Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies

667 aantal items zijn gevonden. U vindt hier 667 items op pagina 5 van de 56.
vrijdag 25 september 2020

Advies 675

De advocaat die als ‘andere activiteit’ in de zin van artikel 11bis van de Codex ook optreedt als voetbalmakelaar moet extra waakzaam zijn dat hij geen informatie deelt dat onder zijn beroepsgeheim van advocaat valt. De activiteit als voetbalmakelaar vereist immers transparantie en sluit het beroepsgeheim uit. Andersom verhinderen de integriteitswaarden de voetbalmakelaar - die niet gebonden is door een beroepsgeheim- de informatie die hij verneemt bij zijn klant te verspreiden en aan te wenden in zijn advocatendossiers. De advocaat (en zijn kantoorgenoten) zal voor zijn cliënt waarvoor hij als makelaar optreedt, niet als advocaat kunnen optreden en omgekeerd. De beide activiteiten moeten strikt gescheiden blijven.

Meer lezen
woensdag 23 september 2020

Advies 677

Het mededelingsverbod geldt zowel voor de stafhouder, de opgevolgde advocaat als zijn opvolger ten aanzien van de betrokken cliënt of derden, en dat ongeacht of de procedure voor de CFI is afgerond. Wel bestaat er ruimte voor onderlinge communicatie tussen de stafhouder en de advocaat die de betrokken cliënt bijstaat. Die laatste kwalificeert immers niet als een derde ten aanzien van wie het verbod geldt. Zo kan de stafhouder informatie delen met de advocaat die de betrokken cliënt bijstaat. Daarnaast kan de opgevolgde advocaat zijn opvolger inlichten over het feit dat de CFI zich verzet tegen de uitvoering van de verdachte verrichting. Hij mag zijn opvolger(s) echter niet meedelen dat hij witwasvermoedens heeft gemeld aan de stafhouder(/CFI). De opvolgende advocaat mag aan zijn voorganger, die wel als een derde kwalificeert, echter geen informatie meer meedelen. In elk geval zijn de stafhouder, de opgevolgde advocaat en zijn opvolger te allen tijde gebonden door het mededelingsverbod ten aanzien van de betrokken cliënt en derden.

Meer lezen
donderdag 10 september 2020

Advies 674

Het beroepsgeheim van advocaat is van toepassing wanneer de advocaat optreedt als advocaat. Wanneer hij een gerechtelijk mandaat uitoefent (zoals het mandaat van schuldbemiddelaar), treedt hij niet op als advocaat en wordt hij niet beschermd door het specifieke beroepsgeheim van de advocaat. De schuldbemiddelaar heeft wel een eigen beroepsgeheim, opgenomen in artikel 1675/18 Ger. W.

Meer lezen
vrijdag 28 augustus 2020

Advies 673

Een advocaat mag geen gesprekken, vergaderingen of zittingen opnemen of laten opnemen zonder voorafgaande kennisgeving (artikel 160 Codex). Hij mag aldus de opnames zonder voorafgaande kennisgeving niet zelf uitvoeren, noch de opdracht hiertoe geven aan een derde. Ongeacht de juridische geoorloofdheid van het aanwenden van geluidsopnames, kan indien artikel 160 Codex niet werd geschonden, het gebruik van die opnames gelijkgesteld worden met het gebruik van een ander bewijsmiddel waarvan de tegenpartij en zijn raadsman vooraf ook niet op de hoogte moesten gesteld zijn.

Meer lezen
vrijdag 14 augustus 2020

Advies 672

De vermelding van een ere-advocaat op het briefpapier is niet toegelaten. Een ere-advocaat heeft het beroep verlaten. De vermelding van die titel kan de verkeerde indruk wekken dat hij nog steeds werkzaam is op het kantoor of op een andere wijze verbonden is aan het kantoor. In het kader van de historiek van het kantoor kunnen op de website wel diegenen die vroeger tot het advocatenkantoor hebben behoord en die ondertussen de balie hebben verlaten en werden toegelaten tot het voeren van de titel van ere-advocaat, worden vermeld.

Meer lezen
vrijdag 31 juli 2020

Advies 670

Wanneer een ambtshalve aangestelde advocaat optreedt en de rechtzoekende of zijn familie zelf een advocaat heeft gecontacteerd, oordeelt de stafhouder of er desgevallend sprake is van tegenstrijdige belangen. Indien dit niet het geval is, kan de ambtshalve aangestelde advocaat worden opgevolgd door een raadsman naar keuze.

Meer lezen
vrijdag 12 juni 2020

Advies 669

Aangezien volgens artikel 172.4, tweede lid van de Codex de verbonden kantoren als één geheel worden beschouwd voor de toepassing van de regels inzake onverenigbaarheden en tegenstrijdige belangen, zijn de artikelen 171.12 en 171.13 – die van toepassing zijn op medewerkers en stagiairs - van toepassing en is dus bij uitbreiding artikel 172.4, tweede lid van de Codex van toepassing op stagiairs en medewerkers.


Meer lezen
woensdag 20 mei 2020

Advies 666

Informatie die niet voor openbaarmaking is bedoeld en die de advocaat tijdens de uitvoering van zijn beroepswerkzaamheden van of over zijn cliënt of derden heeft vernomen of heeft ontdekt, is beschermd door het beroepsgeheim. Briefwisseling tussen de advocaat en zijn cliënt met inbegrip van de eventuele bijlagen (zoals ontwerpen van brieven, procedureakten, dadingen, akkoorden), de persoonlijke notities van de cliënt voor zijn advocaat, notities van de advocaat, adviezen, … zijn beschermd door het beroepsgeheim. Officiële stukken zoals procedureakten zijn niet geheim en derhalve ook niet gedekt door het beroepsgeheim. Het overlijden van de cliënt maakt geen einde aan het beroepsgeheim van zijn advocaat. Gelet op het openbare orde karakter van het beroepsgeheim, kan een rechtsopvolger van de cliënt de advocaat niet ontslaan van zijn beroepsgeheim.

Meer lezen
maandag 27 april 2020

Advies 665

De advocaat moet zijn beroep op deskundige wijze uitoefenen met eerbiediging van zijn kern- en integriteitswaarden. Het niet nakomen van de plicht tot toewijding en diligentie kan een deontologische inbreuk uitmaken en een tuchtrechtelijk onderzoek verantwoorden. De stafhouder dient dit soeverein geval per geval te beoordelen. Vastgelegde parameters of criteria zijn hiervoor niet voorhanden. Juridische fouten of vergissingen hoeven niet noodzakelijk tuchtrechtelijk verwijtbaar te zijn Het niet overmaken van het dossier aan de opvolger, het niet informeren van de cliënt, het niet uitvoeren van een procedurele handeling, … zijn wel gronden voor een (zware) tuchtrechtelijke veroordeling.

Meer lezen
donderdag 23 april 2020

Advies 664

Wanneer de advocaat voldoende garanties biedt om geen tegenstrijdige belangen te behartigen, zijn onafhankelijkheid en zijn beroepsgeheim te vrijwaren, lijkt er – mits het naleven van bepaalde voorwaarden - geen beletsel te zijn om naast zijn advocatenberoep tevens de functie van (bedrijfs)jurist uit te oefenen.

Meer lezen
donderdag 16 april 2020

Advies 663

Er lijkt geen bezwaar te bestaan om het beroep van advocaat met de functie van directeur-coördinator in loondienst van een vzw te cumuleren, mits strikte scheiding van beide activiteiten en het naleven van de kernwaarden (beroepsgeheim, onafhankelijkheid, vermijden van belangenconflicten), waaraan bepaalde voorwaarden worden gekoppeld. Het feit dat de advocaat in de directiefunctie onder gezag, leiding en toezicht van een werkgever staat is voor de beoordeling van de naleving van de kernwaarden van de advocatuur niet zo zeer van belang. Wanneer de kernwaarden van de advocatuur de betrokkene zouden verhinderen op te treden als advocaat, geldt dit bij uitbreiding ook voor zijn kantoorgenoten.

Meer lezen
donderdag 02 april 2020

Advies 662

Een cliënt verhuist naar het buitenland en wil een referentieadres bij zijn advocaat om zijn uitkering te kunnen behouden. Hoewel op grond van een wet en een KB de cliënt niet in aanmerking komt om een referentieadres te nemen, kan de advocaat absoluut niet meewerken aan een omzeiling van de voorwaarden voor het bekomen van een uitkering of tegemoetkoming door op zijn adres de post van de betrokkene te laten toekomen (mocht een van de toekenningsvoorwaarden voor de uitkering het hebben van een officiële woonplaats in België zijn).

Meer lezen