Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Salduz: bij voorkeur een zelf gekozen advocaat

Wanneer de politie zonder gegronde reden de verdachte verhindert zich te laten bijstaan door een advocaat naar keuze tijdens het eerste politieverhoor, kan dat volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens leiden tot een schending van het recht op een eerlijk proces.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: 25703-11

Bij voorkeur een zelf gekozen Salduzadvocaat: EHRM 20 oktober 2015, Dvorski t/ Kroatië, nr. 25703/11

Wanneer de politie zonder gegronde reden de verdachte verhindert zich te laten bijstaan door een advocaat naar keuze tijdens het eerste politieverhoor, kan dat leiden tot een schending van het recht op een eerlijk proces.

De feiten: geen bijstand van zelfgekozen advocaat tijdens verhoor

In deze casus had de verdachte wel bijstand van een advocaat tijdens zijn eerste politieverhoor, maar beweert hij dat hij zich niet mocht laten bijstaan door zijn eigen (door zijn ouders aangestelde) advocaat, noch zelf een andere advocaat mocht kiezen. Tijdens dat verhoor legde de verdachte bekentenissen af die later als bewijs werden gebruikt om hem te veroordelen.

Geen schending van het recht op eerlijk proces volgens de Kamer van het EHRM…

Het EHRM oordeelde op 5 november 2013 dat er geen sprake is van een schending van artikel 6 EVRM. Het Hof stelde vast dat de verdachte niet klaagde over de kwaliteit van de hem aangewezen advocaat, dat er geen sprake was van ongeoorloofde druk tijdens dat verhoor en dat de bekentenis niet werd gebruikt als centraal bewijsmiddel.

…maar de Grote Kamer gaat niet akkoord

In het besproken arrest gaat de Grote Kamer van het EHRM evenwel niet akkoord met die eerste beoordeling van de Kamer.

  • Principieel recht op eigen advocaat, tenzij gegronde reden

De Grote Kamer beklemtoont het belang van de bijstand van een advocaat van eigen keuze, en dat vanaf het begin van het strafrechtelijk onderzoek. Dat recht op een eigen advocaat is evenwel niet absoluut, maar er moet sprake zijn van gegronde redenen om daarvan af te wijken, bijvoorbeeld in het belang van een goede rechtsbedeling.

In casu stelt de Grote Kamer vast dat de verdachte weliswaar formeel akkoord ging met de door de politie aangewezen advocaat, maar dat er geen sprake was van een degelijk geïnformeerde toestemming. De politie verzweeg immers dat zijn ouders al een advocaat hadden aangesteld en dat die advocaat op het politiekantoor aanwezig was. Hij werd door de politie echter weggestuurd zonder dat hij de verdachte had gezien. Het EHRM ziet geen gegronde reden voor die weigering.

  • Afwijking kan het recht op een eerlijk proces in gedrang brengen

Als er wordt afgeweken van dat principe zonder goede reden, dan moet het EHRM controleren of dat het recht op een eerlijk proces schendt. De procedure moet daarbij in zijn geheel worden bekeken, rekening houdend met o.a. de effectiviteit van de bijstand, de bewijswaarde van de verdachtenverklaring en de mate van ongeoorloofde druk.

Hoewel de verdachte in casu niet klaagde over de kwaliteit van de bijstand, stelt de Grote Kamer wel vast dat er maar sprake was van een kort overleg (25 minuten) tussen de verdachte en de hem onbekende advocaat. Dat is eens te meer problematisch omdat het om ernstige feiten ging en omdat de eigen advocaat, die de verdachte meer vertrouwt, ’s morgens al aanwezig was en dus langer met de verdachte had kunnen overleggen.

De verdachte verzette zich tegen de weigering van de politie om zijn eigen advocaat te raadplegen, maar de nationale rechter onderzocht die klacht niet grondig. De verdachte had volgens de Grote Kamer dan ook geen effectieve mogelijkheid zich te verzetten tegen die weigering en tegen het gebruik van de bekentenis als bewijs. Hoewel de bekentenis niet het enige bewijs was, speelde het dus wel mee in de rechterlijke beoordeling.

De Grote Kamer van het EHRM stelt daarom een schending vast van het recht op een eerlijk proces.

Wat betekent dat voor het Belgisch strafprocesrecht?

Het EHRM gaat er dus van uit dat de verdachte in principe zelf zijn Salduzadvocaat moet kunnen kiezen, tenzij er goede redenen zijn om daarvan af te wijken.

In de Belgische Salduzpraktijk zal er een advocaat voor verhoor worden opgeroepen via de Salduz-webapplicatie van de balie. De verdachte heeft de mogelijkheid een eigen advocaat te vragen, althans voor zover die zich bij de balie heeft aangemeld om Salduzbijstand voor zijn cliënten te verlenen. Als de verdachte een naam van een advocaat opgeeft, zal het callcenter die advocaat twee keer proberen op te roepen. Lukt dat niet of wil die advocaat niet komen, dan zal een advocaat van de permanentiedienst worden ingeschakeld. Het kan dus zijn dat de verdachte niet de bijstand van zijn gekozen advocaat geniet.

In België wordt het principieel recht op een zelf gekozen advocaat dus gerespecteerd. Pas wanneer die niet beschikbaar is of geen bijstand wenst te leveren, zal er door de webapplicatie een permanentieadvocaat worden aangesteld. Dat lijkt een gegronde reden te zijn in het licht van de goede rechtsbedeling. In het arrest-Micu (EHRM 8 februari 2011, nr. 29883/06) zag het EHRM hier alvast geen schending van artikel 6 EVRM in. De politie trachtte hier 3 uur lang de advocaat naar keuze van de verdachte te contacteren. Toen dat niet lukte (objectieve onmogelijkheid) werden er 2 advocaten commis d'office aangesteld. 

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen