Ga verder naar de inhoud

Jaarverslag College van Toezicht 16 advocaten geschrapt in 2022-2023

dinsdag 13 augustus 2024

Het College van Toezicht van de Vlaamse advocatuur heeft zijn vierde verslag gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen (inclusief Brussel-Nederlands) in het gerechtelijk jaar dat loopt van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023.

Peter Callens

Voorzitter Orde van Vlaamse Balies
Portret voorzitter Peter Callens

Deel dit artikel

In die periode zijn er in totaal 301 nieuwe tuchtprocedures opgestart bij de stafhouders, die toezien op de tuchtdossiers van de advocaten. In 44% van de gevallen gaat het om tuchtprocedures die op initiatief van de stafhouder zelf werden geopend, op basis van informatie die hem of haar bereikte, en in 46% is er sprake van een klacht. Dergelijke klacht gaat meestal uit van een (gewezen) cliënt, maar het kan ook om een andere klager gaan, zoals een andere advocaat. In veel gevallen opent de stafhouder tegelijk op eigen initiatief een tuchtonderzoek, om de klacht beter te kaderen of om andere mogelijke tuchtinbreuken toe te voegen. De klachten zijn uiteenlopend van aard, maar nalatigheid in dossiers, inbreuken op de verplichting tot permanente vorming en misbruik van derdengelden zijn terugkerende aantijgingen.

Van die 301 zaken mondde ongeveer de helft uit in een sepot. De stafhouder beoordeelt de klacht dan als onontvankelijk, ongegrond of van onvoldoende gewicht om een tuchtprocedure te verantwoorden. Klagers die ontevreden zijn met een sepot kunnen daartegen in beroep gaan bij de voorzitter van de tuchtraad. In de overige zaken is het onderzoek nog lopend of is de betrokken advocaat verwezen naar de tuchtraad.

De drie tuchtraden (Antwerpen, Brussel en Gent) hebben in de periode 2022-23 in totaal 69 uitspraken gedaan, tegenover 46 zaken in het jaar daarvóór. In 8 dossiers is de gunst van de opschorting toegestaan. Dat betekent dat als de advocaat opnieuw in de fout gaat, hij of zij alsnog een tuchtveroordeling kan oplopen. In 9 dossiers heeft de tuchtraad een waarschuwing of berisping uitgesproken, bijvoorbeeld voor het niet naleven van regels inzake permanente opleiding. In 23 gevallen is er een schorsing opgelegd. Dat gebeurde onder meer voor het niet naleven van de reglementering inzake derdengelden of bij een overtreding van het beroepsgeheim. Schorsingen varieerden in de besproken periode van 8 dagen tot 6 maand, soms met uitstel. Tijdens een schorsing mag een advocaat zijn beroep niet uitoefenen en worden alle gerechten van het land daarvan ingelicht.

In 16 dossiers heeft de tuchtraad de schrapping van de vervolgde advocaat opgelegd. Bij schrapping verliest de betrokkene de titel van advocaat. Zo heeft de tuchtraad advocaten geschrapt die de belangen van hun cliënten verwaarloosden, misbruik pleegden van derdengelden of het beroepsgeheim overtraden.

Dit jaar is er niet minder dan 16 keer een schrapping van een advocaat uitgesproken, tegenover 4 vorig jaar en 8 het jaar daarvoor. De tuchtraden hebben zich streng getoond. Er zijn ook 23 schorsingen opgelegd.
— Peter Callens, voorzitter OVB

"Tijdens een schorsing valt de advocaat zonder inkomen en lijdt hij aanzienlijk reputatieverlies. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij”, zegt OVB-voorzitter Peter Callens

Stafhouders treden op tegen advocaten die over de schreef gaan” voegt Callens nog toe, “maar zij moeten het eerst te weten komen. Mensen die klachten hebben over hun advocaat moeten zich melden. Dat is natuurlijk niet iets wat je lichtzinnig wilt doen, maar het is belangrijk dat het gebeurt. Als alternatief kunnen mensen met klachten een beroep doen op Ligeca.be, dat is de ombudsdienst van de Vlaamse advocatuur. Uiteraard kunnen zij ook hun advocaat dagvaarden voor de rechtbank en zelfs een strafklacht neerleggen.”

Over het College van Toezicht

Het College van Toezicht is een onafhankelijk toezichtsorgaan opgericht door de OVB. Het startte zijn werkzaamheden in 2020 en heeft onder meer als opdracht bij te dragen tot de harmonisering, de bewaking en de bevordering van de tuchtuitoefening in de advocatuur.

Het College ontvangt zelf geen klachten en komt niet tussen in individuele tuchtzaken, maar houdt toezicht over het algemene tuchtbeleid en de tuchtrechtspraak als geheel. Het bestaat uit vijf leden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de OVB. Verder zijn er twee leden-advocaten en twee externe leden. Het College publiceert jaarlijks een verslag, dat ook aanbevelingen bevat aan de stafhouders, de voorzitters van de tuchtraden en de tuchtraden zelf.

Ook interessant

Deontologie Fiscaal recht
donderdag 01 augustus 2024

Hof van Justitie bevestigt bijzondere positie van beroepsgeheim advocaat

Het Europees Hof van Justitie heeft op 29 juli 2024 maar liefst vijf prejudiciële vragen van het Grondwettelijk Hof beantwoord in verband met de DAC6-richtlijn. Van belang voor de advocatuur is dat Hof onder meer verduidelijkte dat het beroepsgeheim van de advocaat een zeer specifieke bescherming geniet wegens diens bijzondere positie binnen de rechterlijke organisatie en diens fundamentele taak die bestaat uit juridische advisering en verdediging in rechte van cliënten.

Meer lezen
Deontologie
donderdag 20 juni 2024

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen