Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Erkenning Salduz-leer

Bij arrest van 21 december 2010 oordeelde het hof van beroep van Gent (4de Kamer) dat de verklaringen afgelegd door de beklaagde zonder de bijstand van een advocaat dienen uitgesloten te worden als bewijs. Wegens afwezigheid van andere bewijselementen betreffende de tenlastelegging werd de beklaagde door het hof vrijgesproken.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: 321/09

De betrokkene had de strafbare feiten die haar ten laste werden gelegd bij het verhoor door de politie bekend. Deze verklaring werd naderhand bij het verhoor door de onderzoeksrechter door de betrokkene bevestigd.

Beklaagde voerde schending aan van het recht op een eerlijk proces overeenkomstig artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) gezien de afwezigheid van het recht op bijstand van een advocaat onder andere bij voornoemde verhoren. Dit recht werd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in uitvoerige rechtspraak bevestigd.

Het hof van beroep van Gent bepaalde vooreerst de principes die voortvloeien uit de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).
Het hof vermeldt onder meer:

  • verwijzend naar het arrest Salduz (EHRM 27 november 2008, SALDUZ t. Turkije, § 55) dat om het in artikel 6.1 EVRM van het EVRM gewaarborgd recht op een eerlijk proces voldoende "praktisch en effectief" te houden, in regel vereist is dat in de toegang tot een advocaat moet voorzien zijn vanaf de eerste ondervraging van een verdachte door de politie
  • dat de rechten van de verdediging in beginsel onherroepelijk geschaad zijn wanneer belastende verklaringen, afgelegd tijdens een politieverhoor zonder bijstand van een advocaat, gebruikt worden voor een veroordeling
  • dat het recht op een eerlijk proces geschonden wordt wanneer de (interne) wet systematisch verhindert dat een verdachte die van zijn vrijheid wordt beroofd, bijstand zou genieten van een raadsman bij het verhoor dat op de vrijheidsbeneming volgt (EHRM 13 oktober 2009, DAYANAN t. Turkije)
  • dat de vaststelling dat de Belgische wet op de voorlopige hechtenis van 20 juli 1990, (…), niet toelaat dat de verdachte recht op bijstand van een advocaat geniet gedurende de ondervraging door de onderzoeksrechter of voordien, volstaat om te besluiten tot een schending van de vereisten van artikel 6 EVRM (EHRM 2 maart 2010, BOUGLAME t. België)
  • dat het recht op bijstand door het EHRM wordt gezien als een compensatie voor de bijzonder kwetsbare positie waarin een verdachte zich vaak bevindt
  • dat een gearresteerde persoon (…) het recht heeft bijgestaan te worden door een advocaat (…) gedurende de verhoren
  • dat artikel 6.1 en 6.3.c. EVRM dwingende bepalingen vormen van het internationaal recht met rechtstreekse werking, die derhalve primeren op het Belgische interne recht en van toepassing zijn voor de rechter die uitspraak moet doen over de gegrondheid van de strafvordering

Rekening houdend met de feiten van de zaak, oordeelde het Gentse hof van beroep dat de betrokkene zich in een kwetsbare positie bevond “die noopte tot bijstand van een advocaat, zoals voorzien in artikel 6.3.c. EVRM”. Zo verwees het hof naar de persoonlijkheidsproblemen van de betrokkene die zowel bij een verhoor door de politie, als bij het verhoor door de onderzoeksrechter, ter sprake kwamen.

“De rechten van verdediging van [de betrokkene] zouden onherroepelijk worden geschaad indien het Hof zou besluiten tot de schuld van de beklaagde op basis van haar zonder bijstand van een advocaat afgelegde bekentenissen, nu behoudens deze bekentenissen geen enkel ander objectief en onafhankelijk bewijs in voorliggend strafbundel kan worden ontwaard”, aldus het hof in voorliggend arrest.

Vermeldenswaardig is tevens dat het Gentse hof van beroep toepassing maakt van de “fruits of the poisonous tree”-doctrine nu het hof oordeelt dat het voorwerp van de strafbare feiten, in casu een aansteker die bij huiszoeking in de woonst van de betrokkene werd aangetroffen, dient te worden uitgesloten als bewijs. Immers, het aantreffen van dit voorwerp en het in verband brengen van dit voorwerp met de strafbare feiten is enkel het gevolg van de verklaring waarin de beklaagde zich incrimineerde, aldus het hof.

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen