Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Ci­viel­rech­te­lij­ke over­een­komst doet geen afbreuk aan on­af­han­ke­lijk­heid advocaat volgens Hof van Justitie

Het bestaan van een civielrechtelijke overeenkomst tussen de volmachtgever en zijn advocaat doet geen afbreuk aan de onafhankelijkheidsvereiste van een advocaat om op te treden voor de juridische instanties van de Europese Unie.
Dat oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie in een arrest van 4 februari 2020.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: C-515/17 P en C-561/17 P

Ver­te­gen­woor­di­ging niet-be­voor­rech­te verzoeker

Wie mag een niet-bevoorrechte verzoeker vertegenwoordigen in een rechtstreeks beroep bij het Hof van Justitie van de Europese Unie? Het Statuut bepaalt twee onderscheiden en cumulatieve voorwaarden voor de vertegenwoordiging voor de rechterlijke instantie van de Europese Unie van particulieren of rechtspersonen. Zo bepaalt het Statuut dat:

  • dergelijke partij moet worden vertegenwoordigd door een advocaat, en
  • de advocaat, die die partij vertegenwoordigt, bevoegd moet zijn om op te treden voor een rechterlijke instantie van een lidstaat of van een andere staat die partij is bij de EER-Overeenkomst.

Bij de eerste voorwaarde moet worden benadrukt dat de taak van de advocaat om zijn cliënt te vertegenwoordigen enerzijds moet worden verricht in het belang van een goede rechtsbedeling, maar anderzijds ook tot doel heeft om de belangen van de volmachtgever zo goed mogelijk te beschermen en te verdedigen, waarbij de advocaat geheel onafhankelijk moet optreden en de wet en beroeps- en gedragsregels in acht moet nemen.

De bestreden beslissing van het Gerecht

Het Gerecht redeneerde in de bestreden beschikking (T-137/16, niet gepubliceerd, EU:T:2017:407) dat de vereiste van onafhankelijkheid van de advocaat impliceert dat er geen enkel dienstverband bestaat tussen de advocaat en zijn cliënt, vermits het begrip 'onafhankelijkheid' niet alleen positief, "namelijk onder verwijzing naar de beroepstucht", maar ook negatief, "namelijk door het ontbreken van een dienstverband wordt omschreven".

Het Gerecht oordeelde daarom dat om geheel onafhankelijk te zijn er op geen enkele manier banden mogen zijn met de beroepsomgeving van zijn cliënt zodat de gevolmachtigde kan handelen zonder het risico om op enigerlei wijze de invloed van de directe beroepsomgeving van zijn cliënt te ondergaan.

Motivering van het HvJEU

Het Hof van Justitie van de EU redeneerde daarentegen dat de onafhankelijkheidsplicht van de advocaat niet opgevat mag worden als het ontbreken van om het even welke band met zijn cliënt, maar als het ontbreken van banden die kennelijk een ongunstig invloed hebben op zijn vermogen om zich te kwijten van zijn taak om zijn cliënt te verdedigen en daarom zijn belangen zo goed mogelijk te dienen.

In het geschil dat hier behandeld wordt, was de juridische adviseur die in casu de belangen van de Uniwersytet Wroclawski verdedigde, echter louter op basis van een civielrechtelijke overeenkomst over onderwijszaken aan de universiteit verbonden. Zo’n overeenkomst wordt gekenmerkt door het ontbreken van een gezagsverhouding en kan daarom niet met een arbeidsovereenkomst worden gelijkgesteld.

Het Hof redeneerde dan ook dat dergelijke band onvoldoende is om aan te nemen dat de juridische adviseur zich in een situatie bevindt die zijn vermogen om geheel onafhankelijk de belangen van zijn cliënt zo goed mogelijk te verdedigen, op een kennelijk ongunstige wijze beïnvloedde.

Conclusie

Het Hof van Justitie concludeert dat het Gerecht in de bestreden beschikking blijk heeft gegeven van een onjuiste rechtsopvatting door te oordelen dat louter het bestaan van een civielrechtelijk overeenkomst over onderwijstaken tussen de vertegenwoordigde universiteit en de juridische adviseur die die voor het Gerecht vertegenwoordigde, van invloed kon zijn op de onafhankelijkheid van die juridische adviseur.

Lees het integrale arrest

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen