Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 7 van de 56.
dinsdag 01 oktober 2019

Advies 651

Vermelding van het correspondentieadres (het privé adres) en het privé telefoonnummer op het briefpapier - wanneer de advocaat post ontvangt op zijn privé adres, is er sprake van een bijkantoor – bij gebreke aan wettelijke omschrijving van het begrip ‘kantoor’ geldt de betekenis zoals opgenomen in het woordenboek – niet wenselijk om een tussencategorie (naast kantoor/bijkantoor) in te voegen.

Meer lezen
maandag 02 september 2019

Advies 650

Belangenconflict – advocaat dient zich terug te trekken als raadsman in een geschil waarin hij de belangen behartigt van 3 erfgenamen tegenover 2 andere erfgenamen betreffende de vereffening-verdeling van de goederen van de erflater die bij leven onder voorlopig bewind stond bij zijn kantoorgenote/echtgenote en waarvoor hij destijds zelf nog is opgetreden – advocaat weigert pertinent de beslissing van de stafhouder tot terugtrekking te aanvaarden – grond tot tuchtvervolging.


Meer lezen
vrijdag 02 augustus 2019

Advies 649

De vereiste van de ‘beperkte terbeschikkingstelling’ in het kader van een detacheringsovereenkomst heeft zowel betrekking op de tijdsbesteding, als op de tijdsduur. Een detacheringsovereenkomst van onbepaalde duur is strijdig met een ‘beperkte terbeschikkingstelling’, zoals bepaald in artikel 90 van de Codex.


Meer lezen
donderdag 25 juli 2019

Advies 648

Aangezien de rechtsbijstandsverzekering de vergoeding van schade beoogt, kan de verzekerde geen aanspraak kan maken op de rechtsplegingsvergoeding. Die vergoeding komt toe aan de verzekeraar. De rechtsbijstandsverzekeraar mag bij de betaling van de ereloonnota van de advocaat van de verzekerde de RPV verrekenen. Het is de rechtsbijstandsverzekeraar echter niet toegelaten om de volledige kosten- en ereloonstaat van de advocaat niet te voldoen omdat er een discussie bestaat over de bestemmeling van de RPV.

Meer lezen
woensdag 24 juli 2019

Advies onverenigbaarheden nr. 1

Een advocaat wiens advocatenactiviteit beperkt is tot de bewindvoering over de goederen van één bepaalde persoon wenst dit te combineren met de functie van juridisch adviseur voor dienst x van een universiteit. Het gaat om een voltijdse werkzaamheid in ondergeschikt verband. Omdat de advocatenactiviteit uitsluitend de uitvoering van een gerechtelijk mandaat betreft, komen de kernwaarden beroepsgeheim, onafhankelijkheid en het vermijden van belangenconflicten – die inherent zijn aan de advocaat optredend als advocaat - minder in het gedrang. Mocht de advocaat toch als advocaat optreden, dient hij vooral te waken over de genoemde kernwaarden indien hij dossiers inzake onderwijsrecht zou behartigen.

Meer lezen
woensdag 24 juli 2019

Advies onverenigbaarheden nr. 2

Een advocaat heeft samen met niet-advocaten een commerciële vennootschap opgericht met als maatschappelijk doel de in- en uitvoer van textiel met het oog op de verkoop ervan. Elke vennoot heeft een gelijk deel van de aandelen en het bestuur is in handen van de niet-advocaten. De advocaat houdt zich in zijn advocatenpraktijk voornamelijk bezig met in- en uitvoer, douaneformaliteiten, …

Meer lezen
woensdag 24 juli 2019

Advies onverenigbaarheden nr. 3

Een advocaat heeft met een niet-advocaat een klein bedrijf in de reissector opgericht, is voor de helft aandeelhouder en zaakvoerder. De toets van de kernwaarden wat de uitoefening van de diensten in de reissector betreft, wordt doorstaan. Omdat het statutair doel ruimer is en ook redactionele diensten en diverse adviesverlening omvat, wordt gewaarschuwd voor een mogelijk gevaar voor schending van de kernwaarden, in het bijzonder het beroepsgeheim, indien de adviesverlening betrekking heeft op de materies waarin de advocaat werkzaam is als advocaat.

De advocaat kan aandeelhouder zijn van die commerciële vennootschap.

Meer lezen
donderdag 11 juli 2019

Advies 647

Advocaat aangesteld door een bewindvoerder en een aangesteld door de pupil – welke advocaat mag effectief optreden? - geen (deontologische) regel die verbiedt dat de pupil wordt bijgestaan door twee raadslieden - geen (deontologische) regel die bepaalt welke advocaat ‘voorrang’ krijgt.

Meer lezen
woensdag 05 juni 2019

Advies 644

De opvolgende advocaat mag niet optreden in een geschil over de beroepsaansprakelijkheid van de opgevolgde advocaat. Door de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar te dagvaarden in plaats van de opgevolgde advocaat treedt de opvolgende advocaat wel degelijk op in een geschil over de beroepsaansprakelijkheid van zijn voorganger.
De stafhouder is bevoegd om op te treden tegen een opvolgende advocaat die de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van zijn opvolger dagvaardt.

Meer lezen
woensdag 22 mei 2019

Advies 429

Een advocaat kan niet optreden als persoonlijke raadsman van een schuldenaar indien zijn kantoorgenoot is aangesteld als schuldbemiddelaar - tegenstrijdige belangen binnen hetzelfde kantoor beletten dat er opgetreden wordt enerzijds als schuldbemiddelaar en anderzijds als raadsman van de schuldbemiddelde. Het kan niet ontkend worden dat een advocaat de drager is van informatie die gedekt is door het beroepsgeheim en die hij niet kan delen met een gerechtelijk mandataris

Meer lezen
woensdag 15 mei 2019

Advies 642

Indien op advies van de bankinstelling en de stafhouder aangifte wordt gedaan bij de CFI dienen de gelden die werden ontvangen op de derdenrekening te worden overgeschreven op een rubriekrekening in afwachting van de verdere gerechtelijke procedure (artikel 446quater, §4, lid 2 Ger. W. en artikel 134, derde lid van de Codex).
De discussie over de afgifte van het schilderij, dan wel de teruggave van de gestorte gelden dient niet te worden beoordeeld door de stafhouder, maar het is aan het gerecht om zich daarover uit te spreken. De advocaat kan zich ook richten tot de CFI om te vernemen of deze gelden al dan niet kunnen vrijgegeven worden.

Meer lezen
maandag 13 mei 2019

Advies 634

De naam van cliënten valt onder het beroepsgeheim van de advocaat. Volgens sommigen kan het beroepsgeheim contractueel worden gemodaliseerd: de advocaat kan met de cliënt afspreken of bepaalde informatie – zoals de identiteit van de cliënt – publiek kan worden gemaakt, dan wel of het beschermd blijft door het beroepsgeheim.


Meer lezen