Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Afstand van Sal­duz­bij­stand kan alleen met voldoende informatie

In de zaak Zachar en Cierny t/ Slovenië stelt het EHRM op 21 juli 2015 een schending van het recht op een eerlijk proces (artikel 6 EVRM) vast omdat de verdachten onvoldoende informatie kregen over hun rechten en de mogelijke gevolgen van de strafprocedure. Daardoor konden de verdachten niet met voldoende kennis van zaken afstand doen van hun recht op bijstand van een advocaat bij het verhoor.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: 29376/12 en 29384/12

In de zaak Zachar en Cierny t/ Slovenië  (nr. 29376/12 en 29384/12) stelde het EHRM op 21 juli 2015 een schending van het recht op een eerlijk proces (artikel 6 EVRM) vast omdat de verdachten onvoldoende informatie kregen over hun rechten en de mogelijke gevolgen van de strafprocedure. Daardoor konden de verdachten niet met voldoende kennis van zaken afstand doen van hun recht op bijstand van een advocaat bij het verhoor. 

De feiten

De verzoekers werden verdacht van drughandel en legden bekentenissen af zonder bijstand van een advocaat. Tijdens hun voorlopige hechtenis zeiden ze in aanwezigheid van hun advocaat, niets te willen toevoegen aan hun bekentenis. De tenlastelegging werd nadien echter aangevuld met verzwarende omstandigheden zodat veel zwaardere gevangenisstraffen mogelijk werden. Tijdens de terechtzitting trokken de verdachten daarop hun bekentenissen in en beweerden ze dat die werden afgelegd onder druk en onrechtmatige beloften op vrijlating. De rechtbank hechtte hier geen geloof aan en veroordeelde de verdachten. In hoger beroep werden de eerste bekentenissen van de verdachten uitgesloten van het bewijs omdat de verdachten onvoldoende informatie hadden gekregen over hun recht op bijstand van een advocaat. Hun latere bekentenissen werden daarentegen wél gebruikt om ze opnieuw schuldig te verklaren.

De uitspraak van het EHRM

Het EHRM stelt vast dat de verdachten enkel op hun zwijgrecht en recht op bijstand van een advocaat werden gewezen via de voorgedrukte mededelingen op het formulier waarin de verdachtenverklaring werd genoteerd, zonder verdere uitleg. Bovendien werd de verdachten meegedeeld dat ze verdacht werden van gewone drughandel, terwijl ze later werden gedagvaard voor drughandel met verzwarende omstandigheden. Hoewel dat maar een klein verschil is in de kwalificatie van de feiten, heeft dat wel zwaarwegende gevolgen voor de strafmaat. Daarvan werden de verdachten evenwel niet op de hoogte gebracht. Het Hof besluit daarom dat er niet voldoende waarborgen waren om ervoor te zorgen dat de verdachten met voldoende kennis van zaken over hun rechten en over de gevolgen van een afstand van die rechten, afstand te doen van hun recht op bijstand van een advocaat.

Het EHRM erkent dat die verklaringen werden uitgesloten van het bewijs, maar stelt vast dat de latere bekentenissen wel werden gebruikt om de feiten bewezen te verklaren. Niettemin twijfelt het Hof er niet aan dat de eerste bekentenissen onmiskenbaar de latere verklaringen hebben beïnvloed. De initiële processtrategie van de verdachte zonder bijstand van een advocaat heeft zodoende een weerslag op het vervolg van de hele procedure. Omdat die latere bekentenissen door de rechtbank als bewijs worden gebruikt, hoewel ze ter terechtzitting werden ingetrokken, zijn het recht op bijstand van een advocaat en het recht zichzelf niet te beschuldigen geschonden. Het EHRM besluit dan ook tot een schending van artikel 6§1 en §3 (c) EVRM.

Wat betekent dat voor de Belgische strafprocedure?

Volgens artikel 47bis §2-3 Sv. moeten verdachten op de hoogte worden gebracht van o.m. het zwijgrecht en het recht op bijstand van een advocaat. Dat moet niet alleen mondeling gebeuren maar ook via de schriftelijke verklaring der rechten. Tevens moet hen een “beknopte mededeling der feiten” worden meegedeeld, zodat ze weten waarover het verhoor zal gaan. Dit arrest lijkt alvast ruimte te laten voor een ruime benadering van die informatieplicht voor de verhoorders. Net zoals bepaald in de EU-richtlijn 2012/13/EU van 22 mei 2012 betreffende het recht op informatie in strafprocedures, vereist het EHRM een actieve informatieverschaffing aan verdachten en moeten de verhoorders ervoor zorgen dat de verdachte zijn rechten en de gevolgen van afstand van die rechten ten volle begrijpt. Het volstaat dus niet dat de verhoorder de rechten enkel schriftelijk ter kennis geeft of ze louter afleest. Het EHRM lijkt ook te vereisen dat idealiter de relevante verzwarende omstandigheden al in de beknopte mededeling der feiten worden meegedeeld. Alleen zo kan de verdachte met voldoende kennis van zaken beslissen of hij zich al dan niet op zijn recht op bijstand wil beroepen.

Tevens sluit het EHRM opnieuw uit dat van het bewijs uitgesloten bekentenissen kunnen “voortleven” in latere verklaringen van de verdachte. Wanneer de verdachte zijn bekentenissen, afgelegd zonder bijstand van een advocaat, later opnieuw herhaalt, mogen die nieuwe verklaringen in principe ook niet als bewijs worden gebruikt. 

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Deontologie

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Deontologie

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen
Tucht

Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht

Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht

Het Grondwettelijke Hof verdedigt opnieuw ons beroepsgeheim bij DAC6

Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag opnieuw uitspraak gedaan met betrekking tot een Vlaams decreet dat de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen regelt. Het Hof respecteert opnieuw het beroepsgeheim van ons beroep.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

OVB waarschuwt voor opleiding witwaspreventie door SwiftSkills

We vernamen dat SwiftSkills, een e-learning platform, advocaten via een misleidend e-mailbericht aanspoort om deel te nemen aan een opleiding over hun verplichtingen onder de wet van 18 september 2017 ‘tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten’ (WPW).

Meer lezen