Ga verder naar de inhoud

CCBE wijst op de­on­to­lo­gi­sche ver­plich­tin­gen bij aan­be­ve­lin­gen Europees Parlement over der­den­fi­nan­cie­ring

maandag 30 mei 2022

De commissie juridische zaken van het Europees Parlement bereidt een rapport voor de Europese Commissie voor met aanbevelingen over zogenaamde third party litigation funding. De CCBE erkent de voordelen van die vorm van procesfinanciering, maar wijst ook op de potentiële inbreuken op de deontologische verplichtingen van advocaten bij ontoereikende reglementering.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

De CCBE verwelkomt het initiatief van het Europees Parlement om een wettelijk kader te creëren voor third party litigation funding (TPLF).

Die vorm van procesfinanciering houdt in dat een derde een overeenkomst kan afsluiten met een partij om de kosten van de procedure op zich te nemen voor een deel van de uiteindelijke opbrengst.

In haar opmerkingen erkent de CCBE de voordelen, maar wijst ook op de potentiële inbreuken op de deontologische verplichtingen van advocaten bij ontoereikende reglementering. Zo stelt zij dat:

  • Iedere bepaling die verhindert dat een advocaat in de beste belangen van zijn cliënt optreedt, moet verboden zijn
  • Belangenconflicten tussen de financierder, die zo ruim mogelijk beloond wil worden, en de gefinancierde partij, die eerst en vooral zijn rechten erkend en bekrachtigd wil zien, moeten voorkomen worden
  • Er mag geen direct contact zijn tussen advocaat en financierder ter bescherming van de onafhankelijkheid en het beroepsgeheim van de advocaat
  • De tekst houdt de mogelijkheid tot derdenfinanciering enkel open voor de eiser, niet de verweerder
  • De voorgestelde 40% als maximaal aandeel ter beloning van de derdefinancierder is erg hoog en vereist uitdrukkelijke motivatie

In België staan momenteel geen specifieke uitdrukkelijke bepalingen over TPLF in de Codex. Als men zich op dit pad wenst te begeven, dan zal men uiteraard wel de bestaande deontologische regels moeten naleven.

De OVB is het thema evenwel intern aan het bestuderen.

Ook interessant

Stem van Europa
vrijdag 14 juni 2024

Europees Migratiepact in werking getreden

Op 11 juni is het Europees Migratiepact in werking getreden. Dat betekent dat België tegen 12 juni 2026 het hele pakket aan asiel- en migratiemaatregelen zal moeten hebben omgezet. We polsten bij mr. Jan De Lien, onze vertegenwoordiger in de CCBE Migration Committee, wat er zal veranderen en wat volgens hem de implicaties zullen zijn.

Meer lezen
Stem van Europa
donderdag 06 juni 2024

Dit was de CCBE Plenary Session in Lausanne

Op de Algemene Vergadering van de CCBE in Lausanne werden papers goedgekeurd over de rechtsbijstandsverzekering, de universele afschaffing van de doodstraf en de ontwerprichtlijn over de hulpverlening bij illegale binnenkomst, doortocht en verblijf in de EU.

Meer lezen