Ga verder naar de inhoud

Aanvullende richtlijnen moeten ver­trou­we­lijk overleg garanderen

vrijdag 15 juli 2022

Het College van procureurs-generaal heeft in een nieuwe omzendbrief verduidelijkt dat een politieambtenaar het vertrouwelijk overleg tussen advocaat en cliënt op het politiekantoor niet mag filmen of afluisteren. Uitzonderingen vereisen steeds de toestemming van de advocaat.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Vertrouwelijk overleg moet vertrouwelijk zijn. Een evidentie, zo zou men denken. En toch, het afluisterschandaal in de politiezone Erpe-Mere / Lede en de daaropvolgende studie van het Controleorgaan op de politionele informatie (COC) hebben aangetoond dat dit niet altijd en overal het geval is.

We hebben destijds erg scherp gereageerd op de onthullingen dat politieambtenaren in de voornoemde politiezone vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten konden bekijken en afluisteren. We zijn dan ook tevreden dat het College van procureurs-generaal nu aanvullende richtlijnen aanreikt om de rechten van de verdediging gewaarborgd door artikelen 6 en 8 van het EVRM beter te beschermen.

Omzendbrief nr. 09/2022 benadrukt dat het afluisteren, filmen en kennisnemen van het vertrouwelijk gesprek strafrechtelijke inbreuken zijn. Uit het rapport van het COC is gebleken dat heel wat politiekantoren het vertrouwelijk overleg standaard filmen. Het College beklemtoont dat dit soort structureel toezicht strikt verboden is.

De enige mogelijke uitzondering hierop is ter waarborging van de veiligheid en dan nog kan het enkel om visueel toezicht gaan. Dat moet bovendien geval per geval worden bekeken en worden afgetoetst bij de advocaat, wiens toestemming schriftelijk vereist is.

Vermits het vertrouwelijk overleg vaak plaatsvindt in verhoorlokalen, is er meestal camerabewaking of opnameapparatuur aanwezig. Deze apparatuur zal voor aanvang van het vertrouwelijk gesprek afgesloten moeten worden. Zowel u als uw cliënt moeten hiervan op de hoogte gebracht worden.

Ook interessant

Rechtstaat
donderdag 20 juni 2024

"Europa voor Echt" bereikt jongeren met juridische quiz over rechtstaat

In aanloop naar de afgelopen verkiezingen hebben we een campagne gelanceerd genaamd "Europa voor Echt", gericht op jongeren tussen 16 en 23 jaar. De campagne, die plaatsvond tijdens de maand mei, had als doel om de jongere generatie bewust te maken van het belang van de rechtstaat in Europa.

Meer lezen
Strafrecht
vrijdag 07 juni 2024

Nieuwe regels voor plaatsvervangende rechters: voorrecht van rechtsmacht vervalt

De Digitaliseringswet II heft vanaf 28 november 2024 het voorrecht van rechtsmacht op voor plaatsvervangende rechters, rechters in ondernemingszaken en lekenrechters.

Meer lezen