Ga verder naar de inhoud

Vi­deo­con­fe­ren­tie in jeugdzaken: hier moet u op letten

vrijdag 22 oktober 2021

Het Jeugddelinquentiedecreet voorziet dat videoconferentie in bepaalde gevallen mogelijk is op uitdrukkelijk verzoek van de minderjarige. Vermits we geen voorstander van de videoconferentie zijn, benadrukken we dat de uitvoering ervan in ieder geval aan alle voorwaarden en rechtswaarborgen moet voldoen.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

iStock

Praktische voorwaarden vi­deo­con­fe­ren­tie

We hebben ons steeds gekant tegen het gebruik van videoconferentie in strafzaken en bij uitbreiding jeugddelinquentiezaken. Hoewel we erin geslaagd zijn om deze evolutie voor het strafrecht tegen te houden in verschillende coronawetten en -besluiten, bepaalt het Jeugddelinquentiedecreet van 15 februari 2019 al langer dat de minderjarige na overleg met zijn advocaat uitdrukkelijk kan kiezen om te verschijnen in een videoconferentie.

In heel wat gevallen is videoconferentie niet aangewezen in het belang van de cliënt. De minderjarige die overweegt om via video te verschijnen, wordt daarom best op de nadelen ervan gewezen.

Belangrijker nog zijn de praktische voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Artikel 15, §1 van het decreet vermeldt twee voorwaarden, die geconcretiseerd en verder uitgebreid zijn in het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 oktober 2020 over het gebruik van videoconferentie voor de verschijning van minderjarige verdachten. De voornaamste zijn:

  • Alle betrokken personen moeten alle deelnemers aan de zitting tegelijkertijd en zonder technische belemmering kunnen zien en horen. Zij moeten ook een natuurgetrouwe weergave krijgen van wat zich in de andere ruimte afspeelt.
  • De partijen moeten daadwerkelijk en vertrouwelijk met hun advocaat kunnen communiceren. Het overleg moet kunnen worden gevoerd zonder dat het voor derden hoorbaar is.
  • Documenten kunnen voorafgaandelijk en tijdens de videoconferentie elektronisch worden uitgewisseld.

Nog niet op punt

De praktische uitwerking van de videoconferentie in overeenstemming met deze voorwaarden staat momenteel nog allesbehalve op punt. De advocaat zal er in de toekomst voor moeten waken dat die steeds nageleefd worden. Het gaat immers om de fundamentele rechten van de minderjarige.

Inmiddels onderhouden we contact met de bevoegde instanties om ervoor te zorgen dat de infrastructuur geoptimaliseerd wordt zodat de voorwaarden op adequate wijze uitgewerkt en nageleefd kunnen worden.

Ook interessant

Digitalisering
woensdag 12 juni 2024

DPA schakelt versnelling hoger

Advocaten maken steeds meer gebruik van het DPA-platform, het Digital Platform for Attorneys, opgericht door de OVB en Avocats.be. Sinds de oprichting zo’n zes jaar geleden, werd de operationele werking beheerd door een feitelijke onderneming. Door de gestage groei tot een gezonde onderneming, is besloten om van DPA een volwaardige vennootschap te maken waarin beide communautaire ordes en alle Belgische balies aandeelhouder worden. De oprichtingsakte werd op 12 juni tijdens een uitzonderlijke algemene vergadering bekrachtigd.

Meer lezen
Digitalisering
dinsdag 21 mei 2024

Toegang tot notariële registers nu mogelijk via DPA

Notariële authentieke bronnen werden geïntegreerd in het DPA-platform. Vanaf nu kunt zo u het Centraal Register van Testamenten (CRT), het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten (CRH), en het Centraal Erfrechtregister (CER) direct raadplegen via de "Authentic Sources"-applicatie op het DPA-platform. Die functie versnelt het opvragen van informatie aanzienlijk, waarbij de tussenkomst van de Federatie van Notarissen niet meer nodig is.

Meer lezen