Ga verder naar de inhoud

De ope­nings­con­fe­ren­tie in Gent

vrijdag 18 november 2022

De openingsconferentie van de balie in Gent vond op 28 oktober plaats, in de statige pacificatiezaal van het Gentse stadhuis. OVB-woordvoerder Sofie Demeyer was erbij, ze stelde vast dat de openingsredenaar de initiatieven van de OVB op de voet volgt en dat de plechtigheid doorspekt werd met de nodige humor, u zal het wel merken in haar verslag.

Deel dit artikel

De voorzitter van de Vlaamse Conferentie bij de balie van Gent, mr. Bernard De Meyer, gaf aan dat het niet makkelijk was geweest om een openingsredenaar te vinden. Verschillende confraters hadden beleefd gepast voor de eer, hij was dus opgelucht dat mr. Dierick de uitdaging wel aanging. Mr. Dierick begon zijn carrière aan de balie in 2009, als stagiair bij het kantoor Mertens & De Paepe in Gent, een jaar later ging hij aan de slag bij DLA Piper in Brussel. In 2017 hing hij zijn toga aan de haak maar begin 2020, net voor corona, keerde hij terug naar de balie.

Het is een leugen om te zeggen dat hij zijn toga opnieuw aantrok, zei mr. De Meyer, want mr. Dierick had hem toevertrouwd dat hij geen toga heeft, er nooit een gehad heeft en dat hij er voor de openingsrede zelfs een moest lenen. Wie goed keek naar de toga die hij droeg zag dat de knopen aan de verkeerde kant stonden. Mr. Dierick leende de toga namelijk van zijn vrouw die ook ooit advocaat was.

Ope­nings­re­de­naar in Gent: mr. Antoon Dierick @dvocaat in #de_digitale_wereld

Mr. Dierick was verrast dat hij als openingsredenaar gevraagd werd, hij ziet zichzelf niet als een typische paleisrat, zoals men in het jargon zegt. Een collega op kantoor verwoordde het als volgt: "Een paleisrat, nee da zijde nie, eerder een computermuis." Het was de eerste en meteen de enige zin die mr. Dierick met een Gentse tongval uitsprak.

Mr. Dierick legt zich inderdaad al meer dan een decennium toe op het IT-recht, hij deed zijn bijnaam dan ook meteen alle eer aan en begon aan zijn betoog over de uitdagingen waarvoor de advocaat in een gedigitaliseerde wereld staat. Hij behandelde diverse topics, ik bespreek er hier maar enkele.

1. Advocatenwebsites

Veel advocaten hebben tegenwoordig een website waarop ze zichzelf en hun expertise voorstellen. Daarbij moeten advocaten erover waken dat zij allerlei regels naleven en daar durft het wel al eens mis te lopen, aldus de openingsredenaar.

Hij gaf het voorbeeld van advocatenwebsites waarop de gebruiker bepaalde produkten kan aanschaffen, denk bijvoorbeeld aan een betalende abonnementsformule om juridische informatie op een website te kunnen raadplegen.

Met een poll polste mr. Dierick bij de toehoorders wie er ooit al hoorde van het ODR-platform. Niemand had ervan gehoord. Bij wijze van servicebericht aan de toehoorders lichtte mr. Dierick het dan maar even toe. ODR staat voor Online Dispute Resolution en het ODR-platform betreft een internetplatform dat door de Europese Commissie werd opgericht en dat tot doel heeft om geschillen over e-commerce in der minne te beslechten, buiten de rechtbank dus.

Het is van het grootste belang dat advocaten met hun advocatenwebsites alle wettelijke regels naleven, aldus de openingsredenaar:

Wij als advocaten, doen er goed aan die regels goed te kennen en te volgen. Die expertise is niet in elk advocatenkantoor voorhanden. Mij lijkt daar dan ook voor de balies en/of de overkoepelende orde een rol weggelegd om de advocaat die minder thuis is in deze materie, daarin wegwijs te maken.
— mr. Antoon Dierick

2. De advocaat op de socials

Meer en meer advocaten gebruiken socialemediaplatformen om informatie te delen over individuele cliënten of dossiers die zij voor deze cliënten behartigd hebben. Ze maken daarbij soms gebruik van zogenaamde testimonials. De FOD Economie stelt zich daar vragen bij omdat er op de websites niet altijd vermeld wordt hoe die reviews worden verzameld, welke reviews worden gepost en welke net niet. Als die informatie niet wordt weergegeven kan er volgens de FOD Economie sprake zijn van misleidende handelspraktijken.

Ook hier gelden bepaalde wettelijke en deontologische regels die in acht moeten worden genomen.

3. GDPR

De openingsredenaar wendde zijn rede niet aan voor de zoveelste herhaling van de basisprincipes in de AVG. Hij wees de aanwezigen wel op de GDPR-wijzer van de OVB, die volgens hem een aantal thema's op een uitstekende wijze bespreekt. Daarnaast lichtte de openingsredenaar ook nog twee uitspraken van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) toe, uitspraken die concrete gevolgen hebben voor de advocaat.

4. Cyberbeveiliging

Door een toenemende digitalisering loert altijd ook het gevaar van cyberaanvallen om de hoek. Cyberaanvallen komen vaak van een kwaadwillige derde die daarvoor rekent op de onachtzaamheid van een advocaat, een medewerker of een personeelslid. Mr. Dierick riep op om trainingen te organiseren om iedereen binnen een kantoor hiervan bewust te maken. Een gedegen veiligheidsbeleid vindt hij een must voor de advocaat en ook hier verwees hij naar aanbevelingen die de OVB hierover uitwerkte.

De openingsredenaar eindigde nogmaals met een poll, deze keer om bij de toehoorders te polsen of ze het voorwerp herkennen dat hij in zijn hand heeft. Vrij veel aanwezigen wisten dat het een Virtual Realitybril is. Mr. Dierick gebruikte die om een virtuele meeting met het kantoor Bloom Law van Mr. Maus op te starten. Een kantoor in de Metaverse! Een avatar (de virtuele ik) van de openingsredenaar en een van Diego Dupont (de ontwikkelaar van het virtuele kantoor) toonden hoe u daarbij onmiddellijk tussen uw cliënten zit, dat u daarbij fysiek een dossier kan doorbladeren en zelfs virtueel een glas kan drinken. Waarna er in de zaal een algemeen gelach opsteeg toen er een klein flesje champagne oppopte.

Ook interessant

Community Scriptieprijs
donderdag 27 juni 2024

Waag uw kans op de Scriptieprijs en win €2.500!

Heeft u het afgelopen jaar uw hart en ziel gewijd aan uw bachelor- of masterproef? Was uw scriptie gericht op de advocatuur, of heeft u uitgebreid onderzoek gedaan naar de organisatie en werking van justitie? Dan bieden wij u nu de unieke kans om uw inspanningen te laten belonen! Wij nodigen u graag uit om deel te nemen aan de prestigieuze Scriptieprijs, een onderscheiding die een brug slaat tussen de wereld van de advocaten en ambitieuze studenten zoals u.

Meer lezen
Community Video
donderdag 27 juni 2024

Verslag algemene vergadering juni 2024

In een videoverslag vertelt bestuurder Els Koninckx u wat er besproken en beslist werd op de algemene vergadering van 26 juni 2024.

Meer lezen