Ga verder naar de inhoud

Tucht­pro­ce­du­re

De tuchtprocedure voor de advocatuur is opgenomen in het Gerechtelijk Wetboek in Hoofdstuk IV van Boek III.

Auteur

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Tucht­pro­ce­du­re

Om u beter wegwijs te maken in de praktische toepassing van de tuchtwet, kan u het Vademecum Tuchtprocedure voor advocaten raadplegen en – specifiek voor de stafhouders – het Draaiboek voor stafhouders inzake tucht.

Beide documenten kunnen u in de praktijk gemakkelijker door de tuchtprocedure loodsen.

Verloop Klach­ten­pro­ce­du­re

Klacht

Als een advocaat de beroepsregels heeft geschonden, kan u officieel klacht neerleggen bij de stafhouder van de balie waar de advocaat lid is. Om het statuut van 'klager' te krijgen moet de klacht aan bepaalde voorwaarden voldoen: schriftelijk met vermelding van de datum, uw volledige naam en handtekening. De stafhouder kan ook zelf een tuchtprocedure opstarten tegen een advocaat als hij vindt dat die zijn beroepsregels heeft geschonden.

Onderzoek stafhouder

De stafhouder onderzoekt zelf uw klacht of stelt een onderzoeker aan. Hij laat u dat per brief weten. Hij verzamelt bewijs en verhoort indien nodig uzelf, de aangeklaagde advocaat en getuigen om informatie te verzamelen. U mag ook zelf bewijzen of informatie bezorgen aan de stafhouder. Uw verklaring wordt genoteerd in een proces-verbaal en u hebt het recht om daarvan een kopie te krijgen.

Als de stafhouder uw klacht gegrond vindt, zendt hij het dossier door naar de voorzitter van de tuchtraad en verschijnt de advocaat voor de tuchtraad. Als de stafhouder uw klacht niet gegrond vindt, laat hij u dat per brief weten.

Beroep

Gaat u niet akkoord met de beslissing van de stafhouder? Dan kunt u daartegen in beroep gaan. Stuur in dat geval binnen de 3 maanden een aangetekende brief naar de voorzitter van de tuchtraad om te laten weten dat u in beroep gaat tegen de beslissing.

Hebt u 6 maanden na uw klacht nog geen antwoord van de stafhouder ontvangen? Neem dan per aangetekende brief contact op met de voorzitter van de tuchtraad. Daarvoor hebt u 3 maanden de tijd, dus tot 9 maanden na uw eerste klacht.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Dominique Dombret

Coördinator deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie
vrijdag 20 december 2024

Zaak Halmer Rechtsanwaltsgesellschaft: Hof van Justitie bevestigt onafhankelijkheid van het beroep

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een belangrijk arrest uitgesproken over de onafhankelijkheid van het advocatenberoep. Het Hof oordeelt dat lidstaten zuiver financiële investeerders mogen verbieden deel te nemen in het kapitaal van een advocatenvennootschap. Een dergelijke beperking is gerechtvaardigd om de onafhankelijkheid van advocaten te waarborgen.

Meer lezen
Deontologie
donderdag 19 december 2024

Verbod op eenzijdig contact tussen advocaat en personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie

De algemene vergadering heeft op 18 december 2024 een wijziging van artikel 100 CDA goedgekeurd. Het nieuwe artikel verduidelijkt dat het verbod op eenzijdig contact van een advocaat met personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie niet alleen geldt bij eigen initiatief, maar ook bij contact vanuit deze personen, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks. Daarnaast voorziet het artikel een uitzondering wanneer de procedure op tegenspraak dit expliciet toestaat, zoals bij specifieke wettelijke bepalingen.

Meer lezen
Deontologie Beroepsgeheim
vrijdag 08 november 2024

Klokkenluiders moeten rekening houden met het beroepsgeheim van de advocaat

Het Grondwettelijk Hof heeft opnieuw zijn gunstige rechtspraak over het beroepsgeheim van de advocaat bevestigd, ditmaal in het kader van ons vernietigingsberoep tegen de klokkenluiderswetten voor de private en de publieke sector.

Meer lezen
Tucht
maandag 04 november 2024

Stel u kandidaat voor het College van Toezicht als extern lid

Heeft u interesse in de deontologie en het tuchtrecht van de advocatuur? Stel u dan kandidaat om als niet-advocaat deel uit te maken van het College van Toezicht.

Meer lezen
Tucht
vrijdag 25 oktober 2024

Tuchtraden opnieuw sa­men­ge­steld voor 24-27

De tuchtraden en de tuchtraad van beroep werden opnieuw samengesteld voor de komende drie gerechtelijke jaren 2024 – 2027.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht Beroepsgeheim
donderdag 26 september 2024

Beroepsgeheim mag niet volledig worden uitgesloten in fiscale zaken

Het Hof van Justitie heeft zich opnieuw uitgesproken over het beroepsgeheim van de advocaat. In zijn arrest van 26 september 2024 herhaalt het Hof zijn recente rechtspraak en oordeelt dat het juridisch advies van een advocaat, ongeacht het rechtsdomein, valt onder het beroepsgeheim.

Meer lezen
Tucht
dinsdag 10 september 2024

Nieuwe tutorials helpen cliënten met klachten over hun advocaat

We hebben vijf duidelijke en toegankelijke tutorials ontwikkeld voor cliënten die een klacht willen indienen tegen hun advocaat. In deze serie van korte video's legt OVB-voorzitter Peter Callens stap voor stap uit hoe het klachtenproces werkt en wat cliënten kunnen verwachten.

Meer lezen
Tucht
dinsdag 13 augustus 2024

16 advocaten geschrapt in 2022-2023

Het College van Toezicht van de Vlaamse advocatuur heeft zijn vierde verslag gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen (inclusief Brussel-Nederlands) in het gerechtelijk jaar dat loopt van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht Beroepsgeheim
donderdag 01 augustus 2024

Hof van Justitie bevestigt bijzondere positie van beroepsgeheim advocaat

Het Europees Hof van Justitie heeft op 29 juli 2024 maar liefst vijf prejudiciële vragen van het Grondwettelijk Hof beantwoord in verband met de DAC6-richtlijn. Van belang voor de advocatuur is dat Hof onder meer verduidelijkte dat het beroepsgeheim van de advocaat een zeer specifieke bescherming geniet wegens diens bijzondere positie binnen de rechterlijke organisatie en diens fundamentele taak die bestaat uit juridische advisering en verdediging in rechte van cliënten.

Meer lezen