Ga verder naar de inhoud

Waarop moet u letten als curator na de wet van 7 juni 2023 tot omzetting van de her­struc­tu­re­rings­richt­lijn?

vrijdag 29 september 2023

De wet van 7 juni 2023 tot omzetting van de herstructureringsrichtlijn trad in werking op 1 september 2023 en is van toepassing op insolventieprocedures geopend vanaf die dag. De wet van 7 juni 2023 brengt enkele belangrijke vernieuwingen binnen het insolventierecht met zich mee.

Treedt u ook op als curator? Bekijk dan zeker ons bondig overzicht met de (praktische) aandachtspunten.

Sofie Verherstraeten

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

De wet van 7 juni 2023 tot omzetting van de her­struc­tu­re­rings­richt­lijn

Op 7 juli 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet van 7 juni 2023 tot omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1023 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende preventieve herstructureringsstelsels, betreffende kwijtschelding van schuld en beroepsverboden, en betreffende maatregelen ter verhoging van de efficiëntie van procedures inzake herstructurering, insolventie en kwijtschelding van schuld, en tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/1132 en houdende diverse bepalingen inzake insolvabiliteit.

De wet van 7 juni 2023 trad in werking op 1 september 2023 en is van toepassing op insolventieprocedures geopend vanaf die dag.

Belangrijke wijzigingen binnen het in­sol­ven­tie­recht

De vernieuwingen doen zich voor op verschillende vlakken binnen het insolventierecht, waaronder:

  • De bevoegdheden van de kamers voor ondernemingen in moeilijkheden (KOIM) van de ondernemingsrechtbanken worden met de wet van 7 juni 2023 uitgebreid.
  • De regeling omtrent het stil faillissement (pre-pack) houdt in dat de faillissementsprocedure voortaan minder openbaar kan worden. Ook het minnelijk en collectief akkoord hebben vanaf 1 september 2023 een besloten variant gekregen.
  • De procedures van het gerechtelijk minnelijk en collectief akkoord worden vanaf 1 september 2023 anders toegepast.
  • Een natuurlijk persoon moet niet langer een formeel verzoek indienen om een kwijtschelding van de restschulden te bekomen. Een automatische kwijtschelding wordt in principe de regel, op voorwaarde dat de gefailleerde geen kennelijk grove fouten heeft begaan die tot het faillissement hebben bijgedragen en dat hij op vraag van de curator of rechter-commissaris geen onjuiste inlichtingen heeft verschaft.

In het bijzonder voor curatoren Overzicht met aan­dachts­pun­ten

In een bondig overzicht vestigen we, vanuit praktisch oogpunt, de aandacht op enkele bepalingen uit de wet van 7 juni 2023 die van onmiddellijk belang kunnen zijn voor de werkwijze van curatoren.

Het overzicht is niet bedoeld exhaustief te zijn en omvat geen bespreking van de volledige wet van 7 juni 2023.

Met dank aan stafhouder Brigitte Vander Meulen en stafhouder Rik Crivits.

Ook interessant

Insolventierecht Collectieve schuldenregeling
vrijdag 07 juni 2024

Nieuwe wet opent Kruispuntbank voertuigen voor curatoren en schuldbemiddelaars

Dankzij het wetsontwerp zullen ook curatoren de Kruispuntbank mogen raadplegen. Op ons voorstel zijn bovendien schuldbemiddelaars toegevoegd, zodat ook zij toegang zullen krijgen tot de Kruispuntbank van de voertuigen.

Meer lezen
Insolventierecht
vrijdag 19 april 2024

Schijven waarop erelonen curatoren berekend worden voor vijfde keer verhoogd met 5%

Door de stijging van de consumptieprijsindex zijn de schijven waarop de erelonen van de curatoren worden berekend sinds 1 april 2024 opnieuw verhoogd met 5%. Die zijn namelijk gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen.

We hebben, samen met Avocats.be, de aangepaste bedragen spoedig na de vereiste stijging van de consumptieprijsindex bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Meer lezen