde tenlasteleggingen ernstige inbreuken uitmaken en dat er tevens dient rekening te worden gehouden met het grote aantal bewezen verklaarde tenlasteleggingen.

De tuchtraad is dan ook van oordeel niet te kunnen ingaan op het verzoek van de advocaat hem

het voordeel van de opschorting toe te staan.

Anderzijds waardeert de tuchtraad dat de advocaat aangeeft sinds aanvang van de tuchtonderzoeken zijn werkwijze te hebben aangepast.

De tuchtraad houdt eveneens rekening met het blanco tuchtverleden van de advocaat.

De Tuchtraad veroordeelt de advocaat voor alle bewezen verklaarde tenlasteleggingen samen tot een schorsing van één maand met uitstel gedurende 3 jaar.

Deze uitspraak werd hervormd in graad van beroep:

TB-0269-2023: Beslissing van 12 december 2023

Ereloon

Derdengelden / derdenrekening

Kiesheid, waardigheid en rechtschapenheid

Schorsing

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen