Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Pre­ju­di­ci­ë­le vragen of artikel 203ter van het Burgerlijk Wetboek

Het Grondwettelijk Hof heeft zich in een arrest van 8 mei 2008 uitgesproken over de prejudiciële vragen of artikel 203ter van het Burgerlijk Wetboek, welke in een interpretatie gegeven door de verwijzende rechter, de kennisgeving bij gewone brief voorschrijft voor de mededeling van het vonnis aangaande de sommendelegatie, in strijd is met de artikelen 10 en 11 van de Grondwet, nu dit afwijkt van de regels van het burgerlijk procesrecht volgens hetwelk de vonnissen het voorwerp uitmaken van een kennisgeving bij gerechtsbrief (eerste prejudiciële vraag), dan wel worden betekend zoals bij de vorderingen die gegrond zijn op de artikelen 203 en 203bis Burgerlijk Wetboek (tweede prejudiciële vraag).

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: 4203

Volgens het Grondwettelijk Hof is het de uitsluitende bevoegdheid van de wetgever om te bepalen hoe de wijze van mededeling van akten van rechtspleging wordt geregeld. De keuze voor het aanwenden van een gewone brief in casu is te verantwoorden door de zorg om de kosten van de rechtspleging te drukken en de uitvoering van de beslissing te bespoedigen.

Ook erkent het Grondwettelijk Hof het objectieve verschil tussen de sommendelegatie geregeld in artikel 203ter Burgerlijk Wetboek - nu zonder verwijl aan de niet nakoming van de onderhoudsverplichting dient te worden verholpen - en de maatregelen die het voorwerp uitmaken van een kennisgeving bij gerechtsbrief alsook van de maatregelen die steunen op de artikelen 203 en 203bis Burgerlijk Wetboek en waarvan de beslissing wordt betekend bij deurwaardersexploot.

Die verschillende situatie verantwoordt volgens het Hof niet dat de rechten van de schuldenaar op een discriminerende wijze worden aangetast. Immers ingevolge de mededeling van de beslissing bij gewone brief, waar aan de aflevering geen bijzondere waarborgen zijn verbonden, neemt de beroepstermijn een aanvang vanaf de verzending. De in artikel 53bis Gerechtelijk Wetboek voorziene regeling voor aanvang van het lopen van termijnen van brieven welke bij gewone brief worden verstuurd, hetgeen een weerlegbaar vermoeden inhoudt, biedt eveneens geen voldoende waarborg volgens het Grondwettelijk Hof.

Het Hof besluit dat de artikelen 203ter Burgerlijk Wetboek, 32, 2) en 1253quaterGerechtelijk Wetboek de artikelen 10 en 11 van de Grondwet schenden.

Lees het volledige arrest

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen