Ga verder naar de inhoud

OVB tevreden met wets­voor­stel over actieve no­ti­fi­ca­tie­plicht bij het verzamelen van gegevens

donderdag 03 juni 2021

We schreven een advies over het wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, met het oog op het invoeren van een actieve kennisgevingsplicht met betrekking tot bepaalde specifieke methoden voor het verzamelen van gegevens.

Dat wetsvoorstel wil een nieuwe actieve kennisgevingsprocedure invoeren waarin de vereiste waarborgen worden opgenomen.

Wij zijn daarmee tevreden, maar betreuren dat onze diverse adviezen niet eerder in aanmerking kwamen, zodat meerdere procedures voor het Grondwettelijk Hof hadden kunnen vermeden worden.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

An­nu­la­tie­be­roep ingesteld door OVB en arrest Grond­wet­te­lijk Hof

De OVB heeft altijd gevreesd dat een wettelijke regeling voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ("BIM-wet" van 30 november 1998) gepaard zou gaan met een aantasting van de fundamentele rechten en vrijheden van de burgers, in het bijzonder het recht op privacy en het recht op een eerlijk proces.

Zij heeft dus een annulatieberoep ingesteld en op 22 september 2011 heeft het Hof de vernietiging uitgesproken van artikel 2 §3 BIM-wet wegens schending van de Grondwet. Dat artikel had betrekking op de passieve notificatieplicht die erin bestond de persoon die het voorwerp had uitgemaakt van een specifieke of uitzonderlijke methode daarvan op de hoogte te brengen.

Een optreden van de wetgever was dus nodig met het oog op het aanpassen van die bepaling. De bestreden bepaling werd vernietigd, waardoor het in de Belgische wetgeving ontbrak aan enige kennisgevingsplicht, actief of passief.

Actieve no­ti­fi­ca­tie­plicht

Een wetsvoorstel werd ingediend in 2016 om de organieke wet te verbeteren en te verduidelijken door de ondervonden operationele problemen te ondervangen.

De OVB had naar aanleiding van dit wetsontwerp een advies neergeschreven waarin zij voornamelijk de actieve notificatieplicht verdedigde.

Een annulatieberoep werd opnieuw ingesteld en opnieuw oordeelde het Hof in 2019 dat de voorziene notificatieregeling de toetsing aan de grondwettelijk voorziene waarborgen niet kon doorstaan. Opnieuw werd de bepaling vernietigd.

Huidig wets­voor­stel

Beter laat dan nooit streeft huidig wetsvoorstel een actieve kennisgevingsplicht na die evenwel beperkt blijft tot bepaalde uitzonderlijke methoden voor het verzamelen van gegevens.

Wij kunnen niet anders dan hiermee tevreden zijn ook al betreuren we dat onze diverse adviezen niet eerder in aanmerking kwamen, zodat meerdere procedures voor het Grondwettelijk Hof hadden kunnen vermeden worden.

Ook interessant

Strafrecht
vrijdag 07 juni 2024

Nieuwe regels voor plaatsvervangende rechters: voorrecht van rechtsmacht vervalt

De Digitaliseringswet II heft vanaf 28 november 2024 het voorrecht van rechtsmacht op voor plaatsvervangende rechters, rechters in ondernemingszaken en lekenrechters.

Meer lezen
Gevangenis binnen 2
Strafrecht
donderdag 30 mei 2024

Verlengd penitentiair verlof uitgebreid

Om de overbevolking te doen dalen en de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren, is het plafond van de uitgesloten strafmaat voor verlengd penitentiair verlof categorie A opgetrokken van meer dan 10 jaar naar meer dan 15 jaar.

Meer lezen