Ga verder naar de inhoud

OVB in­ter­pel­leert minister Verlinden over afluisteren ver­trou­we­lij­ke gesprekken

zaterdag 15 mei 2021

Vrijdagochtend vernamen we het verontrustende nieuws dat de politiezone Erpe-Mere/Lede gesprekken tussen advocaten en cliënten heeft kunnen afluisteren. We hebben kordaat gereageerd op deze flagrante schendingen van het recht op een eerlijk proces en de bescherming van het privéleven en eisen van de minister van binnenlandse zaken, het parket en het Comité P een onderzoek tot op het bot van deze schandelijke praktijk.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Politie neemt loopje met fundamenten rechtstaat

Het rapport van het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC) stelt vast dat er een constante videostream was van de vertrouwelijke gesprekken tussen advocaat en cliënt. De agenten konden hierdoor alles horen.

De Salduz-bis wet van 21 november 2016 waarborgt dat iedere verdachte recht heeft om voor een verhoor door de politie een vertrouwelijk overleg te hebben met een advocaat en zich daarna door hem of haar kan laten bijstaan tijdens het verhoor. Meer zelfs, nog voor de ondervraging begint moet er aan de ondervraagde expliciet worden gezegd dat hij of zij recht heeft op een overleg met een advocaat. Er moet zelfs worden bij vermeld dat dat overleg volledig vertrouwelijk is.

De aanwezigheid van opnameapparatuur op zich vormt uiteraard geen enkel probleem. De procureur des Konings en de onderzoeksrechter kunnen de audiovisuele opname van een verhoor bevelen. Bij het verhoor van minderjarige slachtoffers van zedendelicten is dat zelfs de regel. De Orde van Vlaamse Balies heeft het plan van de wetgever om dit systeem uit te breiden naar alle slachtoffers van seksueel geweld, onlangs zelfs nog positief onthaald.

OVB veroordeelt praktijken en eist onderzoek

Er mag uiteraard geen misbruik van deze opnameapparatuur worden gemaakt. Ook het louter gebruik van de verkeerde technische instellingen waardoor meeluisteren mogelijk werd is totaal onaanvaardbaar. Zelfs als onderzoek zou uitwijzen dat er geen kwaad opzet in het spel is en er alleen sprake is van onwetendheid of nalatigheid dan nog zijn de bevindingen in het rapport ronduit vernietigend.

Onze reactie in de pers en aan het adres van de minister van binnenlandse zaken is dan ook navenant. Voorzitter Peter Callens stelt als volgt:

“Gesprekken afluisteren tussen een advocaat en zijn/haar cliënt is ontoelaatbaar.” Ik dring er bij de minister op aan dat zij nagaat of dergelijke onaanvaardbare mistoestanden zich ook voordoen in andere politiezones, zodat daar meteen paal en perk kan aan worden gesteld. De OVB heeft alvast bij het Comité P een klacht ingediend tegen de politiezone in kwestie.”

Opiniestuk De Tijd

Naar aanleiding van het rapport kroop ook bestuurder Erik Schellingen in de pen.
Hij schreef het opiniestuk "Het overleg tussen een advocaat en zijn cliënt duldt geen pottenkijkers" in De Tijd.

Opiniestuk Le Soir

Ook de OBFG schreef een opiniestuk dat op maandag 17 mei in Le Soir verscheen. We zijn dan ook verheugd dat de OBFG in de pen geklommen is om het standpunt van de balie ook in Franstalig België uiteen te zetten.

Ook interessant

Rechtstaat
donderdag 20 juni 2024

"Europa voor Echt" bereikt jongeren met juridische quiz over rechtstaat

In aanloop naar de afgelopen verkiezingen hebben we een campagne gelanceerd genaamd "Europa voor Echt", gericht op jongeren tussen 16 en 23 jaar. De campagne, die plaatsvond tijdens de maand mei, had als doel om de jongere generatie bewust te maken van het belang van de rechtstaat in Europa.

Meer lezen
Persconferentie
Rechtstaat
vrijdag 31 mei 2024

Meerderheid verkiezingsprogramma’s bedreigt de rechtstaat

Het merendeel van de verkiezingsprogramma’s bevatten punten die een rechtstreekse bedreiging vormen voor de rechtstaat, geen enkele partij biedt 100% garantie op de principes ervan. De rechtstaat blijkt geen rustig bezit maar een werkwoord.

Meer lezen