Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Be­roeps­ge­heim van advocaten

Het Gerecht van Eerste Aanleg van de Europese Unie heeft zich in een arrest van 17 september 2007 uitgesproken over de draagwijdte van het beroepsgeheim van advocaten (“la protection de la confidentialité des communications entre avocats et clients”) dat werd ingeroepen naar aanleiding van een Europees mededingingsonderzoek.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: T-125/03 en T-253/03

De Europese Commissie voerde bij Akzo Nobel Chemicals Ltd en Akcros Chemicals Ltd een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken. Naar aanleiding hiervan nam de Europese Commissie interne bedrijfsdocumenten in beslag. Akzo en Akcros verzetten zich hiertegen omdat die documenten volgens hen beschermd zijn door het beroepsgeheim van advocaten.

Het Gerecht van Eerste Aanleg herhaalt het standpunt van het Hof van Justitie ingenomen in de zaak AM & S/Commissie in 1982 (H.v.J. 18 mei 1982, nr. 155/79, http://eur-lex.europa.eu).

In de eerste plaats benadrukt het Gerecht het fundamentele belang van het beroepsgeheim van advocaten, dat tot doel heeft de rechten van verdediging te bewaren. De rechtzoekende moet immers onbelemmerd een advocaat kunnen raadplegen voor juridisch advies zonder te vrezen dat die laatste de toevertrouwde geheimen zal verspreiden. Daarnaast heeft het beroepsgeheim tot doel onherstelbare schade, ontstaan door de kennis van vertrouwelijke documenten, te vermijden.

Hoewel de Europese Commissie meende dat de documenten niet beschermd waren door het beroepsgeheim (in tegenstelling tot wat Akzo en Akcros beweerden), mocht de Europese Commissie volgens het Gerecht geenszins kennis nemen van de inhoud ervan. De onderneming moet eerst de mogelijkheid hebben om vooraf een rechterlijke uitspraak te bekomen over het al dan niet vertrouwelijk karakter van de documenten.

In de tweede plaats heeft het Gerecht van Eerste Aanleg zich gebogen over de vraag of interne documenten opgesteld door de directeur-generaal met het oog op het bekomen van juridisch advies, beschermd zijn door het beroepsgeheim.

Het Gerecht van Eerste Aanleg oordeelde dat, in het kader van de rechten van verdediging, interne voorbereidende documenten, zelfs al werden ze niet overgemaakt aan een advocaat of werden ze niet opgesteld om ze hem materieel te bezorgen, onder het beroepsgeheim vallen voor zover ze uitsluitend met het oog op het bekomen van juridisch advies werden opgesteld. Dat moet blijken uit de inhoud van de documenten of uit de context waarin ze werden voorbereid.

In casu bewezen Akzo en Akcros echter niet dat de documenten uitsluitend met het oog op het bekomen van juridisch advies van een advocaat werden opgesteld. De bewuste documenten werden dan ook niet beschermd door het beroepsgeheim.

Tot slot is de vraag gerezen of bedrijfsjuristen die tevens advocaat zijn zich kunnen beroepen op het beroepsgeheim.

Het Gerecht van Eerste Aanleg handhaaft haar stelling zoals geformuleerd in het arrest AM & S en oordeelde dat bedrijfsjuristen in ondergeschikt verband, zelfs wanneer ze advocaat zijn, geen beroepsgeheim kunnen inroepen tegen een onderzoeksinstantie.
We kunnen besluiten dat het Gerecht van Eerste Aanleg in dat arrest de krijtlijnen van “la protection de la confidentialité des communications entre avocats et clients” heeft weergegeven. Het belang van dat arrest moet dan ook worden onderstreept, zeker wat betreft de eerste overweging in het kader van de huiszoeking bij advocaten.

Het Gerecht reikt argumenten aan die aansluiten bij het wetsontwerp houdende het Wetboek van strafprocesrecht (het zogenaamde wetsontwerp Franchimont II). Volgens artikel 173 van dit wetsontwerp moet een huiszoeking bij een persoon die krachtens artikel 458 Sw. gebonden is aan het beroepsgeheim (zoals advocaten), gebeuren in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van zijn beroepsorde (de stafhouder). Voor de onderzoeksrechter enig document leest, moet de vertegenwoordiger kennis nemen van het of de dossiers waarvoor de huiszoeking wordt verricht en ze selecteren, om te bepalen welke documenten onder het beroepsgeheim vallen en dus niet door de onderzoeksrechter mogen worden ingekeken. (Wetsontwerp houdende het Wetboek van strafprocesrecht, Parl. St. Kamer 2005-2006, nr. 51/2138).

Procureur-generaal Liégeois van Antwerpen daarentegen zei in een interview in de Juristenkrant dat het een stap te ver gaat wanneer de stafhouder zelf zou kunnen beslissen welke dossiers ter beschikking gesteld mogen worden voor het gerechtelijk onderzoek. Hij meent dat die beslissing moet toekomen aan de onderzoeksrechter of de rechter. (Juristenkrant nr. 153 van 12 september 2007, p. 14-15 ). Uit het arrest blijkt dat niet de onderzoeksmagistraat doch hoogstens achteraf een onafhankelijke rechter kennis kan nemen van de stukken die gedekt zouden kunnen zijn door het beroepsgeheim. Indien de onderzoeker kennis neemt, zegt het Gerecht, is het kwaad al geschied en kan het moeilijk zoniet onmogelijk gerepareerd worden.

Het lot van het wetsontwerp Franchimont II, dat reeds door de Senaat werd goedgekeurd, is op heden onzeker.

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen