Ga verder naar de inhoud

OVB overlegt opnieuw met CGVS over afspraken en com­mu­ni­ca­tie met advocaten

maandag 07 juni 2021

De OVB overlegde opnieuw met het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen om te praten over de goede en voor verbetering vatbare punten in de procedures en de communicatie met de advocaten. Lees de belangrijkste punten uit dat overleg.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de OVB overlegmomenten met de meest relevante instanties in het vreemdelingenrecht. De OVB overlegde met het Commissariaat-generaal de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS).

Hieronder leest u de belangrijke aandachtspunten uit het gesprek met Commissaris-generaal Dirk Van den Bulck en de heer Geert Breckpot.

Het CGVS engageert zich om

  • De e-mails die binnenkomen op de dienst advocaten en op het algemeen e-mailadres binnen 24u te beantwoorden of door te geven aan de bevoegde diensten.
  • De huidige achterstand met behulp van extra personeel binnen de 2 jaar weg te werken.
  • Het gehele systeem van het signaleren van bijzondere noden te herbekijken.

Het CGVS deelt mee dat

  • Er momenteel een systeem wordt uitgewerkt om na te gaan of er nog dossiers zijn waarin er een gehoor plaatsvond maar nog geen beslissing werd genomen. Vragen tot versnelling in dossiers waarin nog geen gehoor was, zijn bijgevolg niet nuttig en zullen niet behandeld worden. Dat is wel het geval voor dossiers waarin er meer dan 6 maanden geleden een gehoor was.
  • Een bijzondere coördinator informatieveiligheid aangesteld is die zal waken over de veilige overdracht van documenten.
  • Advocaten steeds terecht kunnen bij de dienst advocaten, ook voor het afhalen van stukken.

Het CGVS zal deze punten intern bespreken

  • Het per mail overmaken van de beslissing aan de advocaat op het moment dat de beslissing verstuurd wordt.
  • Wanneer de poststempel later is dan de datum van de brief, dan zal CGVS dat aanpassen in het wachtregister. Dat zal CGVS nagaan op de lijsten die ze ontvangt van de post, a posteriori.
  • Bij tegenstrijdige belangen in familiedossiers op voorhand laten weten dat er een tweede advocaat nodig is.

Reeks over­leg­mo­men­ten met instanties vreem­de­lin­gen­recht

De OVB streeft met deze overlegmomenten naar een constructieve dialoog tussen de diensten en de advocatuur en wil de mogelijke problemen bij de kern aanpakken.

Het doel van de overlegmomenten is steeds tweeledig:

  • Enerzijds kaarten we de punten aan waar ruimte is voor verbetering. Vaak gaat het daarbij om belangrijke maar niet noodzakelijk onoplosbare praktische of procedurele kwesties. Die belemmeren zowel een efficiënte dienstverlening als de werkzaamheden van de advocaat.
  • Anderzijds zijn we ook benieuwd naar de opmerkingen van de instanties zelf en staat zij open om eventuele opmerkingen of klachten over de advocatuur te bespreken en te onderzoeken.

Reeks overlegmomenten

Naast het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, organiseren we overlegmomenten met de Dienst Vreemdelingenzaken, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, het Rode Kruis Vlaanderen, de Dienst Voogdij de Directie-generaal Consulaire Zaken en het kabinet van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

We houden u op de hoogte van de belangrijkste items die besproken worden tijdens die gesprekken.

Ook interessant

Vreemdelingenrecht
woensdag 08 mei 2024

Nieuw aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd door Kamer

Op donderdag 2 mei 2024 keurde de Kamer het wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor goed, dat een aanklampend terugkeerbeleid moet invoeren.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
donderdag 02 mei 2024

Voortaan D-visum met oog op huwelijk of wettelijke samenwoonst

Sinds 15 januari 2024 moet de feitelijke partner van een Belg of derdelander met verblijfsrecht in België een D-visum aanvragen met het oog op het afsluiten van een huwelijk of wettelijke samenwoning in België als het oogmerk daarna gezinshereniging in België is. Men kan daarvoor dus geen C-visum meer vragen.

Meer lezen