Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Tucht­pro­ce­du­re voor advocaten

Een gewezen advocaat vorderde voor het Grondwettelijk Hof de vernietiging van de artikelen 2, 18, 23 en 27 van de wet van 21 juni 2006 tot wijziging van een aantal bepalingen van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de balie en de tuchtprocedure voor haar leden (B.S. 20 juli 2006) (hierna: de wet van 21 juni 2006).

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: 4216

Artikel 2 van de wet van 21 juni 2006 voegt een nieuw artikel 432bis in het Gerechtelijk Wetboek in. Volgens deze bepaling is tegen een beslissing van de raad van de Orde tot weglating of i.v.m. een verzoek tot inschrijving op het tableau, op de lijst van de advocaten die hun beroep uitoefenen onder de beroepstitel van advocaat uit een andere lidstaat van de Europese Unie of op de lijst van stagiairs hoger beroep mogelijk bij de tuchtraad van beroep.

De eiser meende dat die bepaling enerzijds onverenigbaar is met het administratief karakter van het verzoek tot inschrijving en tot weglating en anderzijds strijdig is met het rechtszekerheidsbeginsel en het beginsel van behoorlijk bestuur.

Artikel 18 van de wet van 21 juni 2006 vervangt artikel 465 Ger. W., dat de samenstelling van de tuchtraden van beroep bepaalt.

De eiser stelde, op basis van de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat de samenstelling van de tuchtraden van beroep niet beantwoordt aan de vereiste van een onafhankelijke en onpartijdige instantie. Het beroep zou moeten worden voorgelegd aan een rechtscollege met volle rechtsmacht, in casu het hof van beroep.

Het Grondwettelijk Hof volgde o.m. de Orde van Vlaamse Balies (die vrijwillig tussenkwam) en oordeelde dat die twee middelen onontvankelijk zijn omdat ze enkel zijn afgeleid uit enerzijds een schending van de beginselen van rechtszekerheid, van behoorlijk bestuur en van onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke instantie en anderzijds een schending van artikel 6 E.V.R.M. Het Hof is niet bevoegd om wettelijke normen rechtstreeks te toetsen aan algemene beginselen, noch aan verdragsbepalingen.

Artikel 23 van de wet van 21 juni 2006 vervangt artikel 469 Ger. W., dat o.m. bepaalt dat de tuchtraad bevoegd is om uitspraak te doen over tuchtrechtelijke vervolgingen die zijn ingesteld wegens feiten gepleegd vóór de beslissing waarbij de advocaat van het tableau van de Orde is weggelaten, indien het onderzoek uiterlijk één jaar na die beslissing is ingesteld.

De eiser meende dat die bepaling afbreuk doet aan ‘het voorbehoudloos karakter van de weglating’ en strijdig is met ‘het gezag van gewijsde van de beslissing van weglating als wettelijk vermoeden’.

Tot slot vervangt artikel 27 van de wet van 21 juni 2006 artikel 472 Ger. W. Die bepaling regelt de mogelijkheid om opnieuw te worden toegelaten tot het tableau van de Orde na een schrapping en voert een regeling in voor eerherstel in geval van schorsing en voor de uitwissing van straffen.

De eiser meende dat de artikelen 10, 11 en 23 van de Grondwet worden geschonden omdat een soortgelijke regeling niet bestaat bij andere beroepen en het in de rechtsorde het niveau van bescherming van de gewaarborgde rechten verlaagt.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat ook het derde en het vierde middel onontvankelijk zijn, omdat niet wordt uiteengezet in welk opzicht de genoemde grondwetsbepalingen zouden geschonden zijn. De loutere vermelding dat andere vrije beroepen niet dezelfde bepalingen kennen, volstaat niet om een discriminatie of een schending van artikel 23 van de Grondwet vast te stellen.

Lees het volledige arrest

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen