Ga verder naar de inhoud

OVB dringt bij minister van Justitie aan op dringende hervorming van An­ti­goon­leer

woensdag 20 oktober 2021

Wat te doen met onrechtmatig verkregen bewijs? Het is wereldwijd één van de meest complexe vraagstukken van het strafprocesrecht. Eén ding weten we wel zeker: de huidige Antigoonleer bereikt niet het vereiste evenwicht. We pleiten daarom voor een omkering van het huidige principe zodat dergelijke bewijsstukken niet langer in beginsel toegelaten worden.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

De huidige regeling

Het Hof van Cassatie ontketende in 2003 een heuse revolutie in de bewijsleer met het Antigoon-arrest. Het Hof verliet het principe van de uitsluiting van onrechtmatig verkregen bewijsstukken als algemene regel en koppelde er drie uitzonderingen aan vast. Een decennium later werd dit op stringente wijze gecodificeerd in artikel 32 van de Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering. Onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal mocht enkel nog uitgesloten worden:

  • wanneer de naleving van de betrokken vormvoorwaarden wordt voorgeschreven op straffe van nietigheid;
  • wanneer de begane onregelmatigheid de betrouwbaarheid van het bewijs heeft aangetast;
  • wanneer het gebruik van het bewijs in strijd is met het recht op een eerlijk proces.

De Antigoonleer was een begrijpelijke reactie op een erg streng systeem. Niet iedere kleine onregelmatigheid mag immers automatisch leiden tot vrijspraak. Artikel 32 V.T.Sv. slaat echter te ver door in de andere richting. Een rechtstaat waarin het principe verworven is dat het overtreden van de eigen regels aanvaardbaar is, ondermijnt zichzelf. Bovendien kunnen de drie uitzonderingen het vraagstuk rond onrechtmatig verkregen bewijs niet op adequate wijze beslechten.

Nood­za­ke­lij­ke hervorming

Dag op dag 18 jaar na het befaamde Antigoon-arrest hebben we daarom een advies uitgestuurd naar het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. We vragen daarin het principe van de bewijsuitsluiting om te keren en dat de beoordeling van het recht op een eerlijk proces als criterium verlaten wordt.

Een goed aanknopingspunt vinden we daarvoor in het wetsvoorstel houdende het nieuw Wetboek van Strafprocesrecht (DOC 55-1239/001, artikelen 8-14). Informatie die wordt verkregen in strijd met de rechten van verdediging, met het recht op de integriteit van personen, met de regels inzake de respectieve bevoegdheden van de hoven en rechtbanken of met het journalistiek bronnengeheim, wordt uit de debatten geweerd. Een uitzondering is enkel mogelijk indien cumulatief aan drie voorwaarden wordt voldaan:

  • De onregelmatigheid is niet het resultaat van een bewuste of onverschoonbare miskenning van het recht of de beschermde waarde, en
  • De ernst van de schending van het recht of de beschermde waarde is concreet minder zwaarwichtig dan het maatschappelijk belang bij de vervolging van het betrokken misdrijf en bij de eventuele sanctionering van de dader van het misdrijf, en
  • Het gebruik van het onregelmatig bewijs doet geen afbreuk aan de integriteit van Justitie.

En verder?

Het wetsvoorstel ligt echter al meer dan een jaar onaangeroerd in de Kamercommissie Justitie. Hoewel de OVB een voorstander blijft om de broodnodige modernisering van straf- en strafprocesrecht spoedig en bij voorkeur gelijktijdig door te voeren, lijkt wachten op deze hervorming om de Antigoonleer aan te pakken niet langer aangewezen.

De OVB vraagt de minister en zijn kabinet daarom om niet langer te wachten en om de Antigoonleer te hervormen.

Ook interessant

Strafrecht
vrijdag 07 juni 2024

Nieuwe regels voor plaatsvervangende rechters: voorrecht van rechtsmacht vervalt

De Digitaliseringswet II heft vanaf 28 november 2024 het voorrecht van rechtsmacht op voor plaatsvervangende rechters, rechters in ondernemingszaken en lekenrechters.

Meer lezen
Gevangenis binnen 2
Strafrecht
donderdag 30 mei 2024

Verlengd penitentiair verlof uitgebreid

Om de overbevolking te doen dalen en de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren, is het plafond van de uitgesloten strafmaat voor verlengd penitentiair verlof categorie A opgetrokken van meer dan 10 jaar naar meer dan 15 jaar.

Meer lezen