Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Be­roeps­ge­heim

Het hof van beroep te Gent heeft zich in een arrest van 25 oktober 2007 uitgesproken over de problematiek van het beslag van een enorme hoeveelheid elektronische bestanden tijdens een huiszoeking. Gelet op de omvang was op het ogenblik van de inbeslagname geen onmiddellijk onderzoek naar de aanwezigheid van bestanden die misschien onder het beroepsgeheim van de advocaat en de bedrijfsrevisor vallen, mogelijk.

In beginsel komen gegevens die gedekt zijn door het beroepsgeheim niet voor inbeslagneming in aanmerking.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Volgens het hof van beroep werd aan die regel in casu geen afbreuk gedaan door de beslissing van de onderzoeksrechter om alle geïnformatiseerde bestanden in beslag te nemen om later een selectie te maken van de bestanden die gedekt zijn door het beroepsgeheim. In afwachting van die selectie moet de inbeslagneming gezien worden als een voorlopige beslagmaatregel.

Hoewel het hof de rechtsgeldigheid van het strafrechtelijk beslag niet in twijfel trok, wees het hof er op dat “de maatschappelijke finaliteit van het wettelijk beroepsgeheim (namelijk 1. de eerbiediging van de fundamentele rechten van het individu op o.m. verdediging, 2. de goede orde en werking van de samenleving en 3. de beoefenaren van bepaalde beroepen in de gelegenheid te stellen om in vrijheid en in gemoedsrust de dienstverlening te verzekeren die men van hen verwacht) niet verzoenbaar is met de handhaving van het beslag op de “ongezuiverde” gegevensdragers nadat de verrichtingen van “positieve” en “negatieve” selectie nuttig werden uitgevoerd.”

Daarom oordeelt het hof dat het beslag onvoorwaardelijk moet worden opgeheven.

Die opheffing schendt niet het recht van de andere partijen in het geding op toegang tot het strafdossier. Dat recht is immers niet absoluut: de uitoefening van dat recht kan er niet toe leiden dat die partijen inzage zouden hebben in de documenten en stukken die gedekt zijn door het beroepsgeheim.

Precies om zoveel als mogelijk te vermijden dat in het gerechtelijk onderzoek gebruik werd gemaakt van de gegevens die beschermd zijn door het beroepsgeheim, stelde de onderzoeksrechter deskundigen aan voor een grondige selectie op basis van zoektermen. Dat procédé is echter niet sluitend.

Volgens het hof kan enkel absolute zekerheid bekomen worden door het uitprinten van alle bestanden en het handmatig selecteren van bestanden die eventueel onderhevig zijn aan het beroepsgeheim. Gelet op het enorme aantal te onderzoeken bestanden is dat onbegonnen werk. Bovendien zou het zo lang duren dat het recht op de behandeling van de zaak binnen een redelijke termijn zou geschonden worden.

Het hof van beroep besluit dat het beslag moet worden opgeheven.

Lees het volledige arrest

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen