Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Vormt het eventueel niet-actueel karakter van een uitvoerbare titel een hinderpaal met betrekking tot de exe­qua­tur­ver­le­ning?

Een Finse bank leent een bedrag aan Arilco Opportune, een vennootschap naar Belgisch recht. Arilco Opportune leent dat bedrag aan haar Nederlandse dochteronderneming Arilco Holland. Vervolgens heeft Arilco Holland dat bedrag aan andere vennootschappen naar Nederlands recht overgedragen, waaronder Prism Investments. De rechtbank van koophandel van Brussel veroordeelt Arilco Opportune tot betaling aan de Finse bank van het geleende bedrag. Arilco Opportune vecht die uitspraak aan bij het hof van beroep van Brussel. In die laatste procedure heeft Arilco Holland incidenteel beroep ingesteld, onder meer om Prism Investments te horen veroordelen tot terugbetaling van het geleende bedrag. Het hof van beroep willigt dit laatste verzoek in. Bij vonnis van de rechtbank van ’s-Hertogenbosch wordt Arilco Holland echter in staat van faillissement verklaard. De faillissementscurator verzoekt de voorzieningenrechter op grond van artikel 38 van de Europese verordening nr. 44/2001 het arrest van het hof van beroep van Brussel uitvoerbaar te verklaren met betrekking tot de veroordeling van Prism Investiments. Dat verzoek wordt toegewezen. ...

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: C-139/10

Prism Investments vecht die uitvoerbaarverklaring aan en betoogt daarbij dat aan de Belgische beslissing reeds in België uitvoering was gegeven. De rechter heeft geen oor naar dat argument en stelt dat een verklaring van uitvoerbaarheid op grond van artikel 45 van verordening nr. 44/2001 slechts op basis van een in de artikels 34 en 35 van die verordening genoemde grond kan worden ingetrokken. Het verweer dat aan de betrokken verplichtingen werd voldaan zou niet in het raam van de exequaturprocedure aan bod kunnen komen, maar pas in het stadium van de concrete tenuitvoerlegging zelf. Prism Investments vecht dat aan voor de Hoge Raad der Nederlanden en stelt dat de uitvoerbaarverklaring in strijd is met de openbare orde nu de betrokken veroordeling al in België werd uitgevoerd.

De Hoge Raad oordeelt dat het verweer (dat reeds voldaan is aan de beslissing) niet valt onder de weigeringsgrond betreffende de openbare orde, maar stelt de (prejudiciële) vraag of de Europese verordening nr. 44/2001 toelaat de verklaring van uitvoerbaarheid te weigeren of in te trekken op grond van een andere dan in de artikels 34 en 35 van de verordening genoemde gronden.

Het Hof van Justitie wijst eerst en vooral op het Europees wederzijds vertrouwen waarop een snelle en doeltreffende exequaturprocedure berust. Daarom werd voorzien in een beperkte eenvoudige formele controle met het oog op het verkrijgen van de uitvoerbaarverklaring van de titel.

In een eerste fase van de procedure gaat de aangezochte staat alleen na of bepaalde formaliteiten voor de afgifte van de verklaring van uitvoerbaarheid vervuld zijn, zonder een onderzoek te kunnen instellen naar de elementen van de zaak zelf. Wanneer achteraf de uitvoerbaarverklaring van de beslissing wordt aangevochten, kunnen enkel de in de artikels 34 en 35 vermelde redenen aangevoerd worden; het gaat hier om een uitputtende lijst.

Het Hof duidt ook op het feit dat de beweerde voldoening van de vordering door de faillissementscurator uitvoerig werd bestreden, waardoor de vraag naar de actualiteit van de titel sowieso niet snel en gemakkelijk beantwoord had kunnen worden.

Verder stelt het Hof dat de (beweerde) concrete uitvoering van een rechterlijke beslissing die beslissing geenszins haar uitvoerbaar karakter ontneemt. Zo’n verweergrond kan alleen onderzocht worden door de eigenlijke executierechter eens de beslissing in de rechtsorde van de aangezochte lidstaat is opgenomen.

Het Hof van Justitie besluit dus dat de Europese verordening nr. 44/2001 eraan in de weg staat dat de rechter een exequaturverklaring weigert of intrekt op een andere grond dan de in de artikels 34 en 35 van die verordening genoemde gronden (zoals de grond dat die beslissing in de lidstaat van herkomst is uitgevoerd).

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen