Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Verbreking van het arrest Habran

Op 30 september 2009 vernietigde het Hof van Cassatie het arrest Habran van het hof van assisen van Luik. Het niet motiveren van een beslissing van een volksjury schendt het recht op een eerlijk proces, aldus het Hof.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Op 3 maart 2009 werden Marcel Habran en acht andere beschuldigden veroordeeld door het hof van assisen van Luik. Twee beschuldigden hadden de noodzaak van een motivering aan het hof van assisen voorgelegd, doch het hof oordeelde bij een tussentijds arrest van 2 maart 2009 dat motivering niet nodig was. Volgens het hof van assisen kon er geen schending van het recht op een eerlijk proces zijn nu de vragen aan de jury steunden op een gedetailleerde akte van beschuldiging.  Ook het uitgebreid tegensprekelijk debat voor een onafhankelijke jury waarborgde volgens het hof het recht op een eerlijk proces.  Bovendien verwees het hof naar het feit dat het arrest Taxquet (EHRM, nr. 926/05, 13 januari 2009, www.echr.coe.int) nog niet definitief was.

Na het spraakmakend arrest Taxquet trokken vele advocaten naar het Hof van Cassatie om niet-gemotiveerde arresten van de hoven van assisen te laten verbreken.  Op 13 januari 2009 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat de Belgische assisenprocedure het recht op een eerlijk proces schendt doordat de volksjury haar beslissing over de schuldvraag niet motiveert. 

In dezelfde zin stelden de advocaten van Marcel Habran en drie andere veroordeelden ook een voorziening in bij het Hof van Cassatie om nietigverklaring van het arrest van 3 maart 2009 te bekomen.  In het arrest van 30 september 2009 (Cass. AR P.09.0461.F, 30 september 2009) volgde het Hof hun stelling.

Het Hof van Cassatie verwijst in het arrest van 30 september 2009 allereerst naar het principe van het interpretatief gezag van gewijsde.  Dit laatste houdt in dat de Belgische nationale rechtscolleges hun rechtspraak dienen in overeenstemming te brengen met de rechtspraak van het EHRM.  Ook verwees het Hof naar de directe werking dat uitgaat van bepalingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).  Het Hof oordeelde vervolgens, verwijzende naar de leer van het arrest-Taxquet: ‘(…) la Cour est contrainte de rejeter l’application des articles 342 et 348 du Code d’instruction criminelle en tant qu’ils consacrent la règle, aujourd’hui condamnée par la Cour européenne, suivant laquelle la déclaration du jury n’est pas motivée.’.

Verder overweegt het Hof van Cassatie dat de beslissing op de schuldvraag van de jury, de bepaling van de misdrijven en de bepaling van de strafmaat opgenomen in het arrest, niet toelaten aan de veroordeelden om na te gaan waarom hun verklaring van onschuld werd verworpen.  Het niet weergeven van de motieven die hebben geleid tot de beslissing schendt art. 6, lid 1 EVRM, aldus het Hof.

Wat betreft de draagwijdte van de motiveringsverplichting stipuleert het Hof van Cassatie in het arrest van 30 september 2009 het volgende: ‘(…) le refus de la cour d’assises de donner ne fût-ce qu’un résumé des principales raisons qui les ont conduits à retenir une partie des accusations libellées dans l’arrêt de renvoi, viole l’article 6.1 de la Convention dans l’interpretation, que la Cour ne saurait tenir pour inexistante, suivant laquelle le droit au procès équitable implique une motivation du verdict.’.

Op basis van voorgaande overwegingen verbrak het Hof van Cassatie het arrest van 3 maart 2009 van het hof van assisen van Luik.

De Orde van Vlaamse Balies heeft sinds het arrest Taxquet werd gewezen aangedrongen op een verdragsconforme aanpassing van de assisenprocedure en zal dit onderwerp nauwlettend volgen.

Lees het volledige arrest

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen