Ga verder naar de inhoud

Neerlegging ver­zoek­schrif­ten via e- en DPA-Deposit permanent verankerd

donderdag 07 oktober 2021

Sinds 1 oktober zijn de meeste justitiële maatregelen uit de coronawetten van 20 mei en 20 december 2020 niet langer van toepassing. Een uitzondering daarop vormt de mogelijkheid om elke akte van rechtsingang via e- en DPA-Deposit bij de griffie neer te leggen.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Neerlegging ver­zoek­schrif­ten via e- / DPA-Deposit

Het KB van 29 september 2021 ‘tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 16 juni 2016 houdende de elektronische communicatie overeenkomstig artikel 32ter van het Gerechtelijk Wetboek’ bestendigt een eerdere coronamaatregel uit de coronawet van 20 mei 2020. Die maatregel maakte het tijdelijk mogelijk om elke akte van rechtsingang of van voorziening, en elk verzoekschrift of verzoek aan de rechter, en de bijlagen daarvan, bij de griffie van een gerecht neer te leggen via e - / DPA-Deposit, een van de informaticasystemen van Justitie.

Die maatregel geldt voortaan permanent. Vanaf 1 oktober 2021 kunnen dus verzoekschriften op tegenspraak, gezamenlijke verzoekschriften, verzoekschriften tot hoger beroep, eenzijdige verzoekschriften en andere proceshandelingen gericht aan de rechter in de loop van de procedure via e- en DPA-Deposit worden neergelegd.

Deze mogelijkheid geldt niet voor akten die niet worden neergelegd ter griffie, zoals een dagvaarding bij gerechtsdeurwaardersexploot.

Meeste co­ron­a­maat­re­ge­len voor justitie niet langer verlengd

De neerlegging van verzoekschriften via e- / DPA-Deposit was slechts één van de maatregelen die door de coronawetten van 20 mei en 20 december 2020 werden doorgevoerd in het kader van justitie. De meeste daarvan zijn verlopen op 30 september 2021 en een nieuwe verlenging bij KB lijkt niet meer aan de orde.

Belangrijke maatregelen die daardoor niet meer van toepassing zijn hebben onder meer betrekking op de eedaflegging bij schriftelijke verklaring, de vervroegde invrijheidstelling, de opschorting van uitgaansmodaliteiten en de mogelijkheid voor de kamer van inbeschuldigingstelling om hogere beroepen schriftelijk te behandelen. Vermits we ons over die laatste maatregel kritisch hebben uitgelaten bij het kabinet, zijn we tevreden vast te kunnen stellen dat de pleitmogelijkheid voor de advocaat nu hersteld is.

Ook interessant

Strafrecht
vrijdag 07 juni 2024

Nieuwe regels voor plaatsvervangende rechters: voorrecht van rechtsmacht vervalt

De Digitaliseringswet II heft vanaf 28 november 2024 het voorrecht van rechtsmacht op voor plaatsvervangende rechters, rechters in ondernemingszaken en lekenrechters.

Meer lezen
Gevangenis binnen 2
Strafrecht
donderdag 30 mei 2024

Verlengd penitentiair verlof uitgebreid

Om de overbevolking te doen dalen en de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren, is het plafond van de uitgesloten strafmaat voor verlengd penitentiair verlof categorie A opgetrokken van meer dan 10 jaar naar meer dan 15 jaar.

Meer lezen