Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Het Duits Grond­wet­te­lijk Hof en de da­ta­re­ten­tie

Het Duits Grondwettelijk Hof (Bundesverfassungsgerichthof) gaf op 2 maart 2010 zijn eindvonnis in een zaak waarin 34 000 Duitsers in 2008 een gezamenlijke ongrondwettigheidsklacht (“Sammel-Verfassungsbeschwerde”) hadden ingediend tegen de Duitse dataretentiewet van 21 december 2007 (“Gesetz zur Neureglung der Telekommunikationsüberwachung”). Deze wet was er gekomen als omzetting in het Duitse recht van de EU-Dataretentierichtlijn van 15 maart 2006 (Richtlijn 2006/24/EG, Publicatieblad L105/56, 13 april 2006).

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: 1 BvR 256/08, 1 BvR 263/08 en 1/BvR 586/08

Op dit ogenblik wordt de implementatie van deze richtlijn in Belgisch recht nog in het parlement besproken. Eigenlijk diende de richtlijn reeds omgezet op 25 september 2007. De Orde van Vlaamse Balies voerde, met de Ordre des Barreaux Francophones et Germanophone, de Liga voor de Mensenrechten, la Ligue des Droits de l’Homme, de Vlaamse Vereniging van Journalisten, de Association Générale des Journalistes professionnels, de Orde van Geneesheren en TIK vzw, in 2008 en opnieuw in oktober 2009 nog actie tegen deze omzetting (website “bewaarjeprivacy.be”). De OVB begroet met voldoening dit arrest en meent dat het de wetgever tot reflectie kan en moet bewegen.

Het Duits Grondwettelijk Hof oordeelt dat de wet op meerdere vlakken strijdig is met de Duitse Grondwet. De wet bepaalde dat alle aanbieders van IT-diensten (zoals telefoon, mobiele telefoon, fax, SMS en MNS, e-maildiensten en internetdiensten), uit voorzorg, zonder dat daar bijzondere aanleiding hoeft voor te bestaan, bijna alle gegevens van het IT-verkeer van alle burgers gedurende zes maanden moesten bewaren om onderzoek mogelijk te maken wie, wanneer, hoelang, met wie, van waaruit heeft gecommuniceerd of heeft getracht te communiceren. Niet bij te houden, was de inhoud van de communicatie en meteen ook welke internetsites de gebruiker had bezocht. De wet hield geen bijzondere  machtiging in aan bepaalde personen of instanties om de gegevens op te vragen, doch verstrekte een grootmazig kader voor een groot aantal mogelijke benuttigingsdoeleinden van de gegevens, verder uit te werken door de reglementering van de Bondsrepubliek en de Länder.

De algemene benuttigingsdoeleinden waren vervolging van misdrijven, afweer van ernstig gevaar voor de publieke veiligheid en de nakoming van opdrachten van de inlichtingendiensten. De wet bevatte geen nadere maatregelen tot vervolging van bepaalde strafdaden, geen tussenkomst van een rechter, en geen plicht om de betrokkenen te informeren.

Het Grondwettelijk Hof heeft de volledige wet vernietigd als strijdig met artikel 10, lid 1 van de Duitse Grondwet, dat het geheim van de telecommunicatie beschermt.

Dataretentie van deze omvang is principieel altijd ongrondwettelijk.

Maar de concrete uitvoering ervan in de wet is niet proportioneel ten opzichte van het door de wet beoogde doel (en strijdt dus met het Grondwettelijk “Übermaßverbot”). De bepalingen van de wet garanderen geen voldoende bescherming voor de IT-gegevens (“Datensicherheit”, of het nieuwe IT-grondrecht, eerder door het Bundesverfassungsgericht erkend,  dat de vertrouwelijkheid en integriteit van informatietechnologische systemen beoogt te beschermen), en bevatten geen strikte begrenzing van de mogelijke benuttigingsdoeleinden van de gegevens. Ze voldoen ook niet op elk gebied aan de grondwettelijke eisen van transparantie en rechtsbescherming. Gezien het impact van de dataretentie kan het gebruik van de gegevens slechts toegelaten worden voor uitzonderlijk belangrijke opdrachten in de bescherming van rechtsgoederen (bijvoorbeeld voor strafzaken, mits een op feiten gegrondveste verdenking van een in het concrete individuele geval zwaarwegende  strafrechtelijke inbreuk – dit is door de wetgever te bepalen).

Transparantie betekent dat de burger in principe moet weten dat zijn gegevens worden aangewend, zelfs in strafzaken. Van een geheime aanwending van die gegevens kan maar sprake zijn wanneer dit in het concrete geval aangewezen is en mits een rechterlijk bevel. Na geheim gebruik van de gegevens moet de betrokkene daarover ingelicht worden. Uitzonderingen hierop moeten door een rechter gecontroleerd worden. Er moet een sanctieregeling komen in de wet op zware inbreuken op het telecommunicatiegeheim. De Bundes- of landswetgever moet opnieuw nagaan of de bestaande wetgeving ter zake voldoet. De bepalingen kunnen niet als overgangsmaatregelen verder aangewend worden, want ze zijn grondwettelijk nietig.

In de weblink vindt u het arrest van 2 maart 2010 1BVR256/08, alsmede de persmededeling nr. 11/2010 van 2 maart 2010 van het Bundesverfassungsgericht. 

Voor een kennismaking met het Duitse Grondwettelijk Hof en zijn IT-grondrecht wordt verwezen naar P. Dehert, K. de Vries en S. Gutwirth, Duitse rechtspraak over remote searches, data mining en afluisteren op afstand. Het arrest Bundesverfassungsgericht 27 februari 2008 (online-Durchsuchung) in breder perspectief, Computerrecht 2009, 189.

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen