Ga verder naar de inhoud

Wit­was­pre­ven­tie­re­gle­ment gewijzigd

maandag 12 april 2021

In december stemden de leden van onze algemene vergadering in met een wijziging van het witwaspreventiereglement in de Codex. Het wijzigingsreglement werd op 12 januari 2021 in het Staatsblad gepubliceerd, en treedt op 12 april 2021 in werking.

Het witwaspreventiereglement wordt zo in lijn gebracht met de eerdere wijziging van de witwaspreventiewet in juli 2020 en het recente arrest van het Grondwettelijk Hof van 24 september 2020.

Ben Claes

Jurist studiedienst
Ben Claes

Deel dit artikel

Wet van 20 juli 2020

Op 5 augustus 2020 verscheen de wet van 20 juli 2020 houdende diverse bepalingen tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten. Ze wijzigt de witwaspreventiewet van 18 september 2017 (WPW).

De belangrijkste wijziging voor advocaten is ongetwijfeld de verplichting om een bewijs van registratie of een uittreksel uit het UBO-register te verzamelen als u een nieuwe zakelijke relatie aangaat met juridische entiteiten die zich in dat register moeten registreren.

Daarnaast wordt de meldersbescherming uitgebreid tot advocaten. Dat betekent dat u niet langer kan vervolgd worden als u ter goeder trouw aan uw stafhouder witwasvermoedens hebt gemeld, die u bij nader inzien niet had mogen melden omdat niet aan de voorwaarden van de WPW was voldaan.

Ook zal voortaan het kantoor burgerrechtelijk aansprakelijk zijn voor de administratieve geldboeten die in het kader van de WPW worden opgelegd aan de advocaat die er actief is.

Deze en andere wijzigingen hebben we destijds toegelicht in een uitgebreide nota.

Een gewijzigd wit­was­pre­ven­tie­re­gle­ment

Op woensdag 16 december 2020 stemde de algemene vergadering in met een reglement dat het witwaspreventiereglement in de Codex in lijn brengt met de gewijzigde WPW.

Het reglement houdt ook rekening met het recente arrest van het Grondwettelijk Hof (GwH 24 september 2020, nr. 114/2020).

In artikel 38 van witwaspreventiebijlage van de Codex verduidelijken we dat enkel de dominus litis witwasvermoedens aan de stafhouder mag melden. De dominus litis is "de advocaat die, voor een bepaald dossier of voor alle dossiers van een bepaalde cliënt, ongeacht of het gaat om procedures, dan wel om adviesverlening, verantwoordelijk is voor de relatie tussen de advocaat, zijn kantoor en de cliënt." Omdat volgens het arrest van het Grondwettelijk Hof de meldingsplicht op de dominus litis rust, geniet alleen hij de meldersbescherming.

In­wer­king­tre­ding

Het wijzigingsreglement treedt op 12 april 2021 in werking, drie maanden na de datum van zijn publicatie in het Belgisch Staatsblad

De wijzigingen die het aanbrengt in de Codex zijn echter gestoeld op de reeds in werking getreden wet van 20 juli 2020 en de interpretatie van de WPW door het Grondwettelijk Hof. Bijgevolg is het wijzigingsreglement in feite al eerder in werking getreden.

Ook interessant

GDPR Kantoororganisatie Witwaspreventie
donderdag 20 juni 2024

Nu ook een modelovereenkomst en informatieformulieren voor advocaten en cliënten (niet-consumenten)

We introduceren niet alleen een modelovereenkomst tussen de advocaat en de private cliënt (consument), maar ook een modelovereenkomst voor de samenwerking met de cliënt (niet-consument). Daarnaast bieden we u diverse formulieren aan die specifiek zijn ontworpen om te voldoen aan uw informatieverplichtingen.

Meer lezen
Deontologie
donderdag 20 juni 2024

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen