Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Schrijf­wij­ze van namen en de burgerlijke stand: per­soon­lij­ke integriteit en vrij verkeer van personen versus staats­soe­ve­rei­ni­teit en inperking van het vrij verkeer van personen

Mevrouw Malgožata Runevic-Vardyn is een Litouwse staatsburger die tot de Poolse minderheid van Litouwen behoort. De door haar ouders toegekende Poolse namen, Malgorzata Runiewicz, werden in de geboorteakte en in het Litouwse paspoort onder hun Litouwse vorm weergegeven als Malgožata Runevic. Ter gelegenheid van het huwelijk van mevrouw Malgožata Runevic met mijnheer Lukasz Pawel Wardyn wordt de naam van laatstgenoemde in de huwelijksakte ingeschreven als Lukasz Pawel Wardyn (dus in Latijnse karakters en zonder diakritische tekens) en wordt de naam Wardyn bij de namen Malgožata Runevic gevoegd onder de vorm Vardyn (het Litouwse alfabet kent de letter “W” niet), wat dan uiteindelijk Malgožata Runevic-Vardyn geeft.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: C 391 / 09

Mevrouw Malgožata Runevic-Vardyn verzoekt de namen Malgožata Runevic van haar geboorteakte te wijzigen naar Malgorzata Runiewicz, en de namen Malgožata Runevic-Vardyn naar Malgorzata Runiewicz-Wardyn.

De Litouwse overheden voeren die wijzigingen niet door omdat de Litouwse regeling hen niet toelaat de namen volgens de Poolse schrijfwijze vorm te geven. Mevrouw Malgožata Runevic-Vardyn en mijnheer Lukasz Pawel Wardyn werpen een schending van het beginsel van non-discriminatie op.   

De mogelijke kapstok van de Europese richtlijn nr. 2000/43 van 29 juni 2000 houdende toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen ongeacht ras of etnische afstamming

Artikel 2 van die Europese richtlijn stelt onder meer dat, voor de toepassing van die richtlijn, onder het beginsel van gelijke behandeling wordt verstaan de afwezigheid van elke vorm van directe of indirecte discriminatie op grond van ras of etnische afstamming. Verder verwoordt die bepaling dat er “indirecte discriminatie” is wanneer een ogenschijnlijk neutrale bepaling, maatstaf of handelwijze, personen van een bepaald ras of een bepaalde etnische afstamming in vergelijking met andere personen bijzonder benadeelt, tenzij die bepaling, maatstaf of handelwijze objectief wordt gerechtvaardigd door een legitiem doel en de middelen voor het bereiken van dat doel passend en noodzakelijk zijn.

Met betrekking tot het materieel toepassingsdomein verwijst artikel 3, eerste lid, h) van de richtlijn naar de toegang tot en het aanbod van goederen en diensten die publiekelijk beschikbaar zijn, maar er kan volgens het Hof van Justitie echter niet worden gesteld dat een nationale regeling, die bepaalt dat namen van een persoon in akten van de burgerlijke stand slechts kunnen worden geschreven in een vorm die voldoet aan de regels inzake de schrijfwijze van de officiële landstaal, onder het begrip “dienst” in de zin van die bepaling valt.

Zodoende verklaart het Hof van Justitie dat die nationale regeling betrekking heeft op een situatie die niet binnen het toepassingsgebied van die richtlijn valt.

De artikelen 18 en 21 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)

Die artikelen drukken uit dat, binnen de werkingssfeer van de Verdragen, elke discriminatie op grond van nationaliteit verboden is en dat iedere burger van de Unie het recht heeft vrij op het grondgebied van de lidstaten te reizen en te verblijven.

Het Hof van Justitie merkt vooraf op dat de namen van een persoon een bestanddeel zijn van zijn identiteit en zijn privéleven (artikel 7 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie en artikel 8 EVRM).

Het Hof beslist echter dat het feit dat de voorhuwelijkse namen slechts kunnen worden ingeschreven in karakters van de officiële taal van de lidstaat waar de burgerlijke stand zich bevindt, niet kan worden aangemerkt als een minder gunstige behandeling dan die van vóór het ogenblik waarop het recht op vrij verkeer werd benut.

Met betrekking tot de huwelijkse namen merkt het Hof op dat de uitoefening van het recht van vrij verkeer van personen slechts beperkt wordt door de niet naleving van de Poolse schrijfwijze indien dit ernstige ongemakken van administratieve, professionele en persoonlijke aard zou veroorzaken. Die laatste factor moet door de nationale rechter getoetst worden. Diakritische tekens worden in tal van dagelijkse handelingen achterwege gelaten om technische redenen, meer bepaald omwille van de beperkingen van bepaalde informaticasystemen. Bovendien kent iemand die een vreemde taal niet machtig is vaak niet de betekenis van diakritische tekens. De weigering van de bevoegde autoriteiten op grond van een nationale regeling om de namen volgens de Poolse schrijfwijze in te schrijven vormt derhalve geen beperking op de Europese vrijheden. Een belemmering van vrij verkeer van personen kan gerechtvaardigd worden indien dit steunt op objectieve overwegingen en evenredig is aan het door het nationale recht beoogde doel. De Litouwse regering benadrukt dat de Litouwse taal een grondwettelijke waarde is die de identiteit van de natie beschermt, bijdraagt tot de integratie van de burgers, uitdrukking geeft aan de nationale soevereiniteit en aan de goede werking van de overheidsdiensten en de lokale en regionale overheden. De Europese Unie verenigt respect voor de rijke verscheidenheid van cultuur en taal met eerbied voor de nationale identiteit van de lidstaten waaronder de bescherming van de officiële landstaal van de staat. Het Hof stelt dat het doel van een nationale regeling, met name de bestaande officiële landstaal te beschermen door de regels inzake schrijfwijze van die taal op te leggen, in principe een legitiem doel is dat beperkingen van het vrij verkeer van personen kan rechtvaardigen.

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen