Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Erkenning van een Amerikaanse class action-schikking in Nederland

De rechtbank Amsterdam deed op 23 juni 2010 uitspraak over de Amerikaanse class action ‘Ahold’ waarbij het al dan niet bindende karakter van een internationale schikking voor massaschade werd vooropgesteld.

Het vonnis is bijzonder baanbrekend aangezien de Nederlandse rechtbank de uitspraak van het Amerikaanse hof erkent en aldus een wereldwijde class actions-schikking aanvaardt volgens Amerikaanse wetgeving.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: 398833 / HA ZA 08-1465

Motivering hiertoe is in eerste instantie gebaseerd op het bestaan van de wet collectieve afwikkeling massaschade (artikelen 7:907 tot en met 7:910 NBW en artikelen 1013 tot en met 1018 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv), afgekort Wcam) in Nederland die een gelijkaardig systeem voor collectieve schadeafwikkeling mogelijk maakt. Doel van de Wcam is dat er een overeenkomst over de schadevergoeding wordt gesloten tussen een schadeveroorzaker en een organisatie die de belangen van benadeelden behartigt. Deze overeenkomst kan dan op basis van de Wcam door de rechter voor de gehele groep benadeelden bindend verklaard worden.

In de voorliggende zaak werd voor een Amerikaanse Federal Court gesteld dat het Nederlandse bedrijf Royal Ahold en verschillende medegedaagden (accountant van Deloitte en de voormalige chief financial officer van Ahold) een onjuiste voorstelling hebben gegeven van de inkomsten en opbrengsten van Ahold in de periode van 30 juli 1999 tot en met 23 februari 2003. Toen deze onjuiste voorstelling op 24 februari 2003 werd aangekondigd, daalde de waarde van de aandelen van Ahold met meer dan 60%.
Alle aandeelhouders die in de periode van 30 juli 1999 tot en met 23 februari 2003 gewone aandelen of American Depository Receipts Ahold hadden gekocht of als dividend hadden ontvangen, ongeacht waar ze woonachtig waren of waar de betreffende aandelen werden gekocht, waren leden van de class.

De partijen kwamen op 6 januari 2006 een schikking overeen van $1,1 miljard. De gedaagden ontkenden de tenlasteleggingen, de schikking was volgens hen noch een bekentenis van overtreding, noch een indicatie dat een wet werd overtreden. 
Op 16 juni 2006 werd deze schikking bindend verklaard door het Amerikaanse hof in haar "Final Judgment". Hierdoor werden alle toekomstige claims door de benadeelden die geen opt-out hebben gedaan, onmogelijk gemaakt, tegen Ahold en haar toenmalige CFO (chief financial officer), maar niet tegen Deloitte.

SOBI, een Nederlandse belangenvereniging van Nederlandse class-leden, spande in februari 2008 voor de rechtbank Amsterdam een zaak in tegen de toenmalige chief financial officer van Ahold en tegen Deloitte. Niemand van de class-leden had destijds een opt-out gedaan.

De verweerders beriepen zich in het kader van hun incidentele vorderingen op de rechtsgevolgen van (een deel van) de door de Amerikaanse rechter in het kader van die procedure genomen beslissingen. Deze partijen hebben de rechtbank ter gelegenheid van het pleidooi dan ook verzocht om zich - naast de bevoegdheidsvraag - ook uit te spreken over de status in Nederland van de "Final Judgment".

De Nederlandse rechtbank volgde de redenering van de verwerende partij door te stellen dat de schikking van het Amerikaanse hof alle class-leden wereldwijd bindt en aldus erkend wordt. In dit specifieke geval hadden de class-leden trouwens voldoende tijd gekregen om een opt-out te volbrengen en zich aldus aan de werking van de ‘Settlement Agreement’ te onttrekken. Aangezien in Nederland een gelijkaardig systeem van collectieve afwikkeling van massaschade ingeburgerd is, bestond volgens de rechter voldoende rechtsgrond om het Amerikaanse "Final Judgment" in Nederland te erkennen. De rechten en aanspraken van de class-leden werden door de procedure voldoende en op vergelijkbare wijze als bij de Wcam gewaarborgd.

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen